SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turk: Interpelacija je neosnovana, argumenti pa trhli in na trenutke žaljivi

1

termometer

"Interpelacijo v vseh točkah odločno zavračam. Vsi očitki, razen enega, so neresnični," je dejal minister Žiga Turk, ki pravi, da gre pri interpelaciji za dvoličnost in nesramnost.

"Interpelacija je v vseh točkah neosnovana, argumenti trhli, prisiljeni, mestoma osebno žaljivi. Predlagatelji demonstrirajo zastarel, strašljiv pogled na izobraževanje, kulturo in šport," je na predstavitvi odgovora, s katerim so bo zagovarjal v državnem zboru povedal minister za izobraževanje Žiga Turk.

"Obtožbe v interpelaciji zaudarjajo po naftalinu iz prejšnjega stoletja, en del levice je z mislimi na Cipru, drugi na Kubi, tretji pa misli le na upokojence", je dokument, v katerem mu SD očita politično odgovornost za po njihovem slabo delo, označil minister. In dodal: "Argument za interpelacijo verbalni in miselni delikt," pri čemer je Turk prepričan,da predlagatelji "kolaborirajo pri vzdrževanju monopolnega položaja javnega sektorja".

Po njegovem "motiv te interpelacije ni bil, da bi me izbrali za poskusnega zajca, kot sem sprva mislil, motivi so še nižji. Z njo so gospe Potrata želeli narediti veselje."

Le en očitek je resničen, a še ta zaradi objektivnih razlogov Turk sicer pravi, da so vsi očitki, z izjemo tistega o neizavanju odločbe ustavnega sodišča glede ureditve financiranja visokega šolstva, neresnični. Na očitek o tem, da financiranje visokega šolstva še vedno ni zakonsko urejeno, je Turk pojasnil, da odločbe za zdaj ni bilo mogoče spoštovati, za kar obstajajo objektivni razlogi. Hkrati to tudi ni ne prva ne zadnja odločitev ustavnega sodišča, ki se je ni spoštovalo "in je interpelacija zaradi tega prej izjema kot pravilo", je dodal.

Kljub vsemu Turk pravi, da je vsebino obtožb treba vzeti resno, saj so podporo interpelaciji napovedale stranke, ki bodo tvorile jedro nove koalicije. Kot pravi Turk, interpelacija kaže, "v katero smer bo politika na tem področju morda zavila". Turk sicer v odgovoru na interpelacijo večkrat uporabi besedo dvoličnost. Ta se po njegovem mnenju med drugim kaže tudi v tem, da mu očitajo, da je privolil v krčenje sredstev v svojem resorju, in v tem, da sam ni naredil tistega, kar bi morala že Pahorjeva vlada.

Turk: Nikoli nisem delal za ozke interese zaposlenih v javnem sektorju Na navedbe predlagateljev interpelacije, da je subjektivno in objektivno politično odgovoren za delovanje ministrstva v nasprotju z javnim interesom, Turk odgovarja, da očitki niso konkretizirani. Prav tako se Turku ne zdi utemeljen očitek, da je ogrožal pravico do kakovostnega in dostopnega sistema javne vzgoje in izobraževanja ter da je izvajal druga dejanja, ki so v nasprotju s 57. členom ustave. "Ves čas sem delal v javnem interesu, nikoli pa v ozkem interesu zaposlenih v javnem sektorju. Nesoglasja so večinoma posledica objektivnih okoliščin, pomanjkanja denarja," se brani.

"Očitajo mi tudi ogrožanje pravice do kakovostnega izobraževanja,« je dejal minister, ob tem pa zatrdil, da te pravice niso bile nikoli ogrožene. "Kvečjemu so podpisniki s stalno gonjo proti zasebnemu izobraževanju sami to ogrožali."

SD je dvolična, saj so sami v volilni program zapisali reorganizacijo Prav tako se Turk ne strinja s predlagatelji, da naj bi opustil dolžno skrb za zagotavljanje pogojev za varovanje kulturnih dobrin, predvsem s tem, da naj bi kulturno ministrstvo združili z več drugimi. "Kar se tiče očitkov glede ukinitve ministrstva za kulturo, so v SD v svojem volilnem programu leta 2011 sami predlagali reorganizacijo z združevanjem ministrstev, zdaj pa meni to očitajo," je dejal Turk in dodal, da sam o tem ni odločal.

Turk tudi ne priznava navedb predlagateljev interpelacije, da naj bi nenamensko porabljal sredstva, namenjena visokemu šolstvu. "Ministrstvo je sklep državnega zbora, da se nameni 16 milijonov evrov v proračunu za leto 2013 za visoko šolstvo ter 16 milijonov za leto 2014 za znanost, razumelo kot voljo DZ-ja, da se za 16 milijonov letno povečajo sredstva, namenjena visokemu šolstvu in znanosti. Popolnoma nelogično bi bilo, da bi sredstva letos namenil samo visokemu šolstvu, prihodnje leto pa samo znanosti," je pojasnil minister.

O očitku, da je kršil resolucijo o normativni dejavnosti, Turk meni, da ta problematizira nespoštovanje resolucije, ki je bil projekt celotne vlade in ne le njegovega ministrstva, je povedal Turk, ki opozarja, da ZUJF dopušča tudi izjeme, zato je po njegovem očitek neutemeljen.

Ves čas sem delal za javni interes, trudil sem se za raven dialoga, pravi Turk Podpisniki problematizirajo tudi dejstvo, da je bila v javnem sektorju zaposlena oseba, ki je prej delala v zasebnem sektorju, je delal Turk in v odgovor povedal: "Takšni očitki predstavljajo kršitev ustavno zajamčenih pravic, pravice do dela."

Turk se je dotaknil tudi točke interpelacije, ki mu očita, da je ogrožal institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost RTV-ja Slovenija. "Predlagatelj ne navaja člena zakona, ki naj bi bil kršen," je v odgovoru zapisal Turk.

Turk je sicer še poudaril, da je ves čas delal v javnem interesu. Ni mu vseeno za kulturo, izobraževanje, znanost in šport, zato ga take obtožbe posebej prizadenejo, saj naj bi bil vedno odprt za predloge. V tem letu, odkar ministruje, se je prav tako trudil, da nikoli ne bi bil tisti, ki bi nižal raven dialoga, je pristavil, zato se mu obtožbe o brezbrižnosti zdijo nesramne, neresnične in umazane.

SD: Turk je odgovoren za razgradnjo javnega šolstva in zanemarjanje kulture Kot je znano, predlagatelji, poslanci SD, ministru Turku v interpelaciji očitajo, da so pod njegovim ministrovanjem javno šolstvo in pogoji za delo visokega šolstva in športa v razgradnji, zatrjujejo tudi, da je kot minister zanemarjal kulturo.

Turk je sicer v minulih dneh dejal, da je gre za "izkrivljeno rabo interpelacije zoper ministra." Turk pravi, da so ga izbrali za poskusnega zajca, s katerim se v državnem zboru preverja zaupanje vladi. Minister zatrjuje, da je še največja sprememba v šolah ta, da so zimske počitnice spet v dveh delih. "Eno leto smo se ukvarjali s stvarmi, na katere minister nima posebnega vpliva. Namesto da bi si priznali, da denarja ni toliko, kot bi si ga mi vsi želeli, in se lotili vsebinskih vprašanj modernizacije slovenskih institucij znanja, smo bili potegnjeni v pojasnjevanje nujnih in neizbežnih zadev," je med drugim dejal Turk.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin