Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 4. 2014,
9.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek Zoran Janković kongres Pozitivna Slovenija

Sobota, 26. 4. 2014, 9.38

7 let, 12 mesecev

Tujina o zmagi Jankovića: Slovenski premierki se ni izšla igra pokra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
O zmagi ljubljanskega župana na kongresu Pozitivne Slovenije obširno poročajo tudi tuji mediji in tiskovne agencije in poudarjajo, da se slovenski vladi verjetno bliža konec.

Kot je poročala avstrijska tiskovna agencija APA, se slovenski premierki ni izšla igra pokra. Premierka Alenka Bratušek je na volilnem kongresu vladajoče stranke Pozitivna Slovenija vse stavila na eno karto. V boju za predsedniški položaj v stranki je zastavila premierski stolček, a se ji tvegana igra pokra ni izšla. Po njenem porazu je zdaj mogoče pričakovati, da bo odstopila kot premierka, kakšna bo njena nadaljnja politična kariera, še ni znano. Do zdaj namreč tega ni želela razkriti, navaja APA.

V drugi vesti APA še piše, da se ljubljanski župan Zoran Janković vrača v slovensko nacionalno politiko, in to kljub neštetim svarilom o novi politični krizi. Za vrnitev na vodilni položaj se je odločil, da bi stranko "vrnil k njenim koreninam". Nezadovoljen zaradi usmeritve stranke, to je vodila Bratuškova, je znova vzel krmilo v svoje roke. Cena, ki jo bo za to plačala ne samo PS, temveč vsa država, pa bi lahko bila zelo visoka, opozarja APA.

Dpa: Vlada v Sloveniji je tik pred koncem Nemška agencija Dpa je kmalu po objavi rezultatov glasovanja poročala, da je vlada v Sloveniji, članici območja evra, tik pred koncem, saj je premierka Alenka Bratušek izgubila predsedniški položaj v največji koalicijski stranki. Finančni strokovnjakinji je sicer v zadnjih mesecih uspelo, da je preprečila bankrot države, prav tako država tudi ni potrebovala denarja iz reševalnega mehanizma ESM. Vsekakor pa še ni rešen slab položaj državnega bančnega sektorja, prav tako državo še čakata reforma pokojninskega sistema in trga dela ter sanacija državnih financ, piše dpa.

Podobno piše tudi francoska AFP, poudarili so, da je Bratuškova po 13 mesecih na čelu stranke izgubila predsedniški položaj v stranki, s čimer se je majhna država območja evra znova pogreznila v politično krizo.

Hina: Nadaljnji razvoj političnih razmer v Sloveniji odvisen od koalicijskih partnerjev O krizi, ki se bo po vsej verjetnosti v Sloveniji še poglobila, pišejo tudi srbski in hrvaški mediji in agencije. Kot navaja hrvaška Hina, slovenski politični analitiki menijo, da je nadaljnji razvoj političnih razmer v Sloveniji odvisen od koalicijskih partnerjev Pozitivne Slovenije v vladi, saj so nekateri od njih napovedali odhod iz vlade, če bo stranko prevzel Janković.

Tanjug pa med drugim piše, da je bil Janković tik pred kongresom deležen pritiska, naj umakne svojo kandidaturo in tako prepreči politično destabilizacijo in očiten razkol v stranki pred volitvami v Evropski parlament; med drugim ga je k umiku kandidature pozvalo več vidnih osebnosti, ki so ga leta 2011 podprle za premiera, med njimi nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Zmaga bi lahko ustavila program privatizacije in povišala stroške Ameriški poslovni portal Bloomberg v prispevku Borisa Černija poroča, da se je s porazom Alenke Bratušek v tekmi za položaj predsednice PS povečala možnost predčasnih volitev. To in pa Jankovićeva zmaga bi lahko ustavilo program privatizacije in povišalo stroške zadolževanja države.

"V Sloveniji je strankarski veteran premagal svojo politično rejenko. Premierka Bratuškova je v tem primeru zagrozila z odstopom. Bo držala besedo?" pa se sprašuje švicarski Neue Zürcher Zeitung (NZZ), ki je povzel dogajanje na kongresu PS. Po napovedi, da bo v primeru poraza odstopila s premierskega položaja, se je že oglasila najpomembnejša koalicijska partnerka DL in zahtevala predčasne volitve. Te je pričakovati septembra, med drugim navaja NZZ.

Ne spreglejte