Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2023,
7.25

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

sodba sojenje smejalni plin bolnišnica

Petek, 8. 12. 2023, 7.25

4 mesece, 3 tedne

Afera smejalni plin: eden oproščen, dva obsojena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Šempeter pri Gorici, bolnišnica Šempeter, bolnišnica Franca Derganca | Zagovorniki obtoženih so v zaključnih besedah večkrat poudarili, da na zatožni klopi ne sedijo prave osebe, in predlagali oprostitev vseh obtožb. | Foto STA

Zagovorniki obtoženih so v zaključnih besedah večkrat poudarili, da na zatožni klopi ne sedijo prave osebe, in predlagali oprostitev vseh obtožb.

Foto: STA

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici so danes izrekli sodbo trem obtoženim v zadevi smejalni plin. Damjan Gril je bil oproščen, Marjan Orel in Vinko Jazbec pa obsojena na dvoletno zaporno kazen. Tako tožilka kot zagovornika obsojenih so napovedali pritožbe. Trije obtoženi so krivdo že pred časom priznali, njihova kazen je pravnomočna.

Sodnica Andrejka Luznik je v izreku sodbe povedala, da je Grila oprostila, ker mu ni bilo dokazano kaznivo dejanje, saj ni prekršil nobenega zakona. Opravil je svoje delo, to je montažo stropnih stativov, in o tem obvestil dobavitelja medicinske opreme. Za to delo je bil tudi ustrezno usposobljen.

Marjan Orel in Vinko Jazbec pa sta bila posredno kriva, saj je v nadzor gradbenih in obrtniških del, ki sta ga opravila, spadal tudi nadzor nad pravilnim priklopom medicinskih plinov, je še pojasnila sodnica.

Sojenje je sledilo dogajanju marca 2016, ko je v novem urgentnem bloku bolnišnice v Šempetru pri Gorici nepričakovano umrl 52-letni moški. Čeprav njegove poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne, je v bolnišnici umrl. Kasneje so ugotovili, da je iz cevi, na katero so ga priklopili v reanimacijski sobi, zaradi napake na inštalaciji namesto kisika izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Krivdo sta že na predobravnavnem naroku priznala Boris Hočevar in Vili Batič, ki sta nadzorovala gradbena dela. Sodnica jima je izrekla po eno leto in deset mesecev zaporne kazni. Poleg plačila stroškov postopka sta šempetrski bolnišnici nakazala vsak po 20 tisoč evrov donacije. To je bila tudi ena od olajševalnih okoliščin, da sta dobila milejšo kazen.

Igor Zabret, ki je bil leta 2015 odgovoren za vodenje gradbenih del v urgentnem bloku, je bil na podlagi sporazuma o priznanju krivde obsojen na dve leti zapora. Poleg tega je moral opraviti več donacij bodisi v obliki denarja bodisi aparatur v skupni vrednosti 113.200 evrov v korist bolnišnic v Novi Gorici, Slovenj Gradcu in Murski Soboti.

Šempeter pri Gorici, bolnišnica Šempeter, bolnišnica Franca Derganca
Novice Tožnikom v aferi smejalni plin bodo izplačali odškodnine
Šempeter pri Gorici, bolnišnica Šempeter, bolnišnica Franca Derganca
Novice Afera smejalni plin: dva obtožena v zapor
 
Ne spreglejte