Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2011,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasilje družina

Ponedeljek, 12. 12. 2011, 15.17

8 let

"V Sloveniji je preprečevanje nasilja v družini postalo politična prioriteta"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predstavniki državnih ustanov in nevladnih organizacij so na srečanju opozorili na pomembnost financiranja programov nevladnih organizacij, ki podpirajo boj proti nasilju v družini.

Kot je na novinarski konferenci po srečanju povedala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, so se na Društvu za nenasilno komunikacijo srečali s predstavniki nevladnih organizacij s področja preprečevanja nasilja v družini in pomoči žrtvam. Izjemno pomembno se ji zdi, kot je poudarila, da rebalans proračuna za leto 2012 nikakor ne sme zmanjšati sredstev za delovanje služb in nevladnih organizacij in društev na tem področju.

"Druga pobuda je namenjena žrtvam nasilnih dejanj, ki pogosto prijavijo nasilje. Prijave zoper neustrezno ravnanje organov, denimo policije, tožilstva ali sodišča, skrbno obravnavamo in pozivamo žrtve, da četudi ne mislijo podati uradne izjave, da se obrnejo na varuha," je še dodala varuhinja.

Zalar: Rezultati sodelovanja so vidni Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar pa je izrazil zadovoljstvo nad zglednim sodelovanjem z nevladnimi organizaciji na področju preprečevanja in boja proti vsakršnemu nasilju v družini. Rezultati tega sodelovanja so po njegovem vidni.

"V Sloveniji je preprečevanje tega nasilja postalo politična prioriteta," je dejal in dodal, da so prav danes na notranjem ministrstvu skupaj s policijo obravnavali načrt dela za leto 2012, v katerem bo ena od prioritetnih nalog policije v prihodnjem letu preprečevanje in boj proti nasilju v družini.

Zalar bo ob predaji poslov opozoril na pomen ohranitve programov Zalar je opozoril na pomembnost financiranja programov nevladnih organizacij, ki podpirajo boj proti nasilju. Zato bo kot minister za pravosodje ob predaji poslov novim ministrom, tudi notranjemu, posebej opozoril na pomen ohranitve teh programov.

Bobnarjeva: Policija vedno zelo resno upošteva pripombe in predloge Policija vedno zelo resno upošteva pripombe in predloge tako varuha človekovih pravic kot nevladnih organizacij glede obravnave in preprečevanja nasilja v družini, je izpostavila namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar. Tako je od leta 2008 absolutna prioriteta pri delu policije preprečevanje nasilja v družini. V ta namen so vzpostavili sistem rednega letnega načrtnega usposabljanja vseh policistov s področja preprečevanja in obravnave nasilja v družini.

Omenila je, da so pri pripravi predloga zakona o nalogah in pooblastilih policije, v skladu z ničelno toleranco do nasilja pripravili strožji ukrep za tiste nasilneže, ki kršijo prepoved približevanja. "Teh ukrepov prepovedi približevanja imamo na letni ravni okrog 1100, na podlagi prve javne raziskave o nasilju v partnerskih odnosih izhaja, da 85 odstotkov kršiteljev upošteva prepovedi približevanja," je še dejala.

Potrebujemo še več programov Predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin pa je povedala, da so nevladniki na sestanku opozorili na potrebo po več programih po vsej Sloveniji. Prepričana je, da bi morala država spodbujati nastanek novih programov, ker "kampanja osveščanja ljudi pripravi do tega, da o nasilju več govorijo".

Ne spreglejte