Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Četrtek,
3. 12. 2020,
14.56

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

50

Natisni članek

osebni podatki Informacijska pooblaščenka informacije javnega značaja policija Aleš Hojs

Četrtek, 3. 12. 2020, 14.56

3 leta, 4 mesece

Policija več ne prikriva: postopkov proti Hojsu ni

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

50

Hojs Policija Tacen priznanja | Foto STA

Foto: STA

"Zoper ministra za notranje zadeve policija ne vodi nobenega postopka," so s policije v drugem poskusu le odgovorili na vprašanje, ali proti ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu (SDS) poteka kak predkazenski postopek v povezavi z delom, ki ga je v preteklosti opravljal kot direktor Nove24TV, ali v povezavi z nakupom parcele na Primorskem. V prvem poskusu se je policija odgovoru na vprašanje izmaknila: "Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo dati odgovorov."

Odgovor, da zaradi varovanja zasebnosti Hojsa ne smejo povedati, ali ministra preiskujejo, je bil precej škandalozen. Minister je namreč funkcionar in pri teh je pravica do zasebnosti manjša celo v primeru, če bi zahtevali, da se podatke o preiskavah proti njim prikriva javnosti. 

Zaradi tega sem vprašanje policiji ponovil in jih prosil tudi za pojasnilo, ali je minister kot predstojnik policije, ki je organ v sestavi ministrstva, varovanje zasebnosti sploh zahteval. Enako sem vprašal tudi ministra, ki je takoj odgovoril, da prikrivanja podatkov javnosti, da bi zaščitili njegovo zasebnost, ni zahteval. Zapisal je tako:

"V zvezi z vašimi postavljenimi vprašanji vas obveščam, da v konkretni zadevi ne zahtevam nikakršnega varovanja svoje zasebnosti. Že na slišanju sem ob informacijah in očitkih, da zoper mene poteka predkazenski postopek, tako informacijo naj bi dajala policija, javno pozval policijo in druge pristojne institucije, da vse postopke izvedejo hitro, strokovno in skladno z zakonodajo, saj želim, da se očitki potrdijo ali dokončno ovržejo. Ob tem naj povem, da me do danes v zvezi s tem ni kontaktiral še nihče, ne policija ne tožilstvo ne NPU ne FURS ... Direktorja policije prosim, da skladno z zgoraj napisanim in veljavno zakonodajo odgovori novinarju."

Vprašanje o morebitnih postopkih proti Hojsu sem policiji poslal, ker opozicija in del medijev po neuradnih informacijah že dlje časa širijo informacije, da ti postopki potekajo, in je prav, da se dejstva preverijo in se javnosti predstavi, ali se res kaj dogaja.

Šele preverjanje pokaže, ali so informacije o "postopkih" proti ministru le politična propaganda in podtikanje ali pa morda kaj bolj resnega. 

Je pa dejstva težko preverjati, ker se državne institucije s sklicevanjem na varstvo zasebnosti zadnja leta vse bolj sistematično izmikajo odgovorom. Ne le policija.

Več primerov takšnega ravnanja je opisanih v prvem članku, o tem, kako je policija zavrnila odgovor, ali poteka kak predkazenski postopek proti Hojsu: 

Hojs Policija Tacen priznanja
Novice Kaj policija prikriva o Hojsu, čeprav Hojs tega noče?

Deloma je govorice o Hojsu spodbudila policija sama, ko so se februarja na pisanje medijev o domnevnem policijskem preiskovanju financiranja takrat največje opozicijske stranke SDS, ki je bila tik pred prevzemom oblasti, odzvali s splošnim sporočilom, ki se lahko nanaša na številne ljudi:
 
"V  konkretnem primeru, ki je v preteklih dneh najbolj buril slovensko javnost, preiskovalci NPU ne preiskujejo sumov nezakonitega financiranja političnih strank, ampak že od marca 2018 vodijo predkazenski postopek zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti."

Celoten drugi odgovor s policije na vprašanje, ali poteka kak predkazenski postopek proti Hojsu kot nekdanjemu direktorju Nove24TV ali zaradi nakupa parcele na Primorskem, o katerem so kot o spornem poročali mediji, je takšen:

"Uvodoma pojasnjujemo, da zoper ministra za notranje zadeve policija ne vodi nobenega postopka. Glede nakupa zemljišč na območju Kopra pa lahko pojasnimo, da policija zadevo spremlja in če bo ugotovila razloge za sum storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, bo ustrezno ukrepala. Prav tako še ni zaključena preiskava v primeru, o katerem smo na vprašanja medijev odgovarjali že spomladi in katerega omenjate v vaših vprašanjih.
Lepo pozdravljeni.
Maja Ciperle Adlešič
Predstavnica Policije za odnose z javnostmi"
 

Ne spreglejte