Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 9. 2015,
19.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Transparency International Slovenija Vid Doria informacije javnega značaja

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 19.03

7 let, 12 mesecev

Transparency International ostro nad zaračunavanje informacij javnega značaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Transparency International Slovenija je v Ljubljani pripravil javno manifestacijo, s katero izraža nasprotovanje spremembam zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

Kot je na ljubljanskem Trgu republike poudaril generalni sekretar Transparency International (TI) Slovenija Vid Doria, nasprotujejo predvsem določbi, ki zavezancem omogoča zaračunavanje dela, ki ga imajo s pripravo informacij.

Za pridobitev informacij tudi več tisoč evrov Omenjena sprememba zakona bi po njegovih besedah organom, ki so dolžni posredovati informacije javnega značaja, omogočila, da poleg materialnih stroškov, ki jih imajo s pripravo informacij, po novem zaračunajo tudi delo.

"To pa preprosto pomeni onemogočanje delovanja dela družbe, ki izvaja nadzor nad delovanjem javnih organov. Pomeni namreč, da bo lahko organizacija, kot je TI Slovenija, za pridobitev podatkov javnega značaja plačala tudi več tisoč evrov," je opozoril Doria.

"Z zaračunavanjem informacij ne bomo rešili ničesar" V TI Slovenija razumejo, da se zavezanci za dostop do informacij javnega značaja občasno počutijo "zasuti" z zahtevami za dostop, "vendar pa je treba razumeti, da s finančnim onemogočanjem dostopa ne bomo rešili ničesar". Kot je poudaril, je zato treba najti sistemske spremembe, po katerih bi državna uprava trajno zagotavljala dostop do podatkov javnega značaja, ki ni administrativno obremenjujoč.

S peticijo nad nedopustnost sprememb Zaradi vsega navedenega je TI Slovenija pred kratkim začel zbirati tudi podpise pod peticijo, s katero opozarja na nedopustnost sprememb. Ko bodo zbrali določeno število podpisov, jih bodo predali poslancem DZ, ki naj bi o spremembah odločali kmalu. Vlada je namreč novelo v DZ poslala 10. septembra.

Podpise so zbirali tudi na današnji manifestaciji, ki je po besedah Dorie tudi opozorilo, da ima vsak državljan pravico dostopa do podatkov javnega značaja.

Popoldne je podporo manifestaciji in zbiranju podpisov izreklo tudi Društvo novinarjev Slovenije.

Ne spreglejte