Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2013,
16.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Branimir Štrukelj

Četrtek, 4. 4. 2013, 16.37

7 let, 12 mesecev

V Svizu Rebolja opozorili na nezakonit sklepa senata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predstavniki Sviza so na sestanku v Mariboru rektorja mariborske univerze Danijela Rebolja opozorili na nezakonito ravnanje senata univerze.

Ta je s sklepom od zaposlenih na fakultetah zahteval podpis izjave, da bodo svoje delovne obveznosti v magistrskih programih opravili ne glede na višino plačila.

Štrukelj opozoril, da je "poljubno plačilo" za opravljeno delo v nasprotju z zakonom Prvi mož Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je zato Rebolja opozoril, da je predlagano oziroma "poljubno plačilo" za opravljeno delo v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih, ki delavcem zagotavlja ustrezno plačilo za opravljeno delo.

V sindikatu sicer razumejo, da se je Univerza v Mariboru zaradi proračunskega znižanja sredstev znašla v skrajno zahtevnem položaju, vendar je po besedah Štruklja nesprejemljivo, da ga enostransko in mimo dogovora z zaposlenimi rešuje na njihov račun.

"Z rektorjem želimo okoli vprašanje plačevanja tega povečanega obsega nadobveze skleniti dogovor, ki bi na nek način ugotovil, da nastaja dolg pri zaposlenih ter da je treba to na nek način poravnati. Mi smo se o tem pripravljeni z univerzo dogovoriti in podpisati nek dogovor o tem, kako se bo to saniralo," je dejal Štrukelj, ki se bo v petek na to temo sestal tudi z novim šolskim ministrom.

Ob tem je predstavnike sindikata, ki pravijo, da so razmere najbolj zaostrene prav v Mariboru, zmotilo tudi dejstvo, da jih vodstvo mariborske univerze v zvezi z predlaganim ukrepom ni predhodno obvestilo in zato takšno ravnanje smatrajo kot enostransko in narejeno mimo dogovora, ki bi bil z zaposlenimi absolutno potreben.

Rebolj povedal, da je bil sestanek zelo konstruktiven Rebolj je po sestanku povedal, da je bil ta zelo konstruktiven, ob tem pa poudaril, da je bil sklep njihovega senata v veliki meri interpretiran napačno kot neka zaveza zaposlenih, da se odrečejo plačilu. Po njegovih besedah vse skupaj ni bilo mišljeno tako, pač pa kot nek dogovor o tem, da bodo tiste programe, ki jih bo univerza razpisala, tudi v celoti izvedli.

"Želimo si zaveze, da se lahko študenti brez skrbi vpišejo v razpisane študijske programe in jih tudi zaključijo," je dejal rektor in dodal, da bi kakršnikoli učinki na plače zaposlenih s tem v zvezi sicer veljali za leto 2014. Rebolj je izrazil upanje, da sindikat razume nastale razmere,. Kot pravi, tudi vodstvo univerze tega ni veselo, a je ta trenutek v nemogočem položaju, do katerega so privedli nepremišljeni rezi na izobraževalnem področju.

Del današnjega dogovora zato po njegovih besedah tudi predvideva, da bodo nastopili skupaj in v pogovorih z vlado opozorili na to, da univerza ni del problema, pač pa del rešitve za sedanje krizne razmere. Zato od nove vlade pričakujejo, da bo razmere razumela tudi, ko bo sprejemala rebalans državnega proračuna.

Ne spreglejte