Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2013,
17.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

UKC Ljubljana Tomaž Gantar

Torek, 2. 4. 2013, 17.21

8 let

V UKC Ljubljana znova zaman čakali na ministra Gantarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V UKC Ljubljana navajajo, da je minister za zdravje Tomaž Gantar danes znova tik pred zdajci odpovedal delovni obisk.

To se je zgodilo že drugič v dobrem mesecu dni, so dodali. Gantar se z vodstvom UKC ni sestal zaradi obveznosti v DZ - seje z glasovanjem o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU, katere so se udeležili vsi ministri vlade.

Člani poslovnega odbora "z nezadovoljstvom sprejeli ponovno odpoved delovnega obiska ... " Kot so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, so člani poslovnega odbora "z nezadovoljstvom sprejeli ponovno odpoved delovnega obiska, saj so že ob seznanitvi z navodili ministrstva za zdravje za pripravo finančnih načrtov ocenili, da je posvet z ministrom nujen".

Iz ministrstva za zdravje pa so sporočili, da se Gantar ni sestal z vodstvom UKC zaradi obveznosti v DZ - seje z glasovanjem o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU, katere so se udeležili vsi ministri vlade.

Ob tem navajajo, da je Gantar v preteklem mandatu največkrat obiskal prav UKC Ljubljana, novi termin sestanka pa je dogovorjen za ponedeljek, 8. aprila. Minister Gantar in direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin bosta ponovno prisluhnila specifičnim težavam UKC Ljubljana.

Soočajo se z neobvladljivimi posledicami ukrepov, ki jih je sprejel tudi Gantar Kot navajajo v UKC Ljubljana, se soočajo z neobvladljivimi posledicami ukrepov, ki jih je sprejel tudi minister za zdravje, kar za UKC Ljubljana v letu 2013 pomeni 22 milijonov evrov manj sredstev za zdravstveno oskrbo državljank in državljanov kot v letu 2012, so zapisali.

V UKC Ljubljana opozarjajo, da pod takšnimi pogoji ne bodo mogli narediti vsega, kar od njih bolniki pričakujejo, saj bodo lahko izvajali le plačani program. Lani je UKC obravnaval 4000 bolnikov več, kot je s pogodbo plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Posledica tega je bila izguba UKC, so poudarili.

"Ministrstvo za zdravje od zdravstvenih zavodov pričakuje uravnoteženo poslovanje, kar kaže na to, da bo UKC Ljubljana nekaterim pacientom moral zapreti vrata," napovedujejo v največji slovenski bolnišnici. Ob tem dodajajo, da to dejansko pomeni podaljševanje čakalnih dob, "skrbeti pa nas mora tudi padec kakovosti in varnosti obravnave bolnikov". "Zato si vodstvo UKC želi, da skupaj z ministrom pregleda možne poti iz sedanjega nezavidljivega položaja," so zapisali v sporočilu za javnost.

UKC v dobro bolnikov pričakuje sistemske ukrepe s strani vlade "Vodstvo UKC slovenski javnosti sporoča, da ob omejenih prihodkih z že izkoriščenimi notranjimi rezervami ne more več zagotoviti enakega obsega in kakovosti storitev kot v preteklosti," so zapisali. UKC v dobro bolnikov zato pričakuje sistemske ukrepe s strani vlade oziroma ministrstva za zdravje, če želimo, da se dostopnost, varnost in kakovost zdravstvenih storitev ne bodo poslabšali, so dodali.

Na ministrstvu pa pojasnjujejo, da Gantar pripravlja interventni zakon za večji priliv v zdravstveno blagajno, ki bo omogočil večji priliv finančnih sredstev v zdravstveno blagajno za vso slovensko javno zdravstvo. Ob tem poudarjajo, da mora UKC Ljubljana kot vse bolnišnice in drugi javni zdravstveni zavodi racionalizirati svoje poslovanje.

Zato minister Gantar tudi od UKC Ljubljana pričakuje predstavitev ukrepov, ki ne omejujejo možnosti zdravljenja bolnikov, temveč da vodstvo v resnici poišče notranje rezerve. Pri iskanju teh do sedaj niso bili uspešni, so zapisali na ministrstvu.

"Čas je torej, da vodstvo UKC Ljubljana začne iskati rešitve znotraj zavoda ... " "Čas je torej, da vodstvo UKC Ljubljana začne iskati rešitve znotraj zavoda, ki jih je minister s sodelavci na sestankih z vodstvi slovenskih bolnišnic omenjal že večkrat," poudarjajo na ministrstvu.

Racionalizacija poslovanje po mnenju ministrstva nikakor ne sme potekati na račun dostopnosti do zdravstvenih storitev bolnikov. "Minister Gantar obžaluje, da se razmišljanje vodstva osrednje slovenske zdravstvene ustanove nagiba prav v to smer, ki lahko predstavlja izhod v sili le v primeru, ko so izčrpane vse ostale možnosti varčevanja," so zapisali na ministrstvu.

Ne spreglejte