Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2013,
18.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tomaž Lovše

Petek, 11. 10. 2013, 18.20

7 let, 12 mesecev

Tomaž Lovše: V priporu nisem zaradi Dinersa, temveč zato, da bi preprečili prodajo Mercatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za tesno zaprtimi vrati ljubljanskega zapora na Povšetovi smo se slabo uro in pol pogovarjali s Tomažem Lovšetom, ta je v priporu od 8. avgusta letos.

Višje sodišče je zavrnilo njegovo pritožbo glede podaljšanja pripora, zato je konec septembra vložil ustavno pritožbo. V pogovoru za PlanetSiol.net, ki ga bomo v celoti objavili jutri, pojasnjuje, zakaj tožilstvo vztraja pri priporu, "čeprav so standardi, ki jih je sodišče sprejelo na predlog tožilstva, izredno nizki", kako je s posojili družbam, povezanim z njim, razliko med padlimi tajkuni in njim, ki to ni, kot pravi.

V teh dobrih dveh mesecih je ugotovil tudi, kdo so pravi prijatelji in kdo se je z njim družil zato, ker si je obetal koristi. "Ni lahko biti v priporu, stiska, ki jo doživljamo jaz in moja družina, je velika, vseeno pa se ne more primerjati s stiskami številnih družin, ki nimajo strehe nad glavo in na mizi treh obrokov, zato bi bilo neumestno, da bi se pritoževal nad razmerami v priporu," pove Tomaž Lovše.

Kot je znano, NPU in specializirano tožilstvo vodita predkazenski postopek zoper Lovšeta in njegova dva direktorja v Diners Club SLO – Saša Pušnika in Antona Horvatiča sumijo zlorabe položaja zaradi določenih transakcij s povezanimi osebami, Lovšeta pa napeljevanja direktorjev k zlorabi položaja, pri čemer naj bi Diners oškodovali za okoli devet milijonov evrov.

Lovše: Oškodoval sem samega sebe "Kot edini lastnik naj bi torej oškodoval samega sebe. A bomo videli, sodna praksa namreč kaže, da v enolastniških družbah lastnik samega sebe ne more oškodovati. Drugo je, če pri kaznivem dejanju nastanejo posledice tretji osebi, torej upnikom, zaposlenim. A tega v mojem primeru ni. Družba ni šla v stečaj, saj sem še pred aretacijo, natančneje 31. julija letos, z Diners Club International sklenil pogodbo, ki omogoča poplačilo vseh prodajnih mest, prezaposlitev zaposlenih in tudi vzpostavitev poslovanja pri novem imetniku franšize. S to pogodbo smo se dogovorili, da se poplačajo vse obveznosti oseb, povezanih z menoj, jaz pa pri tem prispevam šest milijonov evrov. Da torej poplačane terjatve odkupim od Diners Cluba International za ta znesek," pojasnjuje Lovše.

Kot je še dodal, je bila njegova obveznost po pogodbi tudi, da Diners Club Slovenija proda družbi fiduciarju pod njihovo kontrolo za kupnino en evro, "kar pomeni, da sem izgubil pet milijonov evrov kapitala in pet milijonov vrednosti".

Z objavo prisluhov v Dnevniku se je po njegovem mnenju potrdilo to, da je "NPU predlagal pripor zato, da bi preprečili prodajo Mercatorja in da bi v javnosti ustvarili ozračje, da je s to transakcijo nekaj narobe". Lovše je bil namreč svetovalec hrvaškega Agrokorja. Prepričan je, da tajni preiskovalni ukrepi in odrejen pripor, če bi ga hoteli ovaditi za Diners, sploh ne bi bili potrebni, saj je za ovadbo "dovolj to, kar jim je dala Banka Slovenije".

Več pa preberite v jutrišnjem intervjuju s Tomažem Lovšetom.

Ne spreglejte