Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 3. 2012,
15.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

družinski zakonik referendum

Ponedeljek, 19. 3. 2012, 15.14

8 let

TRS z deklaracijo in videom v podporo družinskemu zakoniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije TRS in stranka TRS poudarjajo, da ta nikogar ne ogroža in nikomur ničesar ne jemlje, pač pa daje pravice tudi tistim, ki jih doslej niso imeli.

Družinski zakonik izboljšuje položaj otrok in bolje ureja družinska razmerja, kot je to omogočala dosedanja zakonodaja, so zapisali v deklaraciji, ki so jo v soboto sprejeli na občnem zboru gibanja in konvenciji stranke v Grosupljem.

TRS: Opredelitev družine je v skladu z raznolikimi življenjskimi skupnostmi Poudarjajo, da je v zakoniku opredelitev družine sodobna in v skladu z raznolikimi življenjskimi skupnostmi, v katerih živijo današnji otroci. Ključni namen zakonika pa je zaščititi interes otrok v družinskih razmerjih, zato ta vpeljuje novo inštitucijo - družinska razsodišča, ki bodo odvzela centrom za socialno delo pravico odločanja o posvojitvah, rejništvu in odvzemu otroka zaradi ogroženosti, zato bodo postopki lahko hitrejši, bolj kakovostni in bolj učinkoviti, otroci pa bodo v postopkih pred sodiščem lahko dobili svojega zagovornika.

V podporo družinskemu zakoniku so pripravili tudi krajši video in ga objavili na spletnih straneh Youtube. V videu sodeluje več znanih oseb (Zlatan Čordić - Zlatko, Boris Cavazza, Tina Gorenjak, Lara Jankovič, Vlado Kreslin, Zvezdana Mlakar, Andrej Rozman - Roza). Ti so se akciji, kot pravi predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek, pridružili zaradi družinskega zakonika in jih ne gre enačiti s člani ali podporniki stranke.

Svetovni slovenski kongres: Družinski zakonik ni sprejemljiv V Svetovnem slovenskem kongresu (SSk) pa po drugi strani menijo, da družinski zakonik ni sprejemljiv in ga je zato treba na referendumu v nedeljo zavrniti. Prepričani so namreč, da ne ščiti družine in otrok, so poudarili na novinarski konferenci.

Musek: Spodrsljaj kardinalne narave Psiholog Janek Musek z oddelka za psihologijo ljubljanske Filozofske fakultete je opozoril, da je definicija družine v zakoniku neustrezna. Družino namreč opredeljuje kot skupnost z otrokom, otrok pa je oseba do 18. leta starosti. "Torej družina preneha biti družina, ko otrok izpolni 18 let. S tem zakon ogromnemu številu družin, ki skrbijo za otroke, starejše od 18 let, odreka status družine," je dejal. "Tak spodrsljaj je kardinalne narave," meni.

Akademsko društvo Pravnik v svoji izjavi opozarja, da pravno neutemeljeno izenačevanje istospolne partnerske skupnosti z zakonsko zvezo zanika pomen, ki ga ima trajna življenjska skupnost ženske in moškega na področju varovanja pravic in koristi otroka. "Institutu zakonske zveze pa odreka njegovo bistveno poslanstvo, ki je v odprtosti za rojstvo otrok in v usmerjenosti v zasnovanje družine," so poudarili.

Tako iz slovenske ustave kot iz Konvencije Sveta Evrope o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin izhaja, da pri poskusih izenačevanja istospolnih partnerstev z zakonsko zvezo ali zunajzakonsko skupnostjo ne moremo govoriti o splošni ali univerzalni človekovi pravici, opozarjajo v društvu.

Ne spreglejte