Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 9. 2015,
6.43

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

begunci

Nedelja, 20. 9. 2015, 6.43

7 let

V Slovenijo je do zdaj vstopilo 2.500 ljudi, lahko se prosto premikajo proti Avstriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Slovenijo je do zdaj vstopilo okoli 2.500 beguncev in migrantov. Slovenija večini izdaja dovoljenja za zadrževanje, kar pomeni, da se lahko prosto gibajo po državi in imajo odprto pot do Avstrije.

23:50 OBREŽJE Protest na Obrežju naj bi sprožili slovenski aktivisti, poroča STA. Protestniki zahtevajo, da Slovenija odpre svoje meje.

23:10 OBREŽJE Na mejnem prehodu Rigonce po zadnjih ocenah ostaja okoli 200 beguncev, ki bodo tam preživeli noč, enako je na Obrežju, so za STA povedali na Policijski upravi Novo mesto.

22:50 OBREŽJE Nekateri naj bi na vstop v Slovenijo čakali že tri dni, poroča TV Slovenija.

22:30 OBREŽJE Mejni prehod Obrežje je zaprt za promet. Skupina približno 300 prebežnikov, ki čaka na vstop v Slovenijo, se je protestno ulegla na cesto, poročajo hrvaški mediji.

21:50 Vlada je na seji sprejela odločitev o sodelovanju v drugi fazi operacije EU proti tihotapcem ljudi v Sredozemskem morju (EUNAVFOR Med). V tej operaciji bo Slovenija sodelovala z do dvanajstimi pripadniki in ladjo Slovenske vojske Triglav s pripadajočo posadko.

21:20 ŠPILJE Naš novinar Srdjan Cvjetović je govoril s prebežniki, potem ko so izvedeli, da bodo lahko šli kamorkoli želijo. Nekaj trenutkov niso mogli verjeli, kar so slišali, nato pa sta njihove obraze zajela veselje in olajšanje -->.

20:55 LJUBLJANA"Položaj, v katerem se je znašla Slovenija, je izrazito težak in nezavidljiv," pravi predsednik državnega zbora Milan Brglez. Državljane in državljanke je pozval, da se ob nedavnih dogodkih ne razdvajajo. Pokažejo naj, česa so sposobni, ko stopijo skupaj, in ne notranjih razlik, je poudaril.

20:40 ŠPILJE Naša fotografinja Ana Kovač je ujela prostovoljce Rdečega križa in Karitasa iz Maribora na starem mejnem prehodu Špilje:

20:30 ŠPILJE Naša fotografinja Ana Kovač je naredila nekaj posnetkov begunskega centra v Avstriji blizu starega mejnega prehoda Špilje:

20:05 Novo mesto Na PU Novo mesto so zanikali, da je prišlo do aretacije treh tujcev na Rigoncah. Po njihovih navedbah je šlo za kršitev javnega reda in miru, zato so vpletene odstranili, izdali jim bodo plačilne naloge. Takoj, ko bo mogoče, jih bodo odpeljali naprej.

19:50 ŠPILJE Naš poročevalec s terena Srdjan Cvjetović poroča, da so begunce in migrante, ki so se na vlak vkrcali v Celju, brez postopka in prstnih odtisov spustili naprej proti Grazu. Tudi vozovnica ni bila potrebna.

19:44 ŠPILJE Avstrija se je očitno odločila, da beguncev in migrantov ne bo ovirala na poti proti cilju. Vsem, ki so prišli z vlakom iz Celja, je omogočila pot naprej, kamorkoli so želeli.

18:55 CELJE Policisti so pomagali združiti sirsko družino. V soboto sta namreč Sirca, ki so ju skupaj s triletno hčerjo z avtobusom z Obrežja prepeljali v nastanitveni center v Celju, sporočila, da pogrešata šestletno hči. Včeraj so njeno nosečo mamo - tik pred odhodom avtobusov z Obrežja - odpeljali v bolnišnico, šestletna hči pa je odšla na enega od avtobusov, ki so tujce vozili v zbirne centre v Sloveniji. Oče in mlajša sestra sta bila z mamo v bolnišnici in nista vedela, da bo deklica, ki je s skupino ostala na Obrežju, odšla. Danes so policisti družino združili v Celju:

18:30 BUDIMPEŠTA Od začetka leta je na Madžarsko skupno prispelo že okoli 217.000 migrantov, je sporočila madžarska policija. Dobrih 201.000 jih je v Madžarsko vstopilo preko meje s Srbijo, slabih 16.000 pa jih je prišlo iz Hrvaške.

18:15 LJUBLJANA Policija je objavila posnetke nadzora iz zraka, ki jih je ponoči na območju slovenskih mejnih prehodov naredila Letalska policijska enota:

17:56 RIGONCE V Rigoncah naj bi zaradi izgreda aretirali tri tujce. Eden od njih se je zagnal v varnostno ograjo na mejnem prehodu, policisti so uporabili solzivec. Zadržali naj bi jih na meji.

17:53 OBREŽJE Na mejnih prehodih Obrežje in Rigonce na vstop v državo čaka več sto migrantov.

17:50 LJUBLJANA Slovenska policija je danes doslej v sprejemnih centrih evidentirala 800 migrantov. Tujce z avtobusi prevažajo v sprejemne in nastanitvene centre v Brežicah, v Mariboru, Celju in Dolgi vasi.

17:45 CELJE Naša fotografinja Ana Kovač je na železniški postaji ujela srečne obraze beguncev, ki so se z vlakom odpeljali v Avstrijo:

17:40 CELJE Na vlak proti Avstriji se je v Celju vkrcala tudi družina Akkad, s katero se je naša novinarka Neža Mrevlje pred dvema dnevoma pogovarjala na slovensko-hrvaški meji. Takrat je družina "čakala na dobre novice iz Slovenije. Da nam bodo dovolili prestop meje." Kaj so našemu novinarju Srdjanu Cvjetoviću povedali danes -->

17:30 CELJE Vlak z begunci je iz Celja odpeljal proti Avstriji.

17:14 CELJE Begunce bo vlak odpeljal v Špilje, tik za mejo v Avstriji:

17:05 CELJE Begunci na železniški postaji čakajo na vlak:

17:00 DUNAJ V Avstrijo je ta konec tedna prispelo 20.000 beguncev, je ocenilo avstrijsko notranje ministrstvo. Najbolj obremenjen je mejni prehod Nickelsdorf na meji z Madžarsko. Kakih 500 jih je na jug države vstopilo tudi preko Slovenije.

16:56 POSTOJNA Predsednik Borut Pahor je obiskal postojnski center za tujce. Zahvalil se je državnim organom, nevladnim organizacijam ter prostovoljcem za požrtvovalno delo in pomoč pri reševanju begunske krize. Srečal se je z begunci ter v pogovoru prisluhnil njihovim zgodbam in željam, so sporočili prek Twitterja.

16:53 GORNJA RADGONA Vseh 350 tujcev, ki so nekaj pred 14. uro zapustili nastanitveni center na sejmišču v Gornji Radgoni, so nekaj po 15. uri sprejeli v Avstrijo, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota. Tujce so v Gornji Radgoni sicer nastanili v soboto.

16:45 LJUBLJANAZdružena levica (ZL) je danes spet ostro kritizirala odziv slovenskih državnih organov na val beguncev. V stranki trdijo, da so bile razmere na meji med Slovenijo in Hrvaško zadnja dva dneva kaotične, kar da kaže na to, da Slovenija na prihod migrantov ni bila pripravljena. ZL zato od vlade zahteva, naj preneha igrati vlogo varuha schengna in naj odpre meje.

16:32 LENDAVA Naš športni novinar Martin Pavčnik je v Lendavi posnel fotografiji nastanitvenega centra:

16:20 PORTOROŽ Slovenija lahko neposredno pomaga ljudem, ki so jih vojne vihre pregnale v neznano, kjer iščejo mir in boljše življenje, so sporočili iz predsednikovega urada. "Storiti moramo vse, kar lahko, da tem ljudem pomagamo v bolj mirno in lepše življenje," pa je predsednik Borut Pahor dejal na proslavi ob tradicionalnem srečanju nekdanjih internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok v Portorožu.

16:00 LJUBLJANA Vlak za Dunaj z odhodom iz Ljubljane ob 16:00 ima poleg vagonov, namenjenih rednim potnikov, danes še pet dodatnih vagonov, v katere vstop v Ljubljani ni mogoč. Neuradno zato, ker naj bi v Celju v te vagone vstopili begunci, ki bodo odpotovali proti Avstriji.

15:44 ZAGREB V hrvaški prestolnici je ostalo le okoli dvajset beguncev. Begunce so iz sprejemnega centra Ježevo z avtobusi prepeljali proti mejnemu prehodu Goričan na meji z Madžarsko.

15:25 LJUBLJANA Begunci se lahko v namestitvenih centrih odpočijejo, naspijo, poskrbijo za higieno, se najedo, dobijo tudi kakšen kos oblačila, če ga potrebujejo, pravi državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. V namestitvenih centrih so okrepili medicinsko oskrbo, za resnejše primere pa poskrbijo v zdravstvenih ustanovah.

15:15 LJUBLJANA Slovenija praktično vsem beguncem izda dovoljenje za zadrževanje (za 60 dni), kar pomeni, da se lahko prosto gibajo po Sloveniji. A velika večina jih nadaljuje pot proti Avstriji.

15:10 LJUBLJANA/BERLIN Premier Miro Cerar je v telefonskem pogovoru nemški kanclerki Angeli Merkel sporočil, da Slovenija ob navalu beguncev oziroma migrantov razmere na terenu obvladuje, a hkrati pričakuje hiter in učinkovit skupen evropski odziv.

Cerar pričakuje, da bodo rešitve "v bistvenih usmeritvah" dogovorjene v torek na izrednem srečanju notranjih ministrov oziroma izrednem zasedanju voditeljev EU v sredo.

Merklova je poudarila, "da Nemčija zelo ceni profesionalno držo Slovenije, ki v veliki meri prispeva, da je reševanje problematike beguncev v Evropi lažje". Izrazila je tudi pripravljenost nemške vlade, da v razpoložljivih okvirih pristopi na pomoč, če bi Slovenija to potrebovala.

15:00 LJUBLJANA Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar: Slovenija je pripravljena sodelovati pri programu Evropske komisije o prerazporeditvi dodatnih 120.000 beguncev iz najbolj obremenjenih držav, a ima nekatere zadržke.

Treba je določiti, kdo so upravičenci do tega programa in razmere v Sloveniji, ko številni migranti nezakonito prečkajo mejo, ne zaprosijo za azil, a jih ni mogoče vrniti in jih je treba nastaniti. "Ne zagovarjamo stališča, da če Slovenija ne bi mogla sodelovati pri prerazporeditvi, da bi namesto tega plačala 0,002 odstotka BDP."

14:45 ŠENTILJ/GORNJA RADGONA Na Šentilju ni čakajočih beguncev, enako je na avstrijski strani meje. Nastanitveni center na sejmišču v Gornji Radgoni je zapustilo 350 beguncev, avstrijski varnostni organi so jih sprejeli.

14:40 LJUBLJANA Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic: do zdaj je v Slovenijo vstopilo okoli 2500 migrantov. Največ jih prihaja iz Sirije, Iraka, Irana, petina je družin. Do zdaj je za mednarodno zaščito zaprosilo sedem beguncev.

Angažiranih je 154 pripadnikov posebne policijske enote in 37 rezervnih policistov ter dodatne redne patrulje. Za varnost na kriznih območjih je ustrezno poskrbljeno.

14:35 LJUBLJANA Ministrica je zatrdila, da policistom v izjemnih okoliščinah zagotavljajo ustrezne delovne pogoje. "Morda je res prišlo do nekaterih logističnih zapletov, ki pa smo jih ustrezno rešili. Medijska poročila niso odraz stanja na terenu. Ravnanja policijskih sindikatov najostreje obsojam. Menim, da to ni glas policije."

14:30 LJUBLJANA Slovenska notranja ministrica in evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos sta se v pogovoru strinjala, da je pomembno, da države članice iščejo skupni evropski odziv na begunsko krizo. Strinjata se tudi, da je treba na južni meji Evrope vzpostavljati tako imenovane vroče točke (hot spots).

14:20 LJUBLJANA Slovenija je pokazala, da kot prva država EU na zunanji južni meji dosledno spoštuje pravila. EU smo pokazali, da policija zna braniti mejo, dokler bo to možno glede na begunski tok, pravi Györkös Žnidarjeva.

14:15 LJUBLJANA Nespoštovanje pravil bi bilo tveganje za ostale države schengenskega območja in EU. Pripoznani smo kot kredibilna in odgovorna članica EU. To je skupni evropski problem, pravi ministrica. "Slovenija bo schengen varovala do konca."

14:10 LJUBLJANA Z zadovoljstvom ugotavljam, da so razmere pod nadzorom, zelo me veseli, da postopamo v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo, pravi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Takšno politiko bo Slovenijo nadaljevala.

13:35 BRUSELJ EU načrtuje prerazporeditev tudi za begunce, ki so prispeli v Slovenijo in na Hrvaško, pred torkovim zasedanjem notranjih ministrov EU poroča nedeljska izdaja nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Do zdaj so načrti za prerazporeditev beguncev po članicah EU zajemali 120.000 beguncev, ki se nahajajo na Madžarskem, v Grčiji in Italiji.

13:30 LJUBLJANA Na ljubljansko železniško postajo je prispel vlak iz smeri Logatca z več kot stotimi begunci. Pred tem so prenočili v namestitvenem centru v Logatcu, velika večina pa je pot iz Ljubljane nadaljevala proti Mariboru, od koder želijo priti v Avstrijo.

Med begunci je bilo veliko družin z majhnimi otroki. Prihajajo pretežno iz Sirije, Afganistana, Iraka in Irana.

13:15 HRVAŠKA V Hrvaško je od srede do danes vstopilo več kot 25 tisoč beguncev. V Tovarniku pri srbski meji jih zdaj čaka 3900.

13:10 FINSKA Pri finskem kraju Tornio je v soboto iz Švedske vstopilo 800 beguncev, največ v enem dnevu od časa ruske revolucije.

13:05 OBREŽJE Rdeči križ Slovenije (RKS), ki ima na terenu po državi okoli tristo prostovoljcev, je na Obrežju postavil še en šotor za pomoč beguncem.

Za oskrbo beguncev najbolj potrebujejo vodo, toplo hrano, sadje in energetske napitke. V sprejemnem centru v Brežicah pa bodo zelo veseli, če boste prinesli odeje, otroške plenice, otroške stekleničke, mleko v prahu ter grelce za vodo za pripravo mleka ali čaja.

12:50 POSTOJNA V postojnskem centru za tujce je nastanjenih 99 ljudi, večinoma žensk in otrok.

12:10 LOGATEC Okoli 130 beguncev so v soboto zvečer pripeljali v Logatec, kjer so prenočili v namestitvenem centru. Kot je danes povedal logaški župan Berto Menard, jih je zjutraj večina že odšla. Zdaj čakajo na železniški postaji, da bi se vkrcali na vlak za Ljubljano.

11:56 RIGONCE Več kot 100 beguncev se je znova nabralo pred mejnim prehodom Rigonce.

11:55 BREŽICE Z mejnega prehoda Obrežje, kjer je na vstop v državo čakalo okoli 400 beguncev, je v sprejemni center v Brežice odpeljal prvi avtobus beguncev.

11:50 LJUBLJANA Štab civilne zaščite bo prevzel koordinacijo pri reševanju begunske krize, slovenska vojska pa se bo še bolj aktivno vključila v logistično podporo. Pomoč vojske pri varovanju meje za zdaj ni predvidena, je pred sejo vlade dejala ministrica za obrambo Andreja Katič.

11:48 BUDIMPEŠTA Po ostrih izmenjavah besed s predstavniki Hrvaške se je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto zdaj zaradi gradnje ograje zapletel v besedni spor še z romunskim kolegom Bogdanom Aurescujem. Ko je ta ograjo označil za "nesprejemljivo", je Szijjarto dejal, da bi pričakoval več skromnosti od ministra, katerega premier Victor Ponto trenutno čaka na sojenje.

11:45 GRADEC Vseh 350 prebežnikov, ki so v soboto zapustili zbirni center v Gornji Radgoni in prečkali mejo z Avstrijo, so tamkajšnji mejni organi, potem ko jih niso mogli vrniti v Slovenijo, zvečer odpeljali v enega od zbirnih centrov v Gradcu. Enako se je zgodilo tudi beguncem iz vlaka, ki je prek Šentilja zvečer prispel v Špilje.

11:15 MURSKA SOBOTA Na območju Policijske uprave Murska Sobota je v šotorišču na nekdanjem parkirnem prostoru Integrala v Lendavi nastanjenih 290 tujcev, v nastanitvenem centru na sejmišču v Gornji Radgoni pa 350. Večinoma gre za državljane Sirije, Iraka in Afganistana. Med njimi je več družin z otroki.

10:50 NOVO MESTO Na območju Policijske uprave Novo mesto je slovensko mejo do 9.30 prestopilo skupaj 1397 migrantov. 220 tujcev s tega območja so ponoči s štirimi avtobusi prepeljali v prostore nekdanje Srednje ekonomske šole v Celju. Gre večinoma za Sirce in Afganistance, med katerimi je bilo več družin z majhnimi otroki.

10:45 LJUBLJANA Predsednik republike Borut Pahor bo ponedeljkovo srečanje predsednikov držav skupine Arraiolos v Nemčiji izkoristil tudi za pogovore o begunski krizi in za oblikovanje skupne politike do tega vprašanja. Med drugim ima predvidena srečanja s kolegi iz Nemčije, Avstrije in Italije.

10:40 BERLIN Nemški notranji minister Thomas de Maiziere se je zavzel, da bi Evropa v prihodnje sprejela samo določeno število migrantov, ostale pa vrnila v varne države oziroma njihove domače države.

10:00 ATENE Pred grškim otokom Lesbos je prišlo do nove nesreče čolna z begunci, ki so bili na poti iz Turčije. Obalna straža je rešila 20 ljudi, še 26 jih pogrešajo.

9:20 BERLIN Nemška kanclerka Angela Merkel je hrvaškega premierja Zorana Milanovića pozvala, naj Hrvaška skuša dlje zadržati begunce in migrante na svojem ozemlju. Toda Milanović jo je bolj ali manj zavrnil. Strinjala pa sta se, da je problem treba urediti na zunanjih mejah EU.

9:00 BREŽICE V Splošni bolnišnici Brežice so v soboto in ponoči ambulantno pregledali pet prebežnikov, enega pa so zaradi ran sprejeli na zdravljenje. Obravnavali so udarnine, poškodbe pri padcih, zlome in rane.

8:10 GRADEC Center Schwarzlhalle v Gradcu je danes zapustilo okoli 300 ljudi, ki so se zjutraj z vlakom odpeljali proti Nemčiji.

8:00 DUNAJ V Avstrijo je v soboto po ocenah policije vstopilo najmanj 10 tisoč beguncev in migrantov, večinoma z Madžarske. Okoli 4.700 so jih danes zadržali na mejnem prehodu Nickelsdorf na meji z Madžarsko. Še kakih 250 pa so jih zadržali na prehodu Heiligenkreuz.

7:00 NOVO MESTO Na Policijski upravi Novo mesto trenutno nimajo podatkov, da bi se slovenski meji bližale kakšne nove večje skupine beguncev.

0:10 NOVO MESTO Malo po polnoči je bilo iz Novega mesta v sprejemni center Gruškovje prepeljanih 50 beguncev, tudi otrok, kjer so opravili njihovo registracijo, so sporočili iz policijske uprave Maribor.

PONOČI Na mejnem prehodu Rigonce je sinoči visoko noseči begunki postalo slabo, zato so jo z reševalnim vozilom odpeljali k zdravniku. Ker večjih zapletov ni bilo, so nosečnico skupaj z družino, ponoči prepeljali v enega izmed zbirnih centrov po Sloveniji.

Včeraj so potekale priprave sprejemnih in namestitvenih ter sanitarnih kapacitet za namestitev migrantov v Brežicah, Gruškovju, Lendavi, Dolgi vasi, Gornji Radgoni, Celju, Mariboru, Lenartu, Vrhniki, Logatcu in Postojni.

Avstrija zavrnila okoli sto beguncev Avstrijska policija je v zbirne centre na avstrijskem Štajerskem prepeljala 670 beguncev, ki so v soboto prečkali slovensko-avstrijsko mejo v Gornji Radgoni in Šentilju. 600 so jih prepeljali v zbirni center v bližini Gradca, nekaj jih je za azil zaprosilo že ob sprejemu v Špilju. Kakih 100 ljudi so vrnili v Slovenijo in so trenutno na "nikogaršnjem ozemlju".

Dotok beguncev iz Hrvaške proti Madžarski se je nadaljeval tudi sinoči. Iz Tovarnika na meji s Srbijo je proti Madžarski včeraj skupaj odšlo 28 avtobusov. Migranti se proti Madžarski vozijo tudi z vlaki.

Po besedah tiskovne predstavnice Policijske uprave Novo mesto Alenke Drenik ponoči večjih posebnosti niso zabeležili, sicer pa si predvsem prizadevali, da so begunce prepeljali v zbirne centre po državi ter tako spraznili sprejemni center v Brežicah, kjer danes pričakujejo nove namestitve beguncev. Večjega števila ilegalnih prehodov prek zelene meje niso beležili.

Danes je pričakovati umiritev razmer Potem ko je v Slovenijo v minulih dneh prispelo že več kot 2000 prebežnikov, na notranjem ministrstvu pričakujejo, da bo begunski val nekoliko popustil. Je pa pričakovati, da bodo tisti, ki so za zdaj nastanjeni v centrih po Sloveniji, še naprej odhajali proti meji z Avstrijo. Že v soboto popoldne in zvečer se jih je tja peš in z vlakom prek Šentilja odpravilo več sto.

Ne spreglejte