Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2020,
12.58

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

43

Natisni članek

Slovenija Koronavirus

Ponedeljek, 24. 2. 2020, 12.58

4 leta, 2 meseca

Šarec o koronavirusu: Če bo treba, bo tudi Slovenija zaprla meje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

43

Sekretariat Sveta za nacionalno varnost se je danes seznanil z aktualnimi razmerami in aktivnostmi, ki zadevajo novi koronavirus. Sklenili so, da je treba odločitve o ukrepanju na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki mejijo nanjo. Možnost pojava novega koronavirusa pri nas je, po mnenju ministrstva za zdravje, velika. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo v Sloveniji doslej testirali 13 ljudi, vsi pa so bili negativni. Uporaba zaščitnih mask oziroma zaščitne opreme po navedbah stroke pri zdravih ljudeh ni potrebna. 

V Sloveniji so doslej na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi so bili negativni, je na današnji novinarski konferenci dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Potniki, ki se vračajo iz tujine in dobijo bolezenske znake, naj po telefonu kontaktirajo zdravnika. 

Koronavirus
Novice V Italiji že sedem smrtnih žrtev. Na letališčih potnikom merijo temperaturo. #video

Po pojasnilih Simone Repar Boršek, državne sekretarke ministrstva za zdravje, se je svet za nacionalno varnost seznanil z razmerami v sosednji Italiji. "Na seji smo koordinacijsko skupino za obvladovanje nalezljivih bolezni preoblikovali v medresorsko delovno skupino pod vodstvom ministrstva za zdravje," je pojasnila. 

Slovenija bo zaprla meje

Zaradi širjenja koronavirusa bo tudi Slovenija zaprla meje, če bo treba, oziroma izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah, je dejal predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec. Obstajajo scenariji za soočanje z epidemijami, in če bo število okuženih večje, se aktivirajo civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role, je po poročanju STA naštel.

Ne pretiravajmo z zaščitnimi maskami

Kot je še dejala Repar Bornškova, je Italija sprejela nekatere ukrepe, a še vedno ostajajo odprta vprašanja za slovenske državljane, ki nameravajo potovati v Italijo ali živijo ob meji. "Italijanski veleposlanik je obiskal tudi našega ministra za zdravje Aleša Šabedra. Za jutri pa bo italijanska vlada sklicala sestanek z ministri iz sosednjih držav, na katerem se bodo pogovarjali o nadaljnjih ukrepih," je še povedala in dodala, da se države med seboj usklajujejo, zato bo Slovenija o nadaljnjih ukrepih sodelovala z državami, ki mejijo z Italijo.

Repar Borškova se je dotaknila tudi uporabe zaščitnih mask in opreme. "Veliko vprašanj se pojavlja z uporabo zaščitne opreme oziroma predvsem mask. Še enkrat poudarjamo - zaščitne maske so zaščita, ki jo pacient, ki bi bil lahko okužen, dobi pri vstopu v zdravstveni zavod in mu jo ponudijo zdravstveni delavci. Zdravi ljudje v svojem vsakdanjiku ne potrebujejo mask," je poudarila sekretarka in še dodala, da glede na to, da v Sloveniji za zdaj še ni potrjenega primera, tovrstni ukrepi niso potrebni. 

Koronavirus Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na vprašanje, ali bo Slovenija v prihodnjih dneh sprejela ukrepe za zaprtje javnih ustanov, šol in vrtcev, pa je Repar Boškova odgovorila, da je Evropa pozvala k sorazmernosti ukrepov. "Ker v Sloveniji še nimamo potrjenih primerov, taki ukrepi v tem trenutku niso smiselni," je pojasnila. 

Poudarila je tudi, da so vsem zdravstvenim zavodom posredovali informacije glede koronavirusa, ne ve pa, kako komunikacija poteka znotraj zavodov. Zdravnikom je nenehno na voljo tudi dežurni epidemiolog za nasvete. "Če želiš priti do informacije, prideš do njih," je odgovorila na kritike iz zdravniških vrst, da od ministrstva in NIJZ niso dobili informacij glede koronavirusa.

Nova Gorica
Novice Koronavirus pred našimi vrati: v Novi Gorici ne bodo čakali na državo #video

Meja z Italijo ostaja odprta

Vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter je med drugim še pojasnil, da je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve v nenehnem stiku z italijanskim. "Trudimo se, da bi razložili, zakaj meja z Italijo ostaja odprta in zakaj je to dobro," je razložil in hkrati dodal, da cestni, letalski in mejni promet še vedno delujejo. Poudaril je še, naj ljudje nenehno spremljajo novice o koronavirusu prek medijev in spletne strani zunanjega ministrstva. 

Koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je glede na izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu, je možnost pojava virusa v Sloveniji velika. "Razmere so zelo dinamične, a pod nadzorom. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe, kot tudi pri omejevanju širjenja okužbe," so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje po današnji seji sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi.

Šarec podal jasne usmeritve

O pripravljenosti na morebiten pojav virusa v Sloveniji razpravlja sekretariat Sveta za nacionalno varnost. Seje sekretariata se je udeležil tudi predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec, ki je predstavnikom pristojnih resorjev podal jasne usmeritve, da vsi deležniki sistema nacionalne varnosti v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti podprejo aktivnosti ministrstva za zdravje. Ministrstvo za zdravje z vsemi aktivnostmi tekoče seznanja vlado in slovensko javnost, piše STA.

Slovenska vojska ima določene zmogljivosti

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc je ob prihodu na zasedanje ugotavljala, da se bodo verjetno pogovorili o aktualnem dogajanju v soseščini. Kot je dejala, ima SV določene zmogljivosti, če se izkaže, da bi bilo treba podpreti tiste, ki običajno poskrbijo za take zadeve v državi.

Koronavirus italija | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Za takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost zaradi koronavirusa se je v soboto zavzel prvak SDS Janez Janša. Premier Šarec je zagotovil, da se pristojni v zvezi s koronavirusom in pripravljenostjo nanj dnevno usklajujejo.

V Italiji več kot 200 okuženih

Italija, kjer se virus širi, pa bo države EU danes tudi uradno obvestila o trenutnem stanju in predvidenih ukrepih. Po zadnjih podatkih je novi koronavirus v Italiji že zahteval pet smrtnih žrtev, zabeležili pa so že več kot 200 okuženih, od tega večino v deželi Lombardija. Zaradi razmer v Italiji so zaskrbljene tudi sosednje države. V Avstriji razmišljajo celo o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo.

kornavirus južna koreja
Sportal Slovenski športnik ni hotel ustvarjati panike, je pa opozoril na težavo
Ne spreglejte