Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 4. 2018,
8.16

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

Državna volilna komisija Ustavno sodišče Vili Kovačič drugi tir

Četrtek, 5. 4. 2018, 8.16

6 let

Odločitve ustavnega sodišča glede datuma referenduma ta teden ni pričakovati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Vili Kovačič | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Odločitve ustavnega sodišča glede datuma ponovljenega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru danes ne gre pričakovati, so pojasnili na sodišču. Ustavni sodniki so sicer obravnavo pritožbe Vilija Kovačiča na sklep Državne volilne komisije (DVK), s katerim je ta za datum glasovanja določila 13. maj, začeli na današnji seji.

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič si prizadeva, da bi ponovljeno glasovanje na referendumu izvedli skupaj z državnozborskimi ali jesenskimi lokalnimi volitvami, saj bi tako po njegovih besedah glasovalo več ljudi.

S pobudo o združitvi datumov se obrnil tudi na predsednika Boruta Pahorja, a so v njegovem uradu pojasnili, da tokrat volitev v nobenem primeru ni mogoče razpisati hkrati z referendumom.

Kot so v odgovoru Kovačiču zapisali v Pahorjevem uradu, mora predsednik republike ob določitvi datuma glasovanja na volitvah v DZ spoštovati določbe ustave, zakona o volitvah v DZ in poslovnika DZ, ki natančno odrejajo, kako se določijo roki tako rednih kot tudi predčasnih volitev v DZ.

Poleg sklepa volilne komisije sicer Kovačič na ustavnem sodišču izpodbija tudi dele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki govorijo o rokih, v okviru katerih se lahko določa datum referenduma. O tem, do česa se bo ustavno sodišče danes opredeljevalo, predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat v sredo ob predstavitvi lanskega dela sodišča ni govorila, saj gre za odprto zadevo.

Kovačič se je zoper sklep DVK pritožil tudi na vrhovno sodišče, a je to pritožbo zavrglo, ker nima pooblastila za presojanje ustavnosti in zakonitosti določitve datuma glasovanja na referendumu.

Ne spreglejte