SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Levici kritični do predloga ministrstva glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

0,36

termometer

Levica Violeta Tomić
Foto: STA

Minister za zdravje Aleš Šabeder je poslancem Levice danes predstavil model ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot ga predlaga ministrstvo in ki mu je zeleno luč prižgala tudi koalicija. V Levici so do predloga kritični, saj da ni solidaren, ob tem pa tako v stranki kot na strani ministrstva napovedujejo nadaljevanje pogovorov.

Luka Mesec in Marjan Šarec Novice "Položaj za Levico ni rožnat. Že zdavnaj so izgubili moč." #video

Kot je po srečanju v izjavi za medije izpostavil vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, je predlog ministrstva za zdaj "idejni koncept, ki nima nobene oblike v zakonskih členih". Glavna kritika leti predvsem na višino premije, ki bi bila sprva enaka za vse.

V Levici so prepričani o svojem predlogu

Po predlogu ministrstva bi ukinitev dopolnilnega zavarovanja, s katero se v koaliciji sicer strinjajo, namreč reševali v dveh korakih. V prvem bi pobiranje prispevka, ki bi bil v tej fazi še enak za vse, prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), v naslednjem pa bi pripravili progresivno oziroma solidarnostno lestvico pri pobiranju prispevka.

ZZZS. Kartica zavarovanja. Foto: Matej Povše

Vatovec ob tem opozarja, da bo takšno lestvico zelo težko uskladiti. "Predlog, ki smo ga pripravili v Levici, je dovolj trden, da bi prestal to izkušnjo in bi že takoj, ko bi dopolnilno zavarovanje prenesli v obvezno, imel solidarnostno noto," je ocenil.

Levica je svoj predlog sprememb zakonodaje brez podpisov koalicijskih partnerjev v DZ vložila konec septembra. Ta predvideva prenos dopolnilnega zavarovanja v obveznega, hkrati pa tudi dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev.

Šabeder: k sprejemanju odločitev je treba pristopiti razumno

Ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja bo namreč treba zagotoviti izpad okoli 500 milijonov evrov. "Najti moramo rešitev, da bo sistem vzdržen in bo zagotovil dovolj sredstev v zdravstvenem sistemu, torej najmanj toliko, kot smo jih nabrali z zdajšnjo obliko dajatve, ali več," je poudaril minister Aleš Šabeder.

Po njegovih besedah imajo na ministrstvu več izračunov, ki kažejo, da bi po njihovem predlogu zbrali celo nekoliko več denarja in bi lahko tudi znižali višino premije. V skupino zavezancev namreč vključujejo tudi tisti del populacije, ki danes nima urejenega dopolnilnega zavarovanja. Takih naj bi bilo okoli 120 tisoč.

Aleš Šabeder Foto: STA

Prvi korak, torej prenos pobiranja prispevka na ZZZS, bi lahko bil po napovedih ministra pripravljen novembra oziroma še letos, določitev solidarnostne lestvice pa poleti prihodnje leto, skupaj z novim predlogom zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Ob tem je Šabeder poudaril, da časovnica en mesec več ali manj pri sprejemanju takih odločitev ne sme igrati odločilne vloge, saj je k temu treba pristopiti razumno in pragmatično. "Tukaj nimamo popravnega izpita," je opozoril.

Na vprašanje, koliko bi bili po predlogu ministrstva dodatno obremenjeni delodajalci, je Šabeder pojasnil, da gre za pobiranje prispevka iz neto plače.

Levica odločitve, ali bo prekinila sodelovanje z vlado, še ni sprejela

Na današnjem sestanku so se dogovorili, da bodo usklajevanje o predlogih nadaljevali v kratkem. Po besedah Vatovca od ministrstva pričakujejo nekaj dodatnih pojasnil. Na vprašanje, ali se bodo torej pogajali o obeh predlogih, je odvrnil, da "primarno še vedno o naših zakonih". Priznava sicer, da je zelo težko pričakovati, da se predloga uskladita, a bodo to poskušali doseči.

Matej Vatovec Foto: STA

Po besedah Vatovca je pri predlogih Levice ključno zapreti višine prispevnih stopenj. Med drugim bi za eno odstotno točko prispevno stopnjo dvignili zaposlenim, delodajalcem pa za 1,6 odstotne točke, je razvidno iz predloga, vloženega v parlamentarni postopek.

Levica končne odločitve o tem, ali bo prekinila sodelovanje z manjšinsko vlado, do katere je vse bolj kritična, še ni sprejela. Če jim bo uspelo sprejeti ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja po modelu Levice, pa bo to, kot pravi Vatovec, znak, da se s to vlado še da pogovarjati.

Marjan Šarec in Luka Mesec Novice Ima Levica dovolj? Mesec: To je začetek konca. #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin