Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
22. 10. 2015,
13.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci migranti Dobova

Četrtek, 22. 10. 2015, 13.14

7 let, 12 mesecev

"V Evropi sem pričakovala človeški sprejem in obravnavo, več spoštovanja"

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V sprejemni center Dobova prihajajo nove skupine beguncev in migrantov. Center je poln, zato ljudje na prevoz v nastanitvene centre čakajo zunaj.

V sprejemni center Dobova je po tem, ko so v zgodnjih jutranjih urah prestopili zeleno mejo med Hrvaško in Slovenijo, v bližini mejnega prehoda Rigonce, in tam čakali več ur, okoli 11. ure prišla nova skupina beguncev in migrantov. Tukajšnji sprejemni center je poln, zato je veliko ljudi primoranih na prevoz v nastanitvene centre čakati zunaj. Malo pred opoldnevom so humanitarni delavci začeli razdeljevati topel obrok, juho.

V vrsti, ki je čakala za vstop v nekdanje prostore tovarne Beti, srečamo 24-letno Sirko, študentko ekonomskih ved, z leto in pol staro hčerko. Na poti v Nemčijo je, kjer že eno leto živi njen mož. "Bombni napadi, v enem izmed teh je umrla družina, ki sem jo poznala. Polno je pritiskov na nas zaradi religioznih vprašanj," na kratko opiše stanje v obmorskem mestu Latakija, od koder je zbežala. Šla je po "poti smrti", kot imenujejo prehod iz Sirije v Turčijo. "Ko smo prišli v Grčijo, smo bili srečni, ker smo mislili, da smo rešeni. Da smo na varnem in da je vse za nami. Takrat nismo vedeli, kaj vse nas še čaka."

"Vsa ta pot je grozna. Nisem si predstavljala, da bo tako."

V Slovenijo je prišla sredi noči s skupino približno tisoč ljudi. "Prezeblo nas je, ko smo na travi in polju čakali na sprejem v begunski center. Da bi se pogreli, so nekateri zažigali torbe, kar pa je povzročilo veliko dima. Otroci so kašljali. Nismo imeli vode in hrane," pravi očividka konflikta, ki se je danes dopoldne zgodil v Rigoncah.

"Afganistanec in Sirec sta se stepla, eden je uporabil nož in drugega ranil. Oba so odpeljali. Ne vem, za kaj je šlo," pravi mlada Sirka.

"Upam, da bom to pot in vse, kar sem na njej doživela, pozabila. Tako sem izčrpana, veliko smo prehodili, spala sem na mrazu in velikokrat smo bili brez vode in hrane. Komaj čakam, da pridem v Nemčijo. V Evropi sem pričakovala veliko bolj človeški sprejem in obravnavo, več spoštovanja. Zapirajo nas za ograje in odrivajo. V Grčiji in Srbiji nisem imela dobrih izkušenj s policisti. Drli so se nas, drli so se, če so jokali otroci. V Sloveniji sem nekaj ur, a do zdaj sem s tukajšnjimi policisti imela dobre izkušnje."

Ne spreglejte