Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 7. 2020,
10.12

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

33

Natisni članek

Slovenija Koronavirus COVID-19

Torek, 21. 7. 2020, 10.12

3 leta, 9 mesecev

V Sloveniji potrdili 24 novih okužb. Še ena oseba umrla.

V ponedeljek visok skok okužb: okužba tudi v vrtcu v Kanalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

33

V ponedeljek so pri 914 testih potrdili 24 novih okužb, 22 oseb je hospitaliziranih, tri pa so na intenzivni negi. V zadnjih 24 urah so potrdili eno smrtno žrtev bolezni covid-19. Eno od žarišč je v Domu starejših Hrastnik, kjer je okuženih že 25 oseb, med njimi 18 stanovalcev in sedem zaposlenih. Okužbo so potrdili tudi v vrtcu v Občini Kanal ob Soči.

V Domu starejših Hrastnik so včeraj potrdili 11 novih okužb. Skupno je tako okuženih 25 oseb – deset več kot v nedeljo – od tega 18 stanovalcev in sedem zaposlenih.

Zaradi razmer v domu se danes sestajajo župan Hrastnika Marko Funkl, direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar, predstavniki ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kopušar je med sestankom dejal, da je sedem okuženih v šempetrski bolnišnici in da je v njihovem domu kadrovska stiska še vedno velika. Pozval je zdravstvene delavce v drugih ustanovah oziroma vodstva teh ustanov, naj jim kakšnega delavca posodijo. Kot je dejal, bi potrebovali deset novih zdravstvenih delavcev.

Kot je povedal Kopušar, ima večina okuženih za zdaj blažje simptome. Eden od okuženih pa ima težje simptome in je v UKC Maribor.

Kot je še povedal, je njihovo stališče, da bi bilo treba vse okužene oskrbovance doma namestiti zunaj domskih prostorov. "A zdravstvena politika pravi, da je treba hospitalizirati le tiste, ki potrebujejo intenzivno nego," je dodal. Kot še pravi, v rdeči coni, kamor nameščajo okužene, nimajo dovolj prostora.

Župan Funkl je povedal, da je eno od žarišč v blokovskem naselju Log nad Hrastnikom. Funkl je bil kritičen tudi do odzivanja na pojav okužbe v hrastniškem domu starejših. "Pričakoval sem, da ima država bolj odločne kanale za ukrepanje v primeru okužb v domovih starejših. A ni tako. Čeprav smo že imeli okužbe v štirih domovih, država vsakič išče nove rešitve," je dejal po pisanju STA.

Med drugim je dejal tudi, da je vodstvo doma v tej krizi prepuščeno samemu sebi. Več v posnetku spodaj:

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je dopoldne pojasnila, da smo v tednu od 13. do 19. julija v Sloveniji obravnavali 104 primere okužb, od katerih jih je bilo 77 povezanih z lokalnim virom okužbe. Dva primera sta bila uvožena iz tujine, ena okužba pa je bila povezana z uvoženim primerom.

 

Visok skok števila okužb

Po nižjih številkah ob koncu tedna, ko so v soboto potrdili šest okužb, v nedeljo pa sedem, je število potrjenih okužb v ponedeljek skočilo na 24. Toliko jih je bilo tudi v petek, 17. julija.

Največ novih okužb so potrdili v občini Hrastnik, kjer so jih zabeležili šest. V Ljubljani in Trbovljah so potrdili po dve novi okužbi, v 14 občinah pa so potrdili po eno okužbo.

Do zdaj je bilo pri nas potrjenih 1.977 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 114 bolnikov.

V Sloveniji imamo od konca preteklega tedna dve žarišči – v Odrancih in Hrastniku. Kot je povedala namestnica govorca vlade Špela Horjak, virus kljub predvidevanjem v poletnih mesecih ne izgublja moči.

Kako je v Odrancih danes, je preverila ekipa Planet TV:

Del otrok in zaposlenih vrtca v Kanalu v karanteno

Tudi v vrtcu v Občini Kanal ob Soči so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kot poročajo Primorske novice, je moralo zato nekaj več kot 20 otrok in zaposlenih v dvotedensko karanteno. Vodstvo vrtca je na spletnih straneh ustanove zapisalo, da je okužena strokovna delavka.

"Včeraj zvečer smo bili obveščeni o prvi oboleli osebi med našimi strokovnimi delavkami v vrtcu," so danes zapisali v vodstvu Vrtca pri OŠ Kanal. Staršem sporočajo, da skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) vsi otroci, ki so bili minuli petek vključeni v konkretno skupino, takoj začnejo karanteno. Starši teh otrok bodo prejeli tudi pošto NIJZ z navodili in tabelo za beleženje zdravstvenega stanja otrok, piše STA.

Karantena je odrejena tudi nekaterim zaposlenim. Za preostale otroke, ki niso bili v stiku z okuženo strokovno delavko, pa ostaja vrtec odprt.

"V vrtcu nadaljujemo izvajanje dejavnosti po navodilih NIJZ kot tudi ukrepe ob pojavu virusa. Obstaja možnost, da v prihodnjih dneh vrtec začasno zapre svoja vrata, zato vas prosimo, da redno spremljate svojo elektronsko pošto in spletno stran vrtca," so še zapisali v vodstvu kanalskega vrtca.

Primorske novice poročajo, da testiranja niso odredili ne za preostale zaposlene ne za otroke iz vrtca. Veliko otrok pa je že odsotnih, saj jih starši že danes niso pripeljali v varstvo.

Preventivno so odpovedali tudi Knjižnico pod krošnjami, ki se je sicer na šolskem dvorišču udeležuje veliko otrok, piše STA.

V kanalskem vrtcu so otroci razporejeni v šest skupin, vrtec pa deluje v sklopu Osnovne šole Kanal, še piše STA.

Po prihodu v Slovenijo morajo številni v karanteno:

 

Ne spreglejte