Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2013,
11.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Erjavec Samo Omerzel DeSUS

Sreda, 11. 12. 2013, 11.46

8 let

Tudi DeSUS Omerzelovo žogico vrača Bratuškovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadevo Omerzel mora razrešiti predsednica vlade Alenka Bratušek, zato se v DeSUS do očitkov ministru ne bodo opredeljevali.

To je po sestanku z ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom povedal vodja poslanske skupine najmanjše koalicijske stranke Franc Jurša. "Poslanci smo ga temeljito poslušati, imeli smo tudi nekaj vprašanj, a smo se že pred sestankom odločili, da te obveznosti na sebe ne bomo prevzeli. To stvar mora razrešiti predsednica vlade," je dejal Jurša.

Šlo je za prvi sestanek Omerzela s koalicijskimi poslanci, po tem, ko sta se s premierko Bratuškovo dogovorila za "turnejo", na kateri želi pojasniti svojo plat spornih poslov njegovega podjetja z Darsom.

Interpelacijo bodo temeljito proučili Glede interpelacije, ki jo bo zoper Omerzela vložila opozicija, je Jurša dejal, da jo morajo najprej prebrati. "Nato jo bomo temeljito proučili in se na osnovi tistega, kar bo zapisano, in odgovora ministra opredelili."

Je bil minister prepričljiv? Jurša je odgovoril, da je minister razložil "celotni potek njegove zgodbe", poslanci so ga poslušali in postavili nekaj vprašanj. "Podatki, ki nam jih je dal, so za nas sprejemljivi, ampak čakamo rešitve nekje drugje, pri predsednici vlade."

Odločitev predsednice vlade Omerzel vztraja, da ne bo odstopil, prepričan je, da drži obljubo glede poslovanja njegovega podjetja z Darsom, ki jo je dal na začetku mandata. "Na koncu pa je seveda to odločitev predsednice vlade in koalicije."

Minister interpelacije še ne želi komentirati, z ugotovitvijo, da velike podpore v koaliciji nima, pa se ne strinja. "Izjave so bile zelo korektne, nobenih namigovanj ne levo in desno ni bilo. V SD in PS mojega dela zgodbe še niso slišali."

Čeprav niso slišali, vidijo vzporednice Vodji poslancev SD in PS, Matjaž Han in Janko Möderndorfer, sta sicer včeraj ponovila, da vidita vzporednice med primerom gospodarskega ministra Stanka Stepišnika, ki je odstopil, in Omerzelom. Han je celo dejal, da ne vidi potrebe, da bi se sestajali z infrastrukturnim ministrom.

Interpelacija nov položaj "Če je prepričal predsednico vlade, je to za nas dovolj. Slišim pa, da bo vložena interpelacija zoper Omerzela. Potem je to nov položaj, takrat se bomo verjetno sestali, če bo minister še vztrajal na svojem položaju," je dejal Han.

Erjavca in kante bo težko prepričal Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec pa je še pred sestankom Omerzela v poslanski skupini dejal, da ga Omerzelov zagovor ne zanima. "Stvar je precej jasna, težko bo prepričal, da je z zadevo vse v redu," je dejal.

Na vprašanje ravnanja DeSUS v primeru interpelacije Erjavec odgovarja: "Bomo videli, težko se bo sešlo". Kljub določilu v koalicijski pogodbi v primeru interpelacij ministrov Erjavec poudarja, da podpori niso zavezani, če smatrajo, da minister ni ravnal v skladu s standardi.

"Zlasti če ta primer postavimo ob bok nekdanjemu poslancu DeSUS Ivanu Simčiču in ministru v odstopu Stepišniku. Pojdimo na višje standarde, saj sem jih jaz tudi doživljal pri kantah," je še pozval Erjavec.

Ne spreglejte