SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V SD vidijo dvig DDV kot skrajni ukrep, predlagajo uvedbo davčnih blagajn

4

termometer

 | Foto:
V SD so pred sejo vlade pripravili več predlogov za dopolnitev programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa. Dvig osnovne stopnje DDV vidijo kot skrajni ukrep, predlagajo davčne blagajne.

Eden od predvidenih ukrepov za izhod iz krize je tudi privatizacija državnega premoženja. Vlada napoveduje, da bo že v kratkem v DZ poslala predlog za prodajo nekaj državnih naložb. V SD, kjer so med strankami najbolj zadržani do prodaje državnega premoženja, po navedbah virov iz stranke predlagajo, da se prodaja državnega premoženja odvije le na podlagi strategije za upravljanje kapitalskih naložb države. To je v okviru vzpostavljanja Slovenskega državnega holdinga pričakovati v naslednjih mesecih.

Če že dvig DDV, potem dvig le pri osnovni stopnji V drugi največji koalicijski stranki menijo še, da bi moral biti dvig davka na dodano vrednost (DDV) skrajni ukrep. Če bo do njega prihodnje leto res prišlo, pa bi se morala po njihovem prepričanju dvigniti le osnovna stopnja z 20 na 22 odstotkov. V SD predlagajo še spremembe dohodninske zakonodaje, tako da bi se meja za vstop v najvišji razred s 50-odstotno obdavčitvijo znižala na bruto davčno osnovo 50.000 evrov. S tega naslova pričakujejo izkupiček v višini 20 milijonov evrov na leto.

Davčne blagajne in zaostritev kaznovalne politike Predlagajo tudi uvedbo davčnih blagajn po hrvaškem vzoru in zaostritev kaznovalne politike zaradi prirejanja poslovnih rezultatov. Od tega si v prvem letu obetajo 40 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa naj bi izkupiček narasel do 150 milijonov evrov.

Obdavčili bi vse transakcije v davčne oaze V SD bi avtomatično obdavčili tudi vse transakcije v davčne oaze. Na drugi strani pa bi vsem tistim, ki bi sredstva iz tovrstnih davčnih jurisdikcij prenesli nazaj v Slovenijo, ponudili davčno amnestijo s sedemodstotno obdavčitvijo.

Premoženje verskih skupnosti ne sme biti izvzeto iz davka na nepremičnine Davek na nepremičnine bi moral imeti po oceni SD čim manj izjem in premoženje verskih skupnosti nikakor ne bi smelo biti izvzeto. Ob tem v stranki poudarjajo, da bi moralo legalizacijo črnih gradenj spremljati njihova visoka obdavčitev.

SD za manj občin V SD pozivajo tudi k pripravi ukrepov za zmanjšanje število občin oziroma k spodbudam za njihov združevanje, še pojasnjujejo viri iz SD.

Vlada naj bi zaključila obravnavo programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa ter oba ključna programska dokumenta za izhod iz krize tudi potrdila. Dokončne predloge ukrepov naj bi nato izvedela tudi javnost, v petek pa naj bi vlada dokumenta poslala Evropski komisiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin