Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NSi

Četrtek, 6. 6. 2013, 13.27

8 let

"V sredo se je v DZ-ju zgodil mini državni udar"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanci NSi in SLS zahtevajo odstavitev Aljoše Jeriča z mesta podpredsednika odbora za pravosodje, v PS razlogov za to ne vidijo. Po zapletih je za jutri seja odbora vendarle sklicana.

Po včerajšnjih zapletih je predsednik odbora za pravosodje Grims (SDS) za jutri ob 10. uri sklical nadaljevanje seje odbora, ki na zahtevo SDS razpravlja o stanju v pravosodju. Pričakovati je, da se bo po seji odbora začela tudi izredna seja DZ o stanju v pravosodju, ki so jo zahtevali poslanci SDS.

Člani odbora za pravosodje so o stanju v pravosodju razpravljali že v torek in nato sejo po osmih urah prekinili. Pričakovati je bilo, da se bo seja nadaljevala v sredo zjutraj, a jo je Grims sklical za prihodnji teden. Nato pa je podpredsednik odbora Aljoša Jerič (PS) mimo njega sejo kljub temu sklical za sredo. Opozicija je opozorila, da po poslovniku tega ne bi smel storiti brez pooblastil predsednika odbora.

Protest poslancev NSi NSi protestira, ker se je v sredo v DZ-ju zgodil "mini udar", je poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak. Pojasnila je, da je Jerič samovoljno sklical nadaljevanje seje odbora. NSi bo zato danes podala poziv predsedniku DZ-ja k odstavitvi Jeriča kot podpredsednika odbora. Tej zahtevi se pridružujejo tudi v SLS. Kot je medijem v DZ-ju pojasnila Novakova, ravnanje Jeriča ni v skladu s poslovnikom. Tudi stranke niso bile obveščene, da seja odbora poteka, saj so to po njenih besedah videli šele prek televizijskega prenosa. Meni, da se takšne napake v prihodnosti ne smejo dogajati, Jerič pa mora prevzeti odgovornost in odstopiti z mesta podpredsednika odbora za pravosodje. Novakova se tako ne strinja, da bi krivdo prevalili na strokovne službe, ki so delale po Jeričevih navodilih.

Jerič se po besedah Novakove izgovarja tudi na to, da je izredno sejo o stanju v pravosodju treba izvesti do 8. junija. Vendar pa se predsednica NSi sprašuje, zakaj je bilo tako nujno, da Jerič "svojevoljno skliče nadaljevanje odbora" ravno 5. junija. NSi bo zato že danes podala poziv predsedniku DZ-ja, da Aljošo Jeriča zamenjajo oz. odstavijo kot podpredsednika odbora za pravosodje. Meni, da bi morale ta predlog podpreti vse stranke, ki želijo, da DZ dela po poslovniku in po zakonu.

SLS ostro protestiral proti dogajanju Na sredino dogajanje v DZ-ju se je odzval tudi prvak SLS Franc Bogovič. Kot je povedal, so v SLS ostro protestirali proti temu dogajanju, saj gre po njihovem za primer prakse, ki se ne sme ponoviti. Zato se v tem primeru pridružujejo zahtevi NSi. Pričakujejo, da tisti, ki so v sredo "ob 11. uri, ko vemo, kaj se je v Sloveniji dogajalo", na tak način kršili poslovnik ter zaostrovali zadevo v slovenskem parlamentu, prevzamejo odgovornost.

Tudi poslanci SLS predsedniku DZ-ja Janku Vebru v dopisu sporočajo, da so bili v sredo priča "organiziranemu in zavestnemu poskusu izpeljave nadaljevanja seje delovnega telesa brez vrednosti parlamentarne opozicije, kar je gotovo prvovrstni škandal v slovenskem političnem prostoru". Kot navajajo, je nerelavantno, kakšna je bila vsebina točke za obravnavo in kdo je podal zahtevo za sejo, ampak je bistvo, da so bili kršeni številni uveljavljeni postopki in se je zaobšlo poslovniška pravila.

Zato v dopisu poslanci izražajo upanje, da bo Veber zaščitil ugled parlamenta ter ustrezno ukrepal in zahteval konkretno odgovornost za omenjeni zaplet. Hkrati upajo, da bo na podlagi poslovnika predsednik DZ-ja še bolj jasno določil pristojnosti predsednika parlamentarnega delovnega telesa in njegovih strokovnih služb ter pristojnosti ostalih članov.

Naknadno so v SLS potrdili, da bodo v zvezi s tem zahtevali sklic izredne seje komisije za poslovnik.

PS: Gre za dvojna merila, ki ne vzdržijo kritične presoje Poslanci PS medtem ocenjujejo, da razloga za odstop Jeriča kot podpredsednika odbora ni. Menijo namreč, da je ravnal skladno s parlamentarno prakso in v duhu poslovnika. Zahteva NSi se jim zdi nesmiselna in menijo, da je NSi spregledala ravnanje predsednika odbora Branka Grimsa, ki da je želel preprečiti izvedbo izredne seje.

Kot so sporočili iz poslanske skupine PS, je Grims z današnjim sklicem nadaljevanja seje "posredno priznal napako oziroma celo kršitev poslovnika", ki da jo je storil v sredo. Takrat je namreč nadaljevanje seje sklical za prihodnji teden, torej po preteku 15-dnevnega roka za sklic izredne seje. Dodajajo, da je Grims s tem oviral delo DZ-ja in zavrl izpeljavo potrebnih aktivnosti, ki jih je tudi sam zahteval kot sopredlagatelj sklica izredne seje.

Zapisali so še, da NSi zahteva sankcijo za poslanca, ki je poskušal zagotoviti poslovniške pogoje za pravočasen pričetek v sredo sklicane izredne seje DZ-ja, medtem so ravnanje Grimsa, ki da si je prizadeval preprečiti izvedbo seje, popolnoma spregledali. "Gre za dvojna merila, ki ne vzdržijo kritične presoje," so dodali.

Bistveni razlog sredinega zapleta je po mnenju PS ta, da pobudnikom izredne seje izvedba v sredo ni ustrezala, zato so preprečili njen pričetek. Nekatere določbe poslovnika so sicer napisane bolj ohlapno in dopuščajo več interpretacij, dodajajo v PS, a to ne pomeni, da se jih lahko zlorablja in uporablja za špekulacije in politična preigravanja.

Ne spreglejte