Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Četrtek,
4. 2. 2016,
15.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

parkiranje garažna hiša Domžale

Četrtek, 4. 2. 2016, 15.09

6 let, 6 mesecev

V Domžalah 2,2 milijona evrov za eno uro parkiranja na dan

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Občina Domžale je lani zgradila novo garažno hišo, kjer v povprečju parkira en avtomobil na dan, pa še ta za manj kot eno uro.

V Sloveniji vse prevečkrat slišimo, da so kakšni projekti dobri in smiselni, vendar nimamo dovolj denarja za njihovo izvedbo. Tako je na vseh področjih, pa naj gre za znanost, izobraževanje, šport ali zdravstvo. Kljub temu se nekaterim projektom uspe preriniti do končnega sijaja. Ponavadi je to betonski sijaj.

Za 228 parkirnih mest plačali 2,2 milijona evrov V Domžalah so pod vodstvom župana Tonija Dragarja tako lani zgradili garažno hišo z 228 parkirnimi mesti. Cena tega projekta je bila 2,2 milijona evrov. Na svoji spletni strani se hvalijo, da so dobili 1,5 milijona evrov evropskih sredstev.

V petih mesecih parkirali 188-krat, mesečno 3.500 evrov obratovalnih stroškov

Zadevo bi marsikdo pohvalil, a vendar so Domžalčani nezadovoljni. Opozorili so nas, da je garažna hiša praktično prazna. Na občini Domžale so nam povedali, da je bilo v garažni hiši od septembra 2015 do konca januarja 2016 parkiranih skupaj 188 vozil. Septembra je parkiralo 44 vozil, oktobra 42, novembra 40, decembra 30 in januarja 32 vozil. Večina je ostala manj kot eno uro.

Mesečni stroški obratovanja se gibljejo med 3.000 in 3.500 evri. Trenutni prihodki so glede na eno parkirano uro na dan zanemarljivi, skoraj nični.

 

Študija menda pravi, da je bila gradnja upravičena. Mi tega ne vidimo.

Očitno potrebe po garažni hiši z 228 parkirnimi mesti, kjer pakira en avtomobil na dan, pa še ta za manj kot uro, ni bilo. Vodilne na občini smo zato vprašali, ali so pred izvedbo del naredili kakšno analizo oziroma študijo smotrnosti gradnje tovrstnega objekta. Obstoj tovrstnega dokumenta so nam potrdili: "Navedena študija je ugotovila, da je Občina Domžale v investicijo Garažne hiše Domžale center P+R vstopila upravičeno. Promet naj bi se postopoma povečeval in objekt bi bil lahko rentabilen šele po petih letih poslovanja."

Na občini Domžale so nam še povedali, da je študijo delalo več izvajalcev (SL Consult, Omega Consult itd.). Krovni izvajalec študije in tudi naročnik je bila Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR). V študiji, ki so nam jo poslali, nismo našli dela, kjer bi predstavili konkretne izračune o upravičenosti gradnje garažne hiše v Domžalah. Nismo videli nobenih projekcij o obisku in zasedenosti garažne hiše. Študijo si lahko tudi sami pogledate.

 

Izvajalca bogato sodelujeta z občino

Izvajalca gradbenih del sta bila Razvojni zavod, podjetje za poslovne storitve d.d., ki je v času županovanja Tonija Dragarja po podatkih Supervizorja za občino Domžale opravilo za skoraj 4,9 milijona evrov evrov poslov, ter podjetje VG5 d.o.o., ki je po podatkih iz Supervizorja v tem času zaslužilo skoraj 1,1 milijona evrov.

Ne spreglejte