Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 5. 2012,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

varčevanje

Ponedeljek, 14. 5. 2012, 16.05

8 let

V ZD Ljubljana opozarjajo na težave zaradi varčevalnih ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Varčevalni ukrepi bodo javnim zdravstvenim zavodom povzročili nemalo težav, predvsem finančnih, organizacijskih, vzdrževalnih in investicijskih, so opozorili v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšak je na novinarski konferenci, sicer namenjeni 80. obletnici delovanja ZD Ljubljana - Šentvid, dejal, da bo pri poslovanju ZD Ljubljana ob koncu leta težko obdržati minimalni presežek, zato predvideva določen primanjkljaj.

Varčevanje bo neposredno vplivalo na kakovost zdravstvenih storitev Zaradi sistema naročanja preko javnih naročil, ki je del varčevalnih ukrepov v zdravstvu v sklopu zakona za uravnoteženje javnih financ, bodo po njegovih ocenah imeli na voljo najcenejše in manj kakovostne materiale.

Zmanjšanje plač "popolnima destimulativno" Poleg tega je po njegovem mnenju popolnoma destimulativno zmanjšanje plač za osem odstotkov. Povedal je tudi, da težko načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih, zlasti pa zdravnikov, ker jih kronično primanjkuje.

"To je izziv slovenskega zdravstva, še posebej, če govorimo o družinskih zdravnikih, ki bi jih takoj zaposlili vsaj deset," je poudaril Dolšak. Po njegovih besedah je v ZD Ljubljana trenutno le devet odstotkov nezdravstvenih delavcev, kar je najnižji odstotek v Sloveniji.

Dodatno težavo predstavlja prepoved sklepanja podjemnih in avtorskih pogodb Dodatno težavo za ZD Ljubljana pa pomeni prepoved oziroma omejevanje sklepanja podjemnih in avtorskih pogodb. V prihodnosti bodo težave, ker zdravniki ZD Ljubljana skrbijo tudi za zdravstveno varstvo 380 zapornikov v Ljubljani in na Igu, je opozorila strokovna vodja ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič. Dodala je, bo to verjetno dolgoročno vplivalo tudi na raven strokovnega izobraževanja zdravstvenega osebja v ZD Ljubljana.

Ne spreglejte