SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo sedmih policistov iz afere Koprivnikar

0,08

termometer

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo
Foto: STA

Posebni oddelek pri specializiranem državnem tožilstvu je zoper sedem policistov, ki so bili vpleteni v tako imenovano afero Koprivnikar, vložil zahtevo za preiskavo. Preden sodišče o njej odloči, mora prisluhniti osumljenim. Zaslišanje je predvideno že za prihodnji teden, poročata Delo in Večer.

Novembra 2015, v času policijske stavke ter intenzivnih pogajanj med policijskima sindikatoma in vlado, je ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja na neko sobotno noč ustavila policijska patrulja ter opravila prometno kontrolo. Informacijo o kontroli je na družabnih omrežjih prvi objavil kar minister Koprivnikar sam in se ob tem vprašal, ali bi lahko imela kakšno povezavo s stavkovnimi pogajanji.

Kasneje se je začelo izkazovati, da je ministrova domneva pravilna. Čeprav prva notranja preiskava na Policijski upravi Kranj ni pokazala nepravilnosti, so namreč dogovarjanje policijskih sindikalistov znotraj zaprte klepetalnice na Facebooku razkrile anonimke jeznega policista, ki je objavil zaslonske posnetke klepetalnice, v kateri je sodelovalo 26 članov sindikata.

Sledila je še ena notranja preiskava, ki je domnevno neprimerna ravnanja policistov potrdila, in v začetku marca 2016 je odpoved iz krivdnih razlogov dobilo pet policistov, med njimi tudi takratni predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič. Vložili so tožbe zoper ministrstvo za notranje zadeve oz. policijo zaradi domnevne nezakonite odpovedi.

Petim policistom, in sicer zdaj že nekdanjemu predsedniku SPS Petroviču, kranjskemu predstavniku sindikata Denisu Kadiriću, namestniku koprskega regionalnega predstavnika Mihi Sakaču, novomeškemu regionalnemu sindikalnemu predstavniku Dušanu Raju in sindikalnemu zaupniku za ljubljansko regijo Vojku Marguču, pritožba na odpoved delovnega razmerja ni uspela, sodbe še niso pravnomočne.

Policista Dejan Keleman in David Oblak, ki sta bila v patrulji in sta dejansko ustavila ministra, sta dobila opomin pred odpovedjo.

Zoper vseh sedem Specializirano državno tožilstvo vodi tudi preiskavo zaradi sumov zlorabe položaja zaradi načrtovanja policijske kontrole nad Koprivnikarjem. Po poročanju Dela in Večera je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo zaradi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, dajanja podkupnine, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in dajanje daril za nezakonito posredovanje.

Sodišče preiskave še ni uvedlo oziroma "v omenjeni zadevi še ni sprejelo nobene odločitve", so za Delo pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Pred tem mora sodišče zaslišati osumljene, to pa bo po podatkih Dela storilo že prihodnji petek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin