Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 4. 2014,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor otroci

Sobota, 19. 4. 2014, 14.32

8 let

V Murski Soboti prva gugalnica za gibalno ovirane otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Murski Soboti so v okviru projekta Nasmeh z gugalnice, katerega častni pokrovitelj je predsednik Borut Pahor, odprli prvo gugalnico za gibalno ovirane otroke.

S tem želijo obogatiti javne površine otroških igrišč po Sloveniji ter spodbuditi otroke in starše k vzpostavljanju novih vrednot. Pahor je ob tem dejal, da smo se v zadnjem času naučili, da se tudi pot do največjih in najbolj visokih in najbolj ambicioznih in najbolj zvezdnatih ciljev začne z enim in prvim korakom – in današnji dogodek je po njegovem taka zgodba.

"Tisto, kar me v zadnjem času osebno prepričuje, da smo vendarle na koncu nekega surovega časa krize in da se korak za korakom prebijamo iz nje, niso samo obeti gospodarske rasti in statistični kazalci o tem, ampak zlasti neka nova volja in prepričanje posameznikov in nas kot celotne skupnosti, da ne gre pričakovati, da bodo naše in skupne težave reševali drugi, ampak da moramo imeti tudi mi pri sebi majhne, še manjše, najmanjše zamisli o tem, kako bi lahko izboljšali kakovost našega življenja," je dejal.

"Vsi moramo iti naprej" Ko se bomo kot skupnost dokončno otresli krča, v katerega nas je ujela kriza, in se pognali naprej, po besedah Pahorja nihče ne sme ostati zadaj, vsi moramo iti naprej. "Tudi otroci s posebnimi potrebami. In njihov nasmeh je enako dragocen kot nasmeh vseh drugih otrok, vsak ima pravico do srečnega otroštva," je še povedal.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je tudi podprla akcijo, je dogodek označila kot zelo pomemben, "saj prvo igralo ni zadnje, pač pa bodo prišla tudi v druge občine in kraje, za vse naše otroke. Prav je, da jim damo pravico, ki jim gre, da se igrajo skupaj z drugimi in da so vidni," je poudarila.

Projekt je ideja murskosoboškega zavoda Vista in je nastal v sodelovanju z uradom predsednika republike Boruta Pahorja ter vzgojiteljic, ki sta mu predstavili zgodbo Hanina božična želja. Ta je nastala po resničnih dogodkih deklice, ki si je v posebnem oddelku vrtca za božič zaželela, da bi hodila, svojo željo je zapisala Božičku, zgodba pa je bila podlaga za akcijo zbiranja sredstev za gugalnico.

Projekt Nasmeh z gugalnice, ki so ga podprli številni zavodi, društva in podjetja, je usklajen z akcijskim programom za invalide in resolucijo o nacionalnem programu socialnega varstva, med drugim pa predvideva sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in podjetji za postavitev desetih gugalnic, akcijo ozaveščanja javnosti o sočutnosti do gibalno oviranih po spletnih omrežjih in fotografski natečaj Nasmeh z gugalnice.

Ne spreglejte