Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
13.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

vreme pomlad

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 13.28

6 let, 7 mesecev

V prihodnjih dneh lahko sneg pričakujemo tudi pri nas

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
sneg | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Če ste ravno nameravali pospraviti topla oblačila, lahko s tem opravilom še malo počakate. Pretekli konec tedna je snežilo v sosednjih državah in belo pošiljko lahko pričakujemo tudi pri nas.

Že danes popoldne bodo marsikje nastale plohe, v višjih predelih pa bo tudi snežilo. Čez dan lahko zapiha, a se bo veter zvečer umiril. Temperature bodo še naprej sveže, termometri sicer ne bodo pokazali manj od osem stopinj Celzija, a jih bo največ 14. Zvečer in ponoči se bo že zjasnilo, a to marsikje ne bo trajalo dolgo, oblačnost bo prišla z zahoda in na severozahodu bo ponekod deževalo.

Zjutraj bo še bolj hladno, pokrajino bo prekrila slana

Zjutraj nas bo pričakala slana, namerili bomo od minus tri do dve stopinji Celzija, ob morju in na Goriškem pa bo od tri do sedem stopinj Celzija.

Deloma bo sončno samo na vzhodu, drugje bo bolj oblačno. Krajevne padavine lahko pričakujete predvsem med Notranjsko, Julijskimi Alpami in Koroško, pogosteje bo deževalo v severozahodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo.

 

Podnevi bomo namerili največ od 11 do 17, le na severozahodu bo bolj svežih devet stopinj Celzija. | Foto: Ana Kovač Podnevi bomo namerili največ od 11 do 17, le na severozahodu bo bolj svežih devet stopinj Celzija. Foto: Ana Kovač

V sredo bo zapihalo, sneg bo dosegel tudi kraje pod 700 metri nadmorske višine

V sredo bodo nebo v celoti prekrili oblaki. Pogosteje se bodo pojavljale plohe in ponekod nas lahko presenetijo nevihte. Dopoldne bo deževalo predvsem na zahodu države, popoldne pa tudi drugje. Jugozahodni veter se bo še okrepil, ob morju bo še vedno pihal jugo. Popoldne bo na severovzhodu zapihal severni veter, meja sneženja se bo postopno spustila pod 700 metrov nad morjem.

Jutra bodo hladna vse do konca tedna, bolj suho in jasno bo šele v četrtek.

Zaščitite bolj občutljive rastline

"Temperature pod –1 stopinjo Celzija lahko rastlinam povzročijo poškodbe, če trajajo večji del noči. Pri breskvah, češnjah in hruškah je v času odpadanja venčnih listov oziroma debeljenja plodov nevarna temperatura zraka –1 stopinja Celzija, pri marelicah in slivah pa že –0,5 stopinje Celzija. Nekoliko nižje temperature zraka prenesejo jablane. Tudi tla so bila v preteklih tednih dovolj ogreta za sajenje krompirja in nekaterih zelenjadnic na prostem. Te lahko prizadenejo temperature zraka blizu 0 stopinj Celzija," so zapisali na agenciji za okolje, kjer priporočajo preventivno zaščito rastlin s tkanino, slamo ali drugimi izolatorji.

Toplo vreme v prvi polovici aprila je pospešilo razvoj rastlin. Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze. | Foto: Klemen Korenjak Toplo vreme v prvi polovici aprila je pospešilo razvoj rastlin. Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze. Foto: Klemen Korenjak

Ne spreglejte