SiolNET. Novice Slovenija
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni svet zavrnil veto na novi protikoronski zakon in ZOFVI-N

1,35

termometer

ds |  | Foto: Twitter
Foto: Twitter

Državni svet danes ni sprejel morebitnega odložilnega veta na novi protikoronski zakon, ki ga je DZ sprejel v ponedeljek. Sodelovalo je 31 državnih svetnikov in svetnic, pet jih je glasovalo za in 19 proti. 

S tem je državni svet pospešil postopek uveljavitve zakona, ki prinaša za dodatnih 280 milijonov evrov ukrepov za blažitev posledic covid-19. Na dnevnem redu je bil tudi predlog odložilnega veta na novelo zakona o organiziranosti šolstva.

Predlog, da državni svet glasuje, ali bo od DZ zahteval ponovno odločanje o novem interventnem zakonu, je skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Šumenjakom vložila z namenom pospešitve postopka njegove uveljavitve. Z enakim namenom vlada predlaga, da na zakon ni mogoče razpisati naknadnega zakonodajnega referenduma, zato je kmalu po seji državnega sveta pričakovati tudi sklic izredne seje DZ.

V ponedeljek so sprejeli deseti protikoronski zakon 

DZ je od lanske pomladi sprejel že devet protikoronskih zakonov ter še poseben interventni zakon za pomoč turizmu in povezanim panogam ob epidemiji. V ponedeljek se jim je pridružil še zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covid-19, ki podaljšuje nekatere veljavne ukrepe in prinaša še nove.

Kaj prinaša deseti protikoronski zakon?

Zakon prinaša nove dodatke za najranljivejše, kot so upokojenci in kmeti, uvaja odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covid-19, podaljšuje možnost uveljavljanja turističnih bonov in neizrabljenega dopusta ter določa povračilo stroškov hitrih testov delodajalcem. Začasno tudi zvišuje zgornjo mejo uvrščanja zdravnikov in zobozdravnikov v plačne razrede.

Državni svetniki danes na izredni seji prav tako niso sprejeli predloga odložilnega veta na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja sestavo svetov zavodov. Štirinajst državnih svetnikov je glasovalo za, 21 proti, vseh skupaj pa je bilo 38. Po mnenju predlagatelja veta, interesne skupine delojemalcev, omenjene spremembe zmanjšujejo vlogo stroke in povečujejo vpliv politike.

Upokojenci Novice Dobra novica za upokojence državni zbor Novice DZ sprejel deseti protikoronski paket

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin