Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2018,
17.24

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

4

Natisni članek

arbitraža Karl Erjavec Matej Tonin

Sreda, 9. 5. 2018, 17.24

5 let, 12 mesecev

Tonin je po razkritju arbitražne prisluškovalne afere pričakoval Erjavčev odstop #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

4

Matej Tonin | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Prvak NSi Matej Tonin je danes dejal, da je po razkritju v medijih v zvezi z arbitražno prisluškovalno afero pričakoval odstop zunanjega ministra Karla Erjavca. "Včerajšnje objave in dokumenti (vsebino so objavili na Planet TV, op. a.) kažejo, da je bila arbitraža sabotirana," je dejal Tonin, ki je napovedal ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o arbitraži v prihodnjem mandatu.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal prvak NSi Matej Tonin, je iz dokumentov jasno razvidno, da je slovenska stran vedela, da Hrvati prisluškujejo. "In prav neverjetno je, da se je v te prisluhe ujela vodja projektne skupine Simona Drenik, ki je natančno vedela, da nam Hrvati lahko prisluškujejo," je o prisluškovanju Drenikovi in slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu dejal Tonin.


Preberite še:


Prepričan je, da Drenikova tega ni naredila namenoma, ampak je to naredila zato, ker je imela zagotovila pristojnih na zunanjem ministrstvu, da je uporaba telefonskega aparata, ki ga je uporabljala v komunikaciji, varna.

Video: Planet TV

Erjavec je odgovoren za propadlo arbitražo

Tonin je poudaril, da je Karl Erjavec objektivno in subjektivno odgovoren za propadlo arbitražo o meji med Slovenijo in Hrvaško."Za polom pri arbitraži nima popolnoma nobene pravice, da se skriva za uradniki, ampak bi moral politično odgovornost po zgledu politične kulture v zahodnoevropskih državah prevzeti sam," je prepričan.

Tonin je menil, da je bila končna razsodba arbitražnega sodišča izjemno ugodna za Hrvaško, Slovenija pa je na kopnem izgubila praktično vse razen Mirišča, na morju pa je izgubila petino Piranskega zaliva in stik z odprtim morjem, kar po njegovem mnenju pomeni, da je rešitev na morju celo slabša od sporazuma Drnovšek-Račan. "Hrvaška je dosegla skoraj vse svoje strateške cilje, Slovenija nobenega," je dejal.

Matej Tonin in Karl Erjavec | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Tonin je sicer že v predvolilni oddaji Volitve: nov začetek na Planet TV povedal, da je na zaprti seji državnega zbora predstavil dokumente, iz katerih je jasno, da je Erjavec pri arbitraži deloval v korist Hrvaške. Stranka DeSUS pa je takrat Toninove izjave označila za neutemeljene in izmišljene.

NSi bo predlagala ustanovitev preiskovalne komisije za arbitražo

"Naša zgodovinska dolžnost je, da raziščemo, zakaj smo izgubili del slovenskega ozemlja. Nikoli si ne bi odpustil, če ne bi storil vsega, da bi resnici vendarle prišli do dna," je poudaril Tonin in napovedal, da bo poslanska skupina NSi v prihodnjem mandatu predlagala ustanovitev posebne parlamentarne preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala z arbitražo.

"Na tej komisiji bomo imeli možnost, da obravnavamo zaupne, odprte dokumente, predvsem pa, da na pričanje povabimo ključne ljudi, ki so bili v te procese vpleteni, začenši z Erjavcem, Drenikovo in preostalimi," je napovedal.

Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA ,

Na Erjavčeve pozive, naj ga zaradi afere prijavi pristojnim organom, Tonin odgovarja, da gre za preusmerjanje pozornosti. "Z javnim pozivanjem k razkritju tajnih dokumentov me poskuša ujeti v past, da bi bil kazensko preganjan zaradi nepooblaščenega razkrivanja tajnih dokumentov," je dejal.

Če bo Tonin nadaljeval z obtožbami ga bo Erjavec sodno preganjal

V odzivu je Erjavec spomnil, da mu je Tonin že v preteklosti očital, da je leta 2002 kupil vikend z denarjem od Patrie. Ko je spoznal, da ima Erjavec pogodbo iz leta 2003, je dejal, da je vmes ta vikend obnovil iz denarja od Patrie. "V ponedeljek je dejal, da sem v policijskih postopkih, ker naj bi bilo moje delovanje v korist Hrvaške," je ob robu podpisa sporazuma o t. i. levem bloku z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem dejal zunanji minister, ki opravlja tekoče posle.

Dejal je še, da se je na policiji pozanimal in ugotovil, da proti njemu ni bilo nobenega zbiranja informacij. Prav tako ni policija z njim imela kakršnega koli informativnega pogovora. V torek je Erjavec, kot je dejal, govoril tudi z direktorjem Sove, ki mu je dejal, da v magnetogramu ni nič takšnega, kar bi kazalo na to, da bi zunanje ministrstvo ali on kot minister storil kaj narobe. Toninovih obtožb zato Erjavec ne razume.

"Če bo s tem nadaljeval, ga bom tudi sodno preganjal, ker so lažne obtožbe kaznivo dejanje," je napovedal Erjavec.

Ne spreglejte