Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2011,
16.50

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Danilo Türk Kitajska

Petek, 15. 4. 2011, 16.50

8 let, 2 meseca

Türk s članom politbiroja kitajske komunistične partije o sodelovanju med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Danilo Türk je v Ljubljani sprejel člana stalnega odbora politbiroja centralnega komiteja kitajske komunistične partije Li Changchuna.

Govorila sta o dvostranskem sodelovanju med Slovenijo in Kitajsko. Türk in Li sta v pogovoru ocenila, da gospodarsko sodelovanje med državama uspešno napreduje, vendar po njunem mnenju potrebuje dodatne vzpodbude, zlasti na področju investicij, kjer Slovenija pričakuje angažiranje Kitajske v slovenskem gospodarstvu, so sporočili iz urada predsednika republike. Kot temelj dvostranskega sodelovanja tudi načelo "ene Kitajske" Kot temelj dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko sta označila krepitev medsebojnega zaupanja na podlagi suverene enakosti, vzajemnega spoštovanja in drugih načel, vključno z načelom "ene Kitajske". Ugotovila sta tudi napredek pri sodelovanju na kulturnem področju, ki se odraža v nedavnem odprtju Konfucijevega inštituta v Ljubljani, predsednik Türk pa je ob tem izpostavil pomen pouka slovenščine na kitajskih univerzah.

Govorila sta tudi o sodelovanju v multilateralnih ustanovah. Predsednik republike je ob tem dejal, da Slovenija ceni kitajski prispevek k miru in stabilnosti, hkrati pa si želi, da bi bila vloga Kitajske ustrezneje izražena v ustanovah, kot je Mednarodni denarni sklad, so še sporočili iz Türkovega urada.

"Slovenija je sicer majhna država, a ima velik potencial" Li se je kasneje sestal tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, s katerim sta dvostranske odnose med državama ocenila kot dobre in brez odprtih vprašanj. Strinjala sta se, da je možno sodelovanje okrepiti tako na gospodarskem kot kulturnem področju, so sporočili iz Pahorjevega kabineta.

Pahor je poudaril, da je Slovenija sicer majhna država, a ima velik potencial. Možnosti za poglobljeno gospodarsko sodelovanje pa se kažejo predvsem na področju logistike in velikih infrastrukturnih projektov. Izkoristiti je treba tudi možnosti neposrednih investicij, tako kitajskih podjetij v Sloveniji kot slovenskih podjetij na Kitajskem, je dejal Pahor, ki je izpostavil tudi vlogo Slovenije in tesne vezi z državami Zahodnega Balkana.

Visokega kitajskega gosta je sprejel tudi predsednik DZ Pavel Gantar, ki je poudaril, da so odnosi med državama tradicionalno zelo dobri, prijateljski in odprti, k njihovemu utrjevanju pa bo prispeval tudi njegov obisk konec junija na Kitajskem, so zapisali na spletni strani DZ.

Glavni namen obiska poglobljena izmenjava mnenj s slovenskimi voditelji Li je v pisni izjavi ob prihodu v Slovenijo, ki so jo posredovali iz urada vlade za komuniciranje, poudaril, da je glavni namen njegovega obiska poglobljena izmenjava mnenj s slovenskimi voditelji o kitajsko-slovenskih odnosih ter pomembnejših mednarodnih in regionalnih vprašanjih skupnega interesa kot tudi utrditvi prijateljstva, krepitvi vzajemnega zaupanja, poglobitvi sodelovanja ter prizadevanjem za vzajemen razvoj, da bi odnose med državama dvignili na novo raven.

Li Changchun, peti človek v hierarhiji kitajske komunistične partije, se v Sloveniji mudi v okviru turneje po Aziji, Evropi in Afriki, med katero je že obiskal Armenijo in Romunijo, na programu pa ima še obisk v Keniji in Mozambiku.

Ne spreglejte