SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tusk na Bledu: EU se ne sme pripisati krivde za krizo

2

termometer

Begunska kriza je eden najresnejših izzivov, pred katerimi se je znašla Evropa, sta se na srečanju na Bledu strinjala premier Miro Cerar in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Cerar je poudaril, da mora EU storiti vse za reševanje begunske krize predvsem v državah izvora in tranzitnih državah. "Želimo biti humani, želimo pomagati ljudem v stiski, želimo biti solidarni, kar pomeni, da bomo tako znotraj EU kot tudi širše sodelovali pri tem, da bodo bremena različno porazdeljena med državami," je dejal.

V Sloveniji bomo upoštevali naše integracijske zmožnosti, pazili pa bomo tudi, da bodo upoštevani vsi varnostni vidiki. "Pomembno je, da v teh prihajajočih ljudeh ne vidimo samo groženj, nasprotno – sprejeti jih moramo brez strahu, jim pomagati, jih skušati integrirati in z njimi skupaj videti tudi priložnost," je poudaril Cerar.

Tihotapljenje beguncev je množični umor Tusk je menil, da bodo migracije ostale najbolj pereče vprašanje za Evropo v prihodnjih letih. Pri tem je opozoril, da se EU ne sme pripisovati krivde za begunsko krizo, vendar moramo narediti več na evropski ravni za rešitev tega vprašanja.

Po njegovih besedah je trenutno največji izziv preprečiti tihotapljenje beguncev. "Kot smo lahko videli v Avstriji in Sredozemlju, tihotapljenje beguncev ni samo umazan posel, temveč gre za množični umor," je dejal predsednik Evropskega sveta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin