Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2019,
6.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek

Ponedeljek, 9. 9. 2019, 6.00

4 leta, 7 mesecev

Poudarek letošnjega Festivala vojaške zgodovine bo na stoletnici slovenskega vojaškega letalstva

Trinajsti Festival vojaške zgodovine

Oglasno sporočilo

Pred koncem leta 1918 je bila ob razpadu Avstro-Ogrske v Ljubljani osnovana prva slovenska vojaška letalska enota, Ljubljanska letalska stotnija, ki so se ji v navdušenju nad nastankom nove države pridružili številni slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva. Letalska enota, ki je pod okriljem enot generala Rudolfa Maistra delovala tudi v bojih za slovensko severno mejo, je sprva razpolagala le s petimi letali.

Dinamična predstavitev letalskih sil Slovenske vojske. | Foto: Dinamična predstavitev letalskih sil Slovenske vojske.

Tri izmed njih so 12. januarja 1919 poletela nad Koroško s ciljem obstreljevanja avstrijskih enot in se z uspešno izvedbo prvega izvidniško-bojnega poleta letalske stotnije zapisala v zgodovino. Ta dan zaznamujemo kot rojstni dan slovenskega vojaškega letalstva in 15. letalski polk si je ta dan izbral za svoj praznik.

Praznovanju te stoletnice bodo zato namenili osrednji poudarek letošnjega festivala. Obiskovalci si bodo lahko kot dodatno festivalsko ponudbo ogledali dve tematski razstavi, in sicer razstavo Ljubljanska letalska stotnija, ki jo je pripravil Vojaški muzej Slovenske vojske, in fotografsko razstavo Letala in helikopterji Slovenske vojske.

Predstavitvene vožnje oklepne tehnike. | Foto: Predstavitvene vožnje oklepne tehnike.

Še večje zanimanje obiskovalcev bo najbrž pritegnila predstavitev helikopterjev 15. polka, ki se bo tako v soboto kot nedeljo predstavljal na osrednji ploščadi Parka vojaške zgodovine. Statična predstavitev bo v nedeljo ob 15. uri nadgrajena še z dinamično predstavitvijo letal Slovenske vojske.

Na svoj račun pa bodo v okviru Festivala vojaške zgodovine prišli tudi tisti, ki jih letalstvo ne zanima preveč in so raje bolj pri tleh. Zanimivega dogajanja bo tudi zanje več kot dovolj. Že v petek, 13. septembra, bo tako v Parku seznanitev vojaških obveznikov – Vestirnga 2019, ki jo pripravlja Uprava za obrambo Postojna. Vestirnga/vizita/štelunga so različna poimenovanja za nabor, ki je svojčas pomenil pomembno prelomnico v življenju mladih fantov. V nekaterih slovenskih pokrajinah se je dolgo ohranjal kot barvit običaj z okrašenimi vozovi fantov iz posameznih vasi. Tradicija je bila z ukinitvijo nabornega sistema dokončno prekinjena, a jo poskušajo v Parku obuditi in ohraniti kot živo dediščino.

Prikaz vojaškega življenja iz različnih zgodovinskih obdobij. | Foto: Prikaz vojaškega življenja iz različnih zgodovinskih obdobij.

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo v soboto, 14. septembra, z dnevom odprtih vrat v Vojašnici Stanislava Požarja v Pivki. Poleg pestrega programa v edini tankovski vojašnici Slovenske vojske bo obilica dogodkov tudi v Parku. Pohodniki se bodo tako lahko udeležili pohoda do podzemne utrdbe Alpskega zidu na Primožu, prikazan bo del vozne tehnike, izvedli bodo postavljanje vojaških taborov iz različnih zgodovinskih obdobij, organizirani bodo vodeni ogledi po stalnih in gostujočih razstavah Parka ter ogledi Depojev državnih muzejev v objektu D.

Višek festivalskega dogajanja bo v nedeljo, 15. septembra. Obiskovalci si bodo lahko ves dan ogledovali vojaškozgodovinske tabore različnih vojska, ki jih bodo pripravila različna ponazoritvena društva iz vse Slovenije. Skupaj z njimi pripravljajo v Parku ob 14. uri tudi ponazoritev vojaškega spopada iz druge svetovne vojne. Obiskovalci ne bodo prikrajšani niti za škripanje tankovskih gosenic, saj nameravajo organizatorji v demonstracijskih vožnjah pokazati vso vozno zbirko Parka vojaške zgodovine, ki nima konkurence v tem delu Evrope. Z demonstracijskimi vožnjami svojih bojnih vozil se bo predstavila tudi Slovenska vojska.

Ponazoritev vojaškega spopada iz druge svetovne vojne. | Foto: Ponazoritev vojaškega spopada iz druge svetovne vojne.

Tradicionalni festival je vsako leto nekakšna prelomnica, ko v Parku vojaške zgodovine, ki je že postal največji muzejski kompleks pri nas, pokažejo nove pridobitve in razširjeno ponudbo. Tudi letos bo tako. V Depojih državnih muzejev si bodo tako lahko obiskovalci prvič ogledali poleg zbirk v pritličju in prvem nadstropju še nove zbirke v drugem nadstropju, in sicer "izvleček" zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije (del likovne zbirke, protokolarna darila nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, zbirko predsedovanja Svetu Evropske unije, zbirko orožja od druge svetovne vojne do samostojne Slovenije).

Prav posebno poslastico pa bodo za ljubitelje letalstva in vojaške zgodovine pomenile razbitine letala Supermarine Spitfire F.IX MJ116, ki so bile v okviru arheoloških izkopavanj Arheološkega raziskovalnega konzorcija za Ljubljano pred kratkim izkopane na Ljubljanskem barju in bodo tokrat prvič na ogled javnosti.

Park vojaške zgodovine hrani bogato zbirko oklepnih vozil in vojaških letal. | Foto: Park vojaške zgodovine hrani bogato zbirko oklepnih vozil in vojaških letal.

Zlasti ob nedeljskem dogajanju organizatorji opozarjajo na pravočasen prihod na prizorišče. Poleg možnosti prihoda z vlakom bosta za vse tiste z lastnim prevozom organizirana brezplačno parkiranje na označenih parkiriščih ter prevoz med parkirišči in Parkom med 11. in 18. uro. Prireditev bo v vsakem vremenu, pri čemer si organizator pridržuje pravico do spremembe programa. Priporočena je športna obutev. Več informacij o dogodku in ceniku je obiskovalcem na voljo na spletni strani parka.


Naročnik oglasne vsebine je Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka.

Ne spreglejte