Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
12.13

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Nov sindikat trgovk in trgovcev novak Gvido sindikat

Četrtek, 1. 2. 2018, 12.13

6 let, 2 meseca

Trgovci v boj za zaprtje trgovin ob nedeljah z novim sindikatom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
prodajalec trgovec trgovina posel

V Celju so ustanovili Nov sindikat trgovk in trgovcev, v katerega se je po besedah predsednika Konfederacije slovenskih sindikatov Gvida Novaka včlanilo že več sto članov. Prepričan je, da sindikatu dela ne bo zmanjkalo, upa pa, da jih bo energija, ki jih je združila v sindikat, vodila v boju proti številnim nepravilnostim.

Novi sindikat že z več kot sto člani

Novak je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je bila ustanovitev Novega sindikata trgov in trgovcev zelo uspešna. "Članov je že več sto, verjamem pa, da bo število hitro naraščalo, ker je nezadovoljstvo veliko," je poudaril Gvido Novak.

"Dela sindikatu ne bo zmanjkalo, saj je kršitev delovnopravne zakonodaje v tej dejavnosti ogromno, delavci pa so prepuščeni sami sebi in imajo v večini primerov zvezane roke," je dodal.

Gvido Novak upa, da bo nov sindikat uspešen v boju proti številnim nepravilnostim. | Foto: STA , Gvido Novak upa, da bo nov sindikat uspešen v boju proti številnim nepravilnostim. Foto: STA , Sindikat pri delodajalcu za status reprezentativnega sindikata potrebuje 15-odstotno članstvo zaposlenih, za raven dejavnosti potrebuje desetodstotno članstvo, je pojasnil Novak in izrazil prepričanje, da bodo te številke v pol leta dosegli. Pogoj za status reprezentativnosti je namreč tudi polletni obstoj sindikata.

Glavni cilj: ob nedeljah zapreti trgovine

Na novo ustavljen sindikat Novak vidi kot alternativo obstoječim sindikalnim gibanjem, ki trgovkam in trgovcem prinaša nov začetek. "Naredili bomo vse, da se dosežejo cilji, med katerimi je glavni ta, da se trgovine ob nedeljah zaprejo," je povedal.

Če bo potrebno, bo sindikatu predlagal tudi ponovno zbiranje podpisov za referendum za zaprtje trgovin ob nedeljah, čeprav je bil ta enkrat že izveden in je bila volja ljudstva jasna - da se trgovine ob nedeljah zapre, je dodal.

Na novinarski konferenci prisoten tudi poslanec DZ Andrej Čuš

Čuš je spomnil, da je v DZ vložil izboljšan predlog zakona o zaprtju trgovin ob nedeljah, ki vsebuje vse pripombe predstavnikov vlade, ministrstev, poslancev in tudi socialnih partnerjev.

"Po prvih odzivih menim, da ne bi smelo biti težav in bi lahko prepričali zadostno število poslancev, prav tako menim, da je rešitvi naklonjen minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek," je dejal poslanec, ki je tako razumel Počivalškov odgovor na poslansko vprašanje, ki mu ga je zastavil prejšnji teden.

Čuš z zakonom med drugim predlaga, da bi bile lahko trgovine odprte največ šest nedelj na leto, brez omejitev pa le družinske trgovine, bencinski servisi ob avtocestah ter trgovine na letališčih in mejnih prehodih.

Ne spreglejte