Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 4. 2020,
20.04

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

56

Natisni članek

Matej Tonin letalo Nato

Sreda, 15. 4. 2020, 20.04

4 leta

Tonin: Slovenija nujno potrebuje transportno letalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

56

Matej Tonin | Foto STA

Foto: STA

Kriza zaradi novega koronavirusa je pokazala, da Slovenija nujno potrebuje transportno letalo, je poudaril obrambni minister Matej Tonin po današnjem videokonferenčnem zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato. Izkazalo se je namreč, da se v teh težkih časih lahko zanesemo le nase, je pojasnil.

Zdajšnje letalo turbolet iz leta 1988 se je v tej krizi odlično izkazalo, a vendar je treba razmišljati o novi rešitvi, je poudaril Tonin, poroča STA. Minister želi najprej na papir zbrati vse možnosti in se na tej točki ne želi omejevati na nobeno vrsto letala.

Tonin se je danes udeležil videokonferenčnega zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato, ki so razpravljali o tem, kako še okrepiti in pospešiti pomoč zaveznicam v boju proti koronavirusu.

Na ministrstvu so že sprožili postopke za pridobitev novega letala. Zaprosili so za vojaški nasvet in oblikovali delovno skupino, ki bo preučila, katera možnost bi bila za Slovenija najbolj racionalna - nabava novega transportnega letala, donacijska pogodba ali kaj tretjega.

Tonin izpostavlja, da se na tej točki ne želi omejevati na noben poseben tip letala in da želi najprej zbrati na papir vse možnosti, ki jih Slovenija ima. Poudarja, da želijo nabavo opraviti po načelu država državi.

Transportnega letala sicer ni mogoče nabaviti z danes na jutri, opozarja minister. Najprej mora vlada sploh sprejeti odločitev, nato pa je običajen rok za dobavo letala tudi tri leta.

Koronavirus Infekcijska
Novice Vlada sprejela nov odlok: to so spremembe, ki jih prinaša #video

Tudi Slovenija zaprosila za pomoč Nato

Do zdaj so v okviru Nata že dostavili na stotine ton medicinske opreme. Za usklajevalno in logistično pomoč pri dostavi medicinske opreme z zračnim transportom v okviru Natovega centra za usklajevanje pomoči ob nesrečah je zaprosila tudi Slovenija, poroča STA.

Minister je danes pojasnil, da gre za prevoz zaščitne opreme iz Kitajske v Slovenijo. Na določenem mestu na Kitajskem se bo zbirala oprema in ko je bo zbrana zadostna količina, jo bodo z letalom prepeljali v Slovenijo.

 

Ne spreglejte