Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 11.02

8 let

Türk se je poslovil od študentov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novoizvoljeni predsednik republike Danilo Türk je danes še zadnjič predaval študentom na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je do zdaj poučeval mednarodno pravo.

Predsedniška funkcija je namreč nezdružljiva z drugimi javnimi funkcijami in poklici. Türk je pred predavanjem povedal, da je v predsedniški politiki v zadnjem času opazen deficit komuniciranja z javnostjo, kar namerava popraviti. Ob nastopu nove funkcije pa bo, kot je dejal, najbolj pogrešal akademsko svobodo, ki jo ta poklic nudi. Novoizvoljeni predsednik trenutno še sestavlja ožjo ekipo in, kot je dejal, je zelo zadovoljen s potekom tega procesa. Sodelavci za vsa ključna mesta so že predvideni, o imenih pa še ni želel govoriti, saj se še dogovarja o podrobnostih. V uradu predsednika trenutno dela 46 ljudi, nekateri bodo odšli, večina pa bo ostala, je dejal Türk. S seboj bo pripeljal le krog ožjih sodelavcev in tu velikih presenečenj ne napoveduje.

Častna straža

Glede postavitve častne straže je pojasnil, da o njej ne odloča sam. Povedal je, da je vlada predlagala več ukrepov za krepitev spoštovanja državnih simbolov, tudi za postavitev častne straže, pri teh pogovorih pa sodeluje tudi sam.

Pogrešal bo akademsko svobodo Na vprašanje, kaj bo najbolj pogrešal ob odhodu s fakultete, je Türk dejal, da je že večkrat odšel s fakultete in se potem tudi vrnil. "Če primerjam vse stvari, ki sem jih počel, s profesorskim delom, bi lahko rekel, da univerza omogoča največjo stopnjo svobode, ki jo lahko človek v katerem koli poklicu uživa," je pojasnil. Ta akademska svoboda, ki jo prinaša delo na univerzi, je zanj nekaj enkratnega.

"Kadar delate nekaj drugega, je prisotna disciplina in podvrženost nekemu redu, ki ga niste sami določili. Tu pa si sami določate red in disciplino. In to je potem oblika vaše svobode," je dejal. Poleg tega si profesorji po njegovih besedah lahko sami izbirajo teme, poudarke in čas, ko se o določeni temi spregovori. V politiki pa to ni mogoče, je opozoril.

Potep po slovenskih snežnih poljanah Na novinarsko vprašanje, kaj si želi za božička ali dedka Mraza, je odgovoril, da sam računa že na božička, ki pride malo prej. Želi si opreme za smučarski tek. Ker je bil lani z nakupi prepozen, bi se letos rad opremil, še preden zapade sneg, "da bi se šel malo potepat po slovenskih snežnih poljanah".

Ne spreglejte