Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2021,
15.17

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

61

Natisni članek

Janez Cigler Kralj SAB Levica

Sreda, 20. 1. 2021, 15.17

3 leta, 3 mesece

Cigler Kralj ne namerava odstopiti s funkcije ministra

Ministru Ciglerju Kralju se obeta interpelacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

61

Janez Cigler Kralj | Foto STA

Foto: STA

V največji opozicijski stranki LMŠ so potrdili, da so spisali interpelacijo z očitki ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju. Neuradno bi lahko interpelacijo vložili že v četrtek. Minister je medtem danes sporočil, da ne namerava odstopiti s funkcije, saj v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa, kjer je sredstva dobil tudi Zavod Iskreni, s katerim je minister povezan. 

Podrobnosti očitkov glede interpelacije še niso znane, je pa prvak LMŠ Marjan Šarec na Twitterju kot kapljo čez rob opredelil dodelitev sredstev Zavodu Iskreni, ki je proti cepljenju in katerega soustanovitelj je bil pred nastopom ministrske funkcije Cigler Kralj.  "Da o stanju v domovih starejših niti ne govorimo," je dodal Šarec. 

Na razpisu je sredstva dobil tudi zavod Iskreni

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč lansko poletje objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Namen je bil podpreti projekte, ki bodo zagotavljali inovativne pristope za naslavljanje in odpravljanje socialnih stisk, v katerih so se znašle ranljive skupine zaradi epidemije. Na razpisu so ob drugih izbrali tudi Zavod Iskreni, Zavod za kulturo življenja. Z Zavodom Iskreni pa je povezan tudi minister, ki se je iz organov zavoda izključil lansko leto, pred nastopom ministrske funkcije.

Interpelacijo podpirajo tudi v Levici

Tudi v Levici so se odločili za podporo interpelaciji v prvi vrsti "zaradi odgovornosti za stanje v domovih za starejše občane, kjer minister in vlada niso zaščitili oskrbovancev". "Pa tudi zaradi sporne izbire Zavoda Iskreni, ki je tesno povezan z ministrom in odpira resne korupcijske in klientelistične sume, je v odzivu navedel vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. LMŠ je predlog interpelacije Cigler Kralja poslala v sopodpis tudi SAB in SD, od kjer pa za zdaj še niso sporočili, ali jo bodo sopodpisali.

V Levici in SAB pozvali ministra k odstopu

V LMŠ, SD, Levici in SAB so že v torek zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za delo, na kateri bi obravnavali sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam zaradi epidemije covida-19, še zlasti projektov Zavoda Iskreni, ki je po njihovi oceni sporno. V Levici in SAB so danes tudi zahtevali ministrov odstop. LMŠ, SD, Levica in SAB so kritične tako do povezav ministra z zavodom kot izvedbe javnega razpisa, na katerih je dobil sredstva, in dejavnosti zavoda.

Infekcijska klinika
Novice V torek potrdili 1.698 okužb #video

Minister: Vse je ves čas potekalo popolnoma transparentno

O vlogah je po besedah ministra odločala razpisna komisija, razpisna dokumentacija pa je jasno določila pogoje, ki so še danes objavljeni na vladnih spletnih straneh. "Vse je ves čas potekalo popolnoma transparentno," je zatrdil. Ob tem je poudaril, da je tako na zavodu kot na ministrstvu izločen iz vseh postopkov, ki bi bili lahko potencialno konfliktni. Njegova pripadnost zavodu pa temelji na prostovoljnem delu, od katerega nima finančne koristi. Tako skupaj s soprogo že več kot 15 let sodelujeta v preventivnih in izobraževalnih programih zavoda, saj je preventiva na področju dobrih odnosov zelo pomembna, sploh v tem času, je povedal.

Podpira cepljenje proti boleznim

Opozicijske stranke, ki so zahtevale sklic seje, so med drugim navedle, da Zavod Iskreni objavlja tudi vsebine, ki nasprotujejo cepljenju. Menijo, da je tudi s tega vidika podelitev sredstev zavodu v času epidemije vprašljiva. Na ministrstvu so glede ugibanj, ali minister podpira cepljenje, dodali, da minister podpira cepljenje proti boleznim, po obveznem programu cepljenja. Tako so cepljeni tudi vsi njegovi otroci, so zapisali. Minister je prepričan, da je cepljenje edini način za čim hitrejši izhod iz epidemije covida-19 in se bo tudi sam cepil takoj, ko bo to mogoče, so še dodali.

Ministrstvo: Cigler Kralj ni sodeloval in ni vplival na razpis

Minister za delo Janez Cigler Kralj "v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa," so se na ministrstvu odzvali na poročanje o javnem razpis, na katerem je sredstva prejel tudi Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je bil tudi Cigler Kralj. Zavrnili so tudi trditev, da je odločitev o dodelitvi sredstev sprejel sam minister.

Na navedbe so se danes, še pred pozivi k odstopu in omembo vložitve interpelacije, odzvali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Glede povezanosti ministra z Zavodom Iskreni so pojasnili, da se je minister iz soustanoviteljev Zavoda Iskreni izključil dobro leto od ustanovitve zavoda, iz organov zavoda pa lansko leto, pred nastopom ministrske funkcije.

Po njihovih navedbah Cigler Kralj poudarja, da z ženo že dobrih 15 let sodeluje v različnih preventivnih in izobraževalnih programih Zavoda Iskreni ter zadnje desetletje tudi v skupnosti družin Iskreni, s čimer zagovarja družinske vrednote in podpira programe za podporo družin po vsej Sloveniji. Za zavod opravlja prostovoljno delo, od katerega nima finančne koristi. Ker opravlja tudi ministrsko funkcijo, je izločen iz vseh postopkov, ki bi lahko bili potencialno konfliktni - tako na strani ministrstva kot tudi zavoda, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili pa so tudi potek javnega razpisa za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19. Razpisno dokumentacijo so pripravile strokovne službe na ministrstvu v koordinaciji s službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Na ministrstvu so poudarili, da razpisna dokumentacija jasno določa pogoje, objavljena pa je na vladnem spletišču. "Vse je ves čas potekalo transparentno," so zapisali.

Na razpis so prejeli 129 formalno popolnih vlog. Šest prijav je prišlo prepozno, sedem vlog pa ni izpolnjevalo pogojev. Minimalne kakovostne kriterije je doseglo 122 vlog. Te je nato ocenila komisija, pri tem pa so vsako vlogo ocenili trije ocenjevalci.

Predlog prejemnikov sredstev je 4. januarja sprejela petčlanska komisija. Med najvišje ocenjenih 17 od 135 prijavljenih organizacij so razdelili 1.911.951,66 evrov. Sklepe je po pooblastilu ministra podpisal državni sekretar Cveto Uršič.

Prijavljene organizacije so na razpisu same določile višino sredstev, ki jih potrebujejo za svoje programe. Višina je bila omejena na 130.200 evrov na organizacijo. "Vse organizacije, ki so bile na razpisu izbrane, so prejele dodeljena sredstva v višini zaprošenih sredstev," so pojasnili na ministrstvu. Kot so dodali, bi bilo "kakršno koli zniževanje v nasprotju z razpisnimi pogoji".

Med prejemniki so poleg Zavoda Iskreni tudi zveza prijateljev mladine, SOS telefon, Rdeči križ, Karitas, Kralji ulice, Spominčica in drugi. "Namigovanja, da je med prejemniki sredstev veliko število organizacij, povezanih z Rimskokatoliško cerkvijo, ustvarja vtis, da so bile prejemnice pretežno rimskokatoliške organizacije, kar nikakor ne drži," so ob tem zapisali.

Zavod Iskreni: Ne živimo od javnih razpisov

V Zavodu Iskreni navajajo, da ne živijo od javnih razpisov. Stremijo namreč k temu, da niso odvisni od javnih sredstev. V zavodu so za STA navedli, da jim je leta 2012 ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport odobrilo zadnji projekt, ki je večji od omenjenega, in sicer za razvoj e-storitev in mobilnih aplikacij, v skupnem znesku 131.025 evrov. Odtlej pa javnih sredstev za projekte oz. delovanje zavoda niso prejeli. V zadnjih letih se na razpise, ki se financirajo iz državnega proračuna, niso prijavljali. Prijavili so se le na medijski razpis s portalom Domovina.je, a sredstev niso prejeli, so navedli za STA.

Vatovec: V zavodu nasprotujejo splavu, cepljenju in kontracepciji

V opoziciji so kritični tako do povezav ministra z zavodom kot tudi do vsebin in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo v zavodu. Po besedah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca "gre za zavod, ki širi precej nazadnjaške oziroma mračnjaške poglede na svet". V zavodu nasprotujejo splavu, cepljenju in kontracepciji ter zagovarjajo pogled na družino, ki jo oblikujejo poročena moški in ženska ter otroci, je naštel. Vatovec je ob tem ministra Ciglerja Kralja pozval k odstopu. "V vsaki normalni državi bi ob takšnem sumu korupcije minister moral odstopiti. K temu ga tudi pozivam," je povedal.

V SAB pričakujejo od NSi visoke standarde

Poslanec SAB Andrej Rajh pa je potegnil vzporednice z vlado Alenke Bratušek. Spomnil je, da je takratni gospodarski minister Stanko Stepišnik moral v podobnem primeru odstopiti. "Takrat je Ljudmila Novak rekla, da je to edino pravilno. Zato pričakujemo, da bo NSi v tem primeru imela enako visoke standarde in to zahtevala tudi od lastnega ministra," je povedal.

Poslanec SD Marko Koprivc je v današnji izjavi za medije ponovil, da je minister Cigler Kralj ustanovitelj in lastnik tega zavoda. "Pred nastopom funkcije se je temu odpovedal, a je očitno, da gre za zelo jasne in očitne indice koruptivnega dejanja," je dejal. V stranki dodelitev sredstev zavodu ostro obsojajo.

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič pa je poudaril, da je razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije vodila članica ožje ministrove ekipe, ki je zaposlena v njegovem kabinetu na zaupanje. Menil je, da je težko, "da bi mimo ministra šla neka zadeva, za katero je odgovoren eden izmed njegovih najožjih sodelavcev". Kovačič je opozoril tudi, da Zavod Iskreni izdaja Domovino. V njej po njegovih navedbah oglašuje tudi obrambni minister Matej Tonin.

V zahtevi za sklic nujne seje odbora sicer predlagajo, naj odbor s sklepom pozove ministrstvo, da pošlje DZ dokumentacijo, na podlagi katere je bil na javnem razpisu izbran omenjeni zavod, in razloge za tako odločitev. Komisiji za preprečevanje korupcije pa naj predlaga, da prouči morebitne sume korupcijskih tveganj, povezanih z ministrovo osebno vpletenostjo v javni razpis za omenjeno sofinanciranje projektov.
Ne spreglejte