Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 8. 2018,
10.42

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Igor Gregorič

Ponedeljek, 13. 8. 2018, 10.42

5 let, 8 mesecev

"Tujih zdravnikov za zdaj verjetno še ne bo v UKC Ljubljana"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Igor Gregorič | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Predsednik sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) Igor Gregorič je napovedal, da bodo že dogovorjene prihode tujih zdravnikov v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana verjetno prestavili do prevzema vsega programa zdravljenja otrok s srčnimi obolenji in prirojenimi srčnimi napakami na NIOSB. UKC odgovarja, da bo tudi brez strokovnjakov NIOSB za otroke dobro poskrbljeno.

Gregorič je za STA tudi pojasnil, da se bo na prošnjo strokovnega sveta UKC Ljubljana in na njihovo trditev, da "stanje povzroča vznemirjenost sodelujočih v dosedanjem programu", NIOSB organiziral in čim prej v celoti prevzel program. Do takrat pa program v celoti organizira in naprej vodi ter izvaja UKC Ljubljana.

Za popis opreme morajo čakati, ker so zaposleni na dopustu

"Popolnoma se strinjamo s svetom UKC, naj NIOSB prevzame program v celoti," je dejal Gregorič in dodal, da je bil nacionalni inštitut za to tudi ustanovljen. A kot je dodal, se pojavljajo čisto logistične težave pri prevzemu. Tako je na primer samo za popis opreme v UKC treba čakati več kot mesec dni, da se posamezni zaposleni vrnejo z dopustov. Poleg tega morajo mesec dni pred začetkom delovanja inštituta o vsem obvestiti tudi sindikate, potem ko so vse dejavnosti prenesene na novi javni zavod.

UKC Ljubljana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Da ne bo pomote, NIOSB je zagotovil strokovnjake, ki naj bi jih UKC vključil v svojo dejavnost," zagotavlja Gregorič. UKC je namreč v dopisu ministrstvo in NIOSB prosil, naj inštitut po 7. juliju nemudoma zagotovi strokovnjake, ki bodo lahko v UKC opravljali dejavnost, saj je na ta dan UKC zapustil zadnji kardiolog.

"O koliziji dveh programov ne moremo govoriti"

Kot je dodal, NIOSB za zdaj še ne opravlja nikakršne dejavnosti, zato ni mogoče govoriti o koliziji dveh programov, na kar je 3. avgusta opozoril strokovni svet UKC.

"Mi danes še ne govorimo o optimalnem programu NIOSB, ker NIOSB programa ne izvaja," je zatrdil. "Govorimo pa o tem, kako mora biti program organiziran, da zadošča mednarodnim smernicam. In ko bo NIOSB prevzel ta program, bo vsekakor optimalno organiziran," je dodal Gregorič.

"UKC te pomoči ne ceni"

Ravno zato, da bi v času, dokler NIOSB ne prevzame celotnega programa, tudi klinični center lahko delal po takšnih smernicah ter zagotovil stalno prisotnost kirurga in kardiologa, je nacionalni inštitut nemudoma zagotovil ta kader. "Danes se kaže, da UKC te pomoči ne ceni, pa čeprav smo jo lahko zagotovili predvsem na račun mojih osebnih povezav s strokovnjaki, ki so v preteklih tednih bili v Ljubljani," meni Gregorič, ki od začetka strokovno bdi nad ustanavljanjem inštituta. Poudaril je, da gre za vrhunske strokovnjake, ki so mednarodno uveljavljeni in spoštovani in ki sicer v Ljubljano gotovo ne bi prišli.

Gregorič je poudaril, da gre pri obravnavi otrok za vrhunske strokovnjake, ki so mednarodno uveljavljeni in spoštovani in ki sicer v Ljubljano gotovo ne bi prišli. (Fotografija je simbolična) | Foto: Thinkstock Gregorič je poudaril, da gre pri obravnavi otrok za vrhunske strokovnjake, ki so mednarodno uveljavljeni in spoštovani in ki sicer v Ljubljano gotovo ne bi prišli. (Fotografija je simbolična) Foto: Thinkstock "Kirurg preprosto ne more samo svetovati"

V NIOSB se po Gregoričevih navedbah ne morejo strinjati s predlogom strokovnega sveta UKC, da bi tuji strokovnjaki v prihodnje sodelovali le s svetovanjem.

"Kirurg preprosto ne more samo svetovati, saj je njegova osnovna dejavnost izvajati operacije," je opozoril.

Glede na to, da so vsi otroški kardiologi iz UKC odšli, zaradi česar je UKC tudi zaprosil za pomoč, lastnega otroškega srčnega kirurga pa v kliničnem centru nimajo že od leta 2005, se Gregorič tudi sprašuje, komu naj bi ti strokovnjaki svetovali.

"Če ne bi zagotovili strokovnjakov, bi se moral bolnišnični program v Ljubljani ukiniti"

Po pojasnilih Gregoriča je NIOSB želel, da bi bili ti tuji strokovnjaki pogodbeno vezani na UKC, a UKC individualnih pogodb z njimi nikoli ni hotel podpisati.

"Danes pa UKC govori o dvojnem programu. Če NIOSB teh mednarodnih strokovnjakov iz tujine ne bi zagotovil, bi se moral bolnišnični program v Ljubljani v tistem trenutku preprosto ukiniti," je poudaril.

Kot dodaja, so ti zdravniki v svojih matičnih institucijah v kratkem času, praktično ad hoc, spremenili svoj program, da so lahko prišli takoj v Slovenijo in zagotovili nemoteno izvajanje programa. Po njegovih navedbah gre za strokovnjake, ki redno zdravijo otroke v svojih institucijah in so v samem svetovnem vrhu. Poleg tega imajo tudi ustrezna potrdila za opravljanje te dejavnosti v Sloveniji.

V UKC obstaja ignoranca do NIOSB

"Očitno je, da v UKC v tem trenutku obstaja ignoranca do NIOSB z željo, da se novi zavod onemogoča v prevzemu dejavnosti, čeprav je strokovni svet UKC sam predlagal, naj NIOSB prevzame dejavnost v celoti," meni Gregorič ter dodaja, da se to kaže tudi v odnosu do NIOSB v primeru konference o obolevnosti in umrljivosti.

Gregorič vztraja, da so v NIOSB 2. avgusta zaprosili za konferenco glede zdravljenja enega otroka, dan ali dva pozneje pa je UKC najavil, da je potrebna diskusija še za drugega otroka. S tem se je NIOSB strinjal in konferenco bi morali opraviti najpozneje do ponedeljka, 6. avgusta, saj bi eden od zdravnikov, ki je bil vključen v zdravljenje obeh otrok in bi moral prisostvovati konferenci, naslednji dan odpotovati. "Zakaj je UKC odlašal s to konferenco in je na koncu po mednarodnih pravilih ni izvedel, je vprašanje, na katero UKC do zdaj ni odgovoril," poudarja Gregorič.

Po mnenju vodstva NIOSB je od vodstva UKC neodgovorno, da podpira nadaljevanje starih praks, ki so bile kot nezadostne označene že v mednarodnem poročilu o stanju na področju otroške srčne kirurgije.

Kot opozarja Gregorič, notranji protokoli UKC glede opravljanja dejavnosti zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami mogoče zadoščajo minimalnim praksam v UKC Ljubljana, a še zdaleč ne ustrezajo mednarodnim smernicam. "Obnašanje vodstva UKC je zato neodgovorno tudi do tujih strokovnjakov, ki so želeli prisostvovati konferenci in s tem podati svojo razlago dogajanj v zdravljenju teh dveh otrok, pa so bili za to možnost prikrajšani," je dodal Gregorič.

dojenček
Novice Zaradi zapletov umrl otrok s srčno napako, UKC uvedel strokovni nadzor #video

UKC: Tudi brez strokovnjakov NIOSB bo za otroke dobro poskrbljeno

Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je v današnji izjavi za medije dejala, da so za odločitev NIOSB izvedeli iz medijev, doslej pa še niso prejeli uradnega obvestila o odpovedi sodelovanja. "Drugače je z naše strani sodelovanje potekalo korektno, smo pa večkrat opozarjali na manjkajočo dokumentacijo, ki smo jo potrebovali v naši bolnišnici," je dodala.

Strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Janez Jazbec je pojasnil, da sta se jim doslej pri delu pridružila dva pediatrična kardiologa, ki sta v UKC prišla v organizaciji NIOSB. Kot je poajsnil, je bila njuna prisotnost na oddelku koristna, sodelovala sta pri konzultacijah in izobraževanju specializantov. Delo na kardiološkem oddelku pediatrične klinike je v nastalih razmerah potekalo razmeroma mirno in brez kakršnihkoli posebnih odklonov.

Strokovni direktor kirurške klinike: Kirurgi so bili zelo zadovoljni z optimalnimi delovnimi pogoji

Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko je dejal, da je sodelovanje otroških srčnih kirurgov, ki so prišli v UKC Ljubljana v organizaciji NIOSB, z domačim kadrom delovalo odlično.

"Mi smo jim ponudili optimalne pogoje za delo in z njimi so bili, kot so sami povedali, zelo zadovoljni," je poudaril. Zelo zadovoljni so bili tudi z obravnavo bolnikov na intenzivnem oddelku.

Na vprašanje, zakaj je potem strokovni svet opozoril, da je hkratno delovanje NIOSB in zdravnikov v okviru UKC brez jasne razmejitve odgovornosti nevarno za otroke in nevzdržno za zaposlene, če je bilo sodelovanje med njimi dobro, pa je Veselko odgovoril, da "improvizacija, da dobimo v zadnjem trenutku kirurga, ki ga še ne poznamo, za teden ali 14 dni, po našem mnenju pomeni večjo nevarnost za program, kot je obstoječa rešitev, za katero smo dogovorjeni s kirurgi iz Motola".

UKC je namreč dogovorjen s kirurgi iz češke univerzitetne bolnišnice v Motolu, da pridejo enkrat na mesec operirat otroke v UKC. Poleg tega lahko v 24 urah katerikoli kirurg iz Motola pride v UKC Ljubljana ali pa UKC premesti otroka v Prago, če je to potrebno iz zdravstvenih razlogov. Nazadnje so bili češki kirurgi v UKC Ljubljani konec junija, naslednjič pa pridejo konec avgusta.

"Po našem mnenju bo za otroke poskrbljeno tako, kot je bilo do sedaj, v lanskem in letošnjem letu, ko so bili rezultati na taki ravni, da bi bil lahko z njimi zadovoljen marsikateri uglednejši center od našega," je dejal Veselko.

UKC: "Po maksimalnih močeh smo se trudili sodelovati z NIOSB"

Buturovič Ponikvarjeva izjave o ignoranci NIOSB zavrača. "Po maksimalnih močeh smo se trudili sodelovati z NIOSB. So pa otroci zdravljeni v UKC in NIOSB nima celotne ekipe, da bi prevzel zdravljenje. Če bi jaz postavljala tako zahteven program na novo v taki bolnišnici, bi bila tukaj 24 ur na dan. Iz NISOB pa razen gostujočih kirurgov, tistih, ki program postavljajo, ni bilo. Jaz sem bila na oddelku za intenzivno terapijo vsak dan. Če nisi na terenu, težko iz velike oddaljenosti govoriš, kako je v tem programu, in ga vodiš," je bila ostra.

Glede očitkov o tem, da konferenca o obolevnosti in umrljivosti, za katero v UKC trdijo, da so jo izvedli, ni bila izvedena v skladu z mednarodnimi standardi, pa je dejala, da se UKC že leta akreditira po mednarodnih ISO in DNV akreditacijah ter tako redno izvajajo tovrstne konference, pa tudi izredne. "Izvajamo jim po naših pravilih, konferenco je sklical UKC. Smo pa akreditacijsko presojo zelo uspešno ponovno prestali aprila," je dejala.

Ne spreglejte