Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2013,
10.39

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

smrt črv življenje

Torek, 30. 7. 2013, 10.39

8 mesecev

Ujeli smrt na delu, da bi podaljšali človeško življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski znanstveniki so videli in posneli smrt, ki se je širila po telesu črva. Trdijo, da lahko to odkritje podaljša človeško življenje.

Smrt ima barvo modre fluorescentne snovi, ki se širi od celice do celice, dokler celoten organizem ne umre, trdijo v Wellcome Trustu in BBSRC-ju (Raziskovalni svet biotehnologije in bioloških znanosti). Ko posamezne celice odmrejo, povzročijo verižno kemično reakcijo, ki povzroči razgradnjo celičnih organelov in za seboj pušča molekulske ostanke, ruševine. Molekularni mehanizmi na celični ravni so dobro razumljeni, veliko manj pa je bilo znanega o širjenju smrti skozi organizem. Smrt je modre barve "Odkrili smo kemijsko samouničenje, ki povzroči smrt črva, mi pa ga vidimo kot modro fluorescentno tvorbo, ki se širi po njegovem telesu," je povedal profesor David Gems, vodja študije. Fluorescenca je posledica nekroze, njeno opazovanje pa je pravzaprav opazovanje smrti, ki počasi ugaša življenje.

"Prav tako smo ugotovili, da lahko, če zavremo samouničenje, preložimo smrt, ki jo na primer povzročijo infekcije, smrti, ki jo povzroči starost, pa ne moremo upočasniti," je dodal Gems. "S tem smo ugotovili, da je smrt proces nešteto procesov, ki se odvijejo v istem času."

Posredovanje za podaljšanje življenja Podobni procesi se odvijajo tudi pri sesalcih, kar pomeni, da bi lahko to odkritje pomagalo pri razumevanju odmiranja celic pri ljudeh. Povzročitelj fluorescentno modre svetlobe je antranilna kislina, ki je vrsta telesne aminokisline in ne lipofuscin (ostanki razgradnje lipidov v lizosomih), kot so mislili v preteklosti.

"Študija kaže na to, da dozdajšnje teorije, da je staranje samo nabiranje molekularnih poškodb, niso popolnoma resnične," je povedal Gems. "Moramo se osredotočiti tudi na biološke procese, ki se odvijajo v času staranja in smrti, tako da bi lahko med njihovim odvijanjem tudi posredovali," je še dodal.

Ne spreglejte