Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2023,
10.37

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

34

Natisni članek

Brežice Pacient smrt bolnišnica

Petek, 7. 4. 2023, 10.37

1 leto, 1 mesec

V brežiški bolnišnici živo pacientko razglasili za mrtvo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

34

Iz brežiške bolnišnice so pred dvema tednoma klicali svojce, da je njihova 80-letna mama izgubila boj z boleznijo. Vest o koncu življenja ljubljene mame se je hitro razširila, prihajati so začela sporočila sožalja svojcem. Nato pa je iz bolnišnice prišlo sporočilo, da so se zmotili in da je mama še živa, pišejo Slovenske novice.

"Do neljubega dogodka je prišlo zaradi neupoštevanja protokola lečečega zdravnika glede ugotavljanja smrti pacientke," je za omenjeni medij uvodoma pojasnila Anica Hribar, direktorica bolnišnice Brežice.

Zdravnik naj bi stanje bolnice ocenil le na oko

V protokolu je določeno, da se svojce o smrti pacienta obvesti, ko je smrt potrjena z EKG-zapisom. Kot kaže, je stanje bolnice zdravnik površno ocenil, le na oko, potem pa se je gospa oglasila, da jo zebe.

"Po opravljeni analizi poteka zdravljenja bolnice je ugotovljeno, da je do neljubega zapleta prišlo zaradi neupoštevanja protokola za ugotavljanje smrti pri pacientu. Sobni zdravnik je svojce o smrti obvestil, še preden je bila smrt potrjena z EKG-zapisom," je še povedala Hribarjeva.

Drugi klic so svojci prejeli pol ure po prvem 

Svojci so prejeli nov klic s pravo informacijo o zdravstvenem stanju pacientke pol ure po prvem klicu. Svojce je poklicala tudi namestnica predstojnika oddelka in se jim za neljubi dogodek opravičila. Zaradi nenavadnega zapleta so v bolnišnici opravili morbiditetno konferenco oziroma analizo dogodkov ter zdravnika opozorili na dosledno spoštovanje protokola o ugotavljanju smrti.

Družina pacientke je doma iz občine Krško, a o dogodku nočejo govoriti, ker je spomin nanj še vedno boleč. Upajo le, da nihče ne bo doživel takšne izkušnje, kot so jo oni, še pišejo Slovenske novice.

Bešič Loredan: O dogodku smo izvedeli iz medijev in takoj reagirali 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pojasnil, da iz bolnišnice niso dobili poročila oz. sploh kakršnekoli informacije o nezaželenem dogodku. O njem so izvedeli iz medijev ter takoj "ustrezno urgirali". Informacije sedaj prihajajo, ko bodo uradne, pa se bodo lahko ustrezno odzvali, je dejal minister. Komentiranje dogodka v tem trenutku pa bi bilo z njegove strani nestrokovno, predvsem pa prejudicirano, je ocenil.

Dobro je, da se je vse srečno izteklo, je dejal minister in dodal, da pa je slabo, "da se je zgodilo nekaj in nihče o tem ni bil obveščen". Ravno zato po njegovih besedah še toliko bolj potrebujemo agencijo za nadzor in kakovost v zdravstvu, kjer bodo morali vsi izvajalci tak dogodek sporočiti takoj.
rešilec
Novice ZD Velenje: Smrti pacienta ne bi mogli preprečiti
Ne spreglejte