SiolNET. Novice Slovenija
7,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Potrdili največ okužb po 17. juniju #video

7,80

termometer

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 1.734 PCR-testov na novi koronavirus, ob tem pa potrdili 88 okužb. Delež pozitivnih testov znaša 5,1 odstotka in je višji kot dan pred tem, ko je znašal 1,5 odstotka. To je največ potrjenih okužb na dan po 17. juniju. Samo v tednu med 5. in 11. julijem so po svetu odkrili tri milijone novih primerov okužbe, Evropa beleži kar 20-odstotno povišanje, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 izpostavil direktor NIJZ Milan Krek: "Na četrti val ni več treba čakati, saj je ta že tukaj in se razvija, kar je treba sprejeti z vso resnostjo. Vsem, ki morda še odhajate na dopust v tujino, priporočam, da se vrnete vsaj do 15. avgusta."

V zvezi z morebitnim tretjim odmerkom cepiva je Krek dejal, da na strokovni ravni še ni odločitve, da pa o tem veliko govorijo in prebirajo strokovne članke. Vsem, ki morda še odhajajo na dopust v tujino, priporoča, da se vrnejo vsaj do 15. avgusta, pa tudi da naj ne hodijo takoj po vrnitvi z dopustov k starejšim sorodnikom in se vsaj nekaj časa zadržujejo v izolaciji.

O aktualnih podatkih, ki sicer kažejo na rast števila okuženih, ne pa tudi na rast števila ljudi, ki morajo zaradi hujših težav v bolnišnico, je Krek dejal, da ni treba dvomiti, da bo tudi do tega prišlo. Spomnil je tudi, da se te številke začnejo dvigovati vsaj dva tedna po rasti števila okuženih, zato se lahko že konec tega ali naslednjega teden zgodi, da bo moralo v bolnišnico več obolelih s covid-19.

Toliko okužb smo potrdili v ponedeljek

V primerjavi s preteklim ponedeljkom se je število okužb v Sloveniji povišalo za 4,8 odstotka. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb znaša 54, število aktivnih primerov pa se je po oceni NIJZ zvišalo na 799.

V bolnišnicah se zdravi 28 covidnih bolnikov, dva manj kot dan prej. Devet oziroma eden manj kot v ponedeljek pa jih potrebuje intenzivno terapijo. Že osmi dan zapored ni umrl noben bolnik s covid-19.

Po podatkih NIJZ je 14-dnevno število potrjenih primerov okužbe na sto tisoč prebivalcev 37.

S prvim odmerkom cepiva proti covid-19 je bilo doslej cepljenih 875.816 oseb, z vsemi pa 769.877, je zapisano na spletni strani NIJZ.

"Razmere so v marsičem podobne lanskoletnim, a z eno veliko razliko, letos imamo na voljo cepivo, ki lahko zameji okužbe in predvsem, če do porasta okužb vnovič pride, prepreči hospitalizacije in nepotrebne smrti," je dejala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša.

Krek: Največja skrb je delta različica in njena podrazličica delta plus

Direktor NIJZ je med drugim danes opozoril, da so vse doslej znane različice virusa že osvojile skoraj ves svet, čeprav je trenutno največ skrbi zaradi delta različice in njene podrazličice delta plus.

Po podatkih NIJZ je doslej za covid-19 zbolelo že 2,45 odstotka svetovnega prebivalstva, od tega jih je več kot štiri milijone že umrlo. Samo v tednu med 5. in 11. julijem je bilo po svetu odkritih tri milijone novih primerov okužbe, največje povišanje, za kar četrtino, v vzhodnem Sredozemlju, medtem ko Evropa beleži 20-odstotno povišanje.

"Ljudje naj bodo zato zelo pozorni pri načrtovanju potovanj. Spremljajo naj epidemiološke razmere, ki se hitro spreminjajo," je opozoril Krek. Po njegovih besedah na četrti val ni več treba čakati, saj je ta že tukaj in se razvija, kar je treba sprejeti z vso resnostjo.

Dogajanje v prihodnjih tednih bo po njegovem mnenju odvisno od tega, koliko bomo precepljeni, pa tudi ali smo se naučili živeti tako, da ne dovolimo prenašanja virusa naokoli. Opozoril je na previdnost pri udeležbi na različnih poletnih zabavah, ki so namenjene le za prebolele, cepljene in testirane, ostali pa naj se jih izogibajo.

Janez Poklukar Novice Poklukar: Osebno se zavzemam za to, da bi za cepljene vse ostalo odprto #video

Cepivo covid-19 Novice Toliko okužb so potrdili v nedeljo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin