Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
12.47

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mama družina

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 12.47

1 leto

V veliki družini je vsega veliko, od skrbi do veselja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Vzdrževanje velike družine ni lahko, a ker sva oba z možem skromna, delavna in iznajdljiva, nam je vedno uspevalo, da nikoli nismo zašli v stisko", pravi mama šestih otrok Marjeta Ivančič.

Z Marjeto in Bojanom Ivančičem iz Veržeja smo se srečali na praznovanju 15. obletnice Ustanove Anin sklad, na kateri je med znanimi slovenskimi glasbeniki oder zasedla tudi njuna osemčlanska družina. Skladu sta se pred leti pridružila zaradi moralne opore in zaradi druženja z enako mislečimi.

Kako je okolica naklonjena velikim družinam Okolica za njuno družino ni bila vedno prizanesljiva, včasih so se namreč pojavljali pritiski, zakaj jih je toliko. "Ko se človek počuti osamljenega, išče druge poti in tako smo prišli do Aninega sklada," pripoveduje Marjeta.

Pred leti si Marjeta ni zamišljala, da bo rodila kar šest otrok, njena želja je bila le, da bi si ustvarila družino. Danes je biti mama šestim otrokom njena najljubša vloga. "Nikdar si nisem mislila, da bom kot mama tako srečna." Seveda pridejo tudi težki trenutki, ko zmanjka potrpljenja in takrat ji največ pomeni opora v možu, ko si vzameta čas zase in za pogovor ob kavi.

Predana materinstvu Da bi se lahko čim bolj posvetila otrokom in vzgoji, je Marjeta po petem porodu ostala doma in se deset let posvečala le materinstvu. "To je velika prednost. Z denarjem namreč ne moreš kupiti vsega, na primer notranjega miru mame, ki ga otroci potrebujejo." Službi se je spet posvetila (opravlja štiriurni delovnik), ko so šli vsi otroci v šolo.

Kljub večjemu številu otrok se zakoncema Ivančič zdi vzgoja v veliki družini preprostejša, saj se otroci učijo drug od drugega, si pomagajo med seboj, nikoli jim ni dolgčas, delitev pa jim je samoumevna. Je pa to povsem odvisno od tega, za kakšne vrednote živiš in kaj je v življenju tvoj cilj, poudarja Marjeta.

"Materialne stvari so za nas sredstva in ne cilj" Čeprav vzdrževanje velike družine s finančnega vidika ni ravno preprosto, je Marjeti in Bojanu uspevalo, da so lahko shajali z lastnimi sredstvi. Nekaj časa celo z eno samo plačo. "Tudi z majhnimi sredstvi se da, če ta dobro razporediš in si gospodaren," pravi Marjeta in dodaja, da sta oba z možem v zakon prinesla skromnost, delavnost, prizadevnost in iznajdljivost. Tega so se naučili tudi otroci in tako ne zahtevajo veliko.

Ne spreglejte