Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 4. 2020,
6.07

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

22

Natisni članek

knjižnica restavracija Slovenija Koronavirus

Sreda, 29. 4. 2020, 6.07

3 leta, 11 mesecev

koronavirus v Sloveniji, 29. april

Vrata muzejev bodo še nekaj dni zaprta. Poseben protokol tudi v knjižnicah. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

22

Knjižnice, galerije in muzeji bi glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela v torek zvečer, lahko danes spet odprli svoja vrata, vendar pa so tako v Skupnosti muzejev Slovenije kot v Združenju slovenskih splošnih knjižnic prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Za to je potrebnih nekaj priprav, tako da knjižnice in muzeji danes ostajajo zaprti. Od ponedeljka v Ljubljani znova plačljivo parkiranje.

10:14

Knjižnice in muzeji še zaprti

06:19

Konec zaprtih občin?

06:13

Odpirajo se knjižnice, muzeji

  • 21:28

    Večina muzejev vrata odpira 5. maja

    Muzeji in galerije bodo obiskovalcem odpirali svoja vrata od torka, 5. maja, glede na potrebe in zmožnosti ter dogovore z ustanovitelji, je skupnost muzejev zapisala v sporočilu za javnost in priporočila, naj spremljajo obvestila na spletnih straneh in družabnih omrežjih posameznih muzejev. Odprtje so že potrdili v Narodni galeriji v Ljubljani, kjer so število obiskovalcev omejili na 235.

    galerije muzej | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

    Predsednica združenja Vesna Horžen je ministrstvu za kulturo poslala tudi dopis, v katerem je opisala, kaj je potrebno pred odprtjem knjižnic urediti. "Odprtje knjižnic je potrebno skrbno pripraviti, saj vračanje gradiva lahko pomeni novo žarišče okuženosti," so prepričani v združenju.

    Kot piše v dopisu, bodo knjižnice svoje dejavnosti in posamezne enote odpirale v treh fazah, skladno z navodili o sproščanju različnih omejitev programov in aktivnosti kulturnih zavodov, ki jih bodo pripravile za to pristojne institucije.

    "Knjižnice morajo pred odprtjem ustrezno pripraviti prostore, omogočiti zaščito za zaposlene in uporabnike ter oblikovati posebno organizacijo dela. Za vse priprave morajo imeti knjižnice pred odprtjem vsaj tri dni časa. Če se bodo knjižnice lahko odprle v prvi polovici maja, predlagamo, da se odprejo najprej 7. maja, ali pa najbolje na začetku tedna, 11. maja. O odprtju je treba knjižnice pravočasno obvestiti," piše v dopisu. So pa danes knjižnice in muzeji po poročanju Televizije Slovenija dobili navodilo, da se odprejo najkasneje do 18. maja, na mednarodni dan muzejev.

  • 19:22

    NIJZ z navodili za obisk muzejev, galerij in knjigarn

    Po prvomajskih praznikih se v sklopu omilitve ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa odpirajo tudi muzeji in galerije. Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil navodila za obisk. Med najpomembnejšimi je določilo, da morajo ponudniki storitve za posameznika zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora.

    Za zaposlene in obiskovalce bo obvezno nošenje zaščitne maske ter razkuževanje rok. Vstop za osebe z okužbo dihal je prepovedan. Podobno kot v trgovinah, bo vstop posamičen in obiskovalci bodo morali pred vhodom počakati, da bo v posameznem muzeju ali galeriji vnovič dovolj prostora za obisk.

    NIJZ muzejem in galerijam naroča, da za obiskovalce pripravijo smer ogleda, če je to izvedljivo, naj bo smer krožna. Tudi tukaj velja spoštovanje minimalne medsebojne razdalje dveh metrov. Obenem upravljavcem svetujejo, da v času epidemije ostanejo zaprti oddelki oz. razstavišča z interaktivnimi prikazi.

    Ob ostalih splošnih zaščitnih ukrepih je tudi v teh ustanovah obvezno razkuževanje in čiščenje prostorov. Blagajne naj se zaščitijo z zaščitnimi pregradami in NIJZ svetuje brezstični način plačevanja in razkuževanje tipk POS terminala. STA

  • 18:18

    NIJZ pripravil navodila za izvajanje frizerskih, kozmetičnih in masažnih storitev

    Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa pripravil priporočila za opravljanje frizerskih, kozmetičnih in masažnih storitev, ki se bodo vnovič lahko opravljale od ponedeljka.

    frizer frizerski salon | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Skupna je zahteva, naj se stranke naročajo po telefonu in naj se storitve opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno.

    NIJZ izvajalcem storitev nalaga tudi, naj večer pred ali zjutraj na dan storitve pri naročenih strankah preverijo, ali je njihovo zdravstveno stanje primerno ali imajo znake okužbe dihal in ali živijo s kom v gospodinjstvu, ki ima znake okužbe dihal, je v izolaciji oziroma v karanteni. V primeru pozitivnega odgovora naj stranko do nadaljnjega zavrne. STA

  • 16:39

    Logar in Maas za skupno evropsko rešitev glede potovanj

    Zunanji minister Anže Logar in njegov nemški kolega Heiko Maas sta se danes po virtualnem srečanju zavzela za skupno evropsko rešitev glede potovanj v času pandemije koronavirusa, ki pa bo upoštevala razmere v posameznih državah članicah EU. Logar je ob tem poudaril, da ima varovanje zdravja ljudi prednost pred gospodarstvom.

    Nemčija je prav danes do najmanj 14. junija podaljšala ukrep, s katerim svojim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja. Kot je pojasnil Maas na virtualni novinarski konferenci, razmere zaradi izbruha koronavirusa še vedno niso takšne, kot bi si želeli, in verjetno se še več tednov ne bodo normalizirale. STA

  • 16:18

    Plačljiv parking v Ljubljani

    Od ponedeljka bodo na območju ljubljanske občine ponovno plačljive vse javne parkirne površine, so sporočili iz javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Kot so dodali, bodo tudi tržnice začele delovati po ustaljenem urniku.

    Parkirišče Ljubljana | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

    Ljubljanska občina je ob izbruhu epidemije novega koronavirusa v Sloveniji občanom in obiskovalcem omogočila brezplačno parkiranje na površinah na in ob vozišču občinskih cest ter na posebej urejenih javnih parkirnih površinah.

    Plačilo parkirnine bo ponovno obvezno od 4. maja dalje, so danes sporočili iz Ljubljanskih parkirišč in tržnic.

    Z istim dnem bodo ponovno začele obratovati tudi vse ljubljanske tržnice po ustaljenem urniku, ki je veljal pred nastopom razmer, povezanih z epidemijo covida-19, so še zapisali v javnem podjetju, ob tem pa opozorili, da bo treba še naprej upoštevati navodila vlade in Nacio

  • 12:56

    V Postojni veliko zanimanja za prisotnost partnerjev ob porodu

    Po vladni odločitvi je od danes v porodnišnicah pri porodih znova dovoljena prisotnost spremljevalca. V Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna tako že od jutra dobivajo prošnje za prisotnost partnerja, je za STA povedal direktor bolnišnice Aleksander Merlo. Že pred tem so se nanje v večjem številu obračali tako po telefonu kot po elektronski pošti.

    V času, ko je bilo zaradi epidemije covida-19 očetom onemogočeno spremljanje poroda, sicer niso zaznali, da bi to kakor koli negativno vplivalo na porodnice ali na zdravstveno osebje, je dodal Merlo.

    Porodnice so bile tako bistveno bolj vodljive in so se v večji meri vklopile v ekipo, ki je vodila porod, po samem porodu pa so bile bistveno bolj osredotočene na otroka. Tudi osebje je bilo bolj sproščeno in mirno, je opazil Merlo, ki meni, da se ob prisotnosti očeta pri porodu del pozornosti neizbežno usmerja tudi vanj.

    Sprostitev ukrepov so sicer tudi v Postojni pospremili z vsemi potrebnimi previdnostnimi ukrepi, je še zagotovil direktor bolnišnice.

    Skladno z odločitvijo vlade je pri porodu lahko po novem prisoten en spremljevalec oz. spremljevalka po izbiri porodnice, pri čemer porodnica in spremljevalec ne smeta biti pozitivna na novi koronavirus ali imeti znake, ki bi kazali na bolezen. Prav tako bo moral spremljevalec upoštevati higienske ukrepe in razdaljo 1,5 metra od zaposlenih in površin, namenjenih zdravljenju, uporabljati pa bo moral ustrezno varovalno opremo. (STA)

  • 12:01

    Pivčeva: V krizi postajamo bolj občutljivi na doma pridelano hrano

    Slovensko prebivalstvo je v času epidemije koronavirusa vendarle postalo dovolj občutljivo na doma pridelano hrano in samooskrbo, je v današnjem spletnem pogovoru v organizaciji STAkluba o vplivu epidemije na kmetijstvo povedala ministrica Aleksandra Pivec. Upa, da to tudi za prihodnost pomeni drugačen in boljši odnos do kmetijstva.

    "Zelo občutljivi smo postali predvsem na to, ali bomo dnevno na trgovskih policah in tržnicah imeli na voljo zadostne količine živil. Bolj kot kadarkoli prej smo se ukvarjali s tem, koliko hrane v resnici v Sloveniji imamo in kaj bi se zgodilo, če bi prišlo do kakršnihkoli motenj pri pretoku blaga," je dejala Pivčeva.

    Še posebej je to po njenem pomembno na področjih, kjer Slovenija ne dosega visokih stopenj samooskrbe. Kot je dejala, bi lahko najprej naleteli na težave na področju preskrbe z živili rastlinskega izvora, tako sadja kot zelenjave, ter preskrbe s prašičjim mesom. (STA)

  • 10:14

    Knjižnice in muzeji še zaprti

    Knjižnice, galerije in muzeji bi glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela v torek zvečer, lahko danes spet odprli svoja vrata, vendar pa so tako v Skupnosti muzejev Slovenije kot v Združenju slovenskih splošnih knjižnic prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Za to je potrebnih nekaj priprav, tako da knjižnice in muzeji danes ostajajo zaprti.

    Kot je za STA povedala predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana, niso prejeli nobenih uradnih navodil, kako ravnati pri ponovnem odprtju za zaščito uporabnikov in zaposlenih. Po njenih besedah so sicer sami pripravili smernice, vendar jih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje niso potrdili. O tem in o nadaljnjih korakih direktorji muzejev ta hip razpravljajo preko videokonference.

    Da danes ostajajo zaprti, pa je Združenje slovenskih splošnih knjižnic obvestilo na svoji spletni strani. Kot so zapisali, se morajo na varno odprtje ustrezno pripraviti in sprejeti zaščitne ukrepe za uporabnike in zaposlene. Uporabnikom bodo na voljo od ponedeljka, 4. maja.

    Predsednica združenja Vesna Horžen je ministrstvu za kulturo poslala tudi dopis, v katerem je opisala, kaj je potrebno pred odprtjem knjižnic pripraviti. "Odprtje knjižnic je potrebno skrbno pripraviti, saj vračanje gradiva lahko pomeni novo žarišče okuženosti," so prepričani v združenju.

    Kot piše v dopisu, bodo knjižnice svoje dejavnosti in posamezne enote odpirale v treh fazah, skladno z navodili o sproščanju različnih omejitev programov in aktivnosti kulturnih zavodov, ki jih bodo pripravile za to pristojne institucije.

    "Knjižnice morajo pred odprtjem ustrezno pripraviti prostore, omogočiti zaščito za zaposlene in uporabnike ter oblikovati posebno organizacijo dela. Za vse priprave morajo imeti knjižnice pred odprtjem vsaj tri dni časa. Če se bodo knjižnice lahko odprle v prvi polovici maja, predlagamo, da se odprejo najprej 7. maja, ali pa najbolje na začetku tedna, 11. maja. O odprtju je treba knjižnice pravočasno obvestiti," piše v dopisu.

    Usmeritve in ukrepe, ki so zajeti v dopisu, je združenje splošnih knjižnic ministrstvu poslalo v potrditev in soglasje, pripravilo pa jih je na podlagi različnih raziskav in dobrih praks iz tujine. V prvi fazi bi bil sicer po njihovem predlogu odprt samo del knjižnice, kjer si uporabniki izposojajo in vračajo gradivo ter poravnajo dolgove. (STA)

  • 06:19

    Konec zaprtih občin?

    Aleš Hojs | Foto: STA , Foto: STA ,

    Notranji minister Aleš Hojs je v torek zvečer za Pop TV povedal, da bo ministrstvo predlagalo odpravo omejitev gibanja med občinami, da pa bo vse na koncu odvisno od ocene strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje oz. epidemiološke stroke. Hojs ocenjuje, da bi glede na podatke o stanju epidemije lahko šli v intenzivnejše sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na vprašanje, kdaj bi lahko omejitve gibanja med občinami odpravili, ni mogel natančno govoriti. Je pa nakazal, da bi to lahko bilo najpozneje po prvomajskih praznikih. (STA)

  • 06:13

    Odpirajo se knjižnice, muzeji

    knjižnica branje koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Pri porodu bo lahko od danes prisoten le en spremljevalec oz. spremljevalka po izbiri porodnice, pri čemer porodnica in spremljevalec ne smeta biti pozitivna na novi koronavirus ali imeti znake, ki bi kazali na bolezen. Prav tako bo moral spremljevalec upoštevati higienske ukrepe in razdaljo 1,5 metra od zaposlenih in površin, namenjenih zdravljenju, uporabljati pa bo moral ustrezno varovalno opremo.

    Po torkovi dopisni seji pa je vlada zvečer sporočila tudi, da se lahko danes znova odprejo knjižnice, galerije in muzeji, kjer je kljub zaprtemu prostoru storitev možno organizirati na način, da je onemogočen stik med obiskovalci ali je stik minimalen.

    A mnogim se čez noč verjetno ne bo uspelo zorganizirati in zagotoviti vse potrebne zaščitne opreme, da bi zjutraj lahko dejansko odprli vrata. Tako so denimo iz Muzeja Velenje že sporočili, da ostajajo zaprti vsaj še do 4. maja. V Knjižnici Domžale pa so zvečer na družbenem omrežju Facebook napovedali, da bodo odprli takoj, ko bo to možno in bodo dobili vsa ustrezna navodila.

    "V knjižnicah o tem (še) nismo bili obveščeni, nimamo nobenih informacij, katerih zaščitnih ukrepov se moramo držati, kaj narediti z vrnjenimi knjigami, kako poskrbeti za varno razdaljo med obiskovalci, za zaščito zaposlenih, razkuževanje oz. karanteno knjig," so zapisali. Poudarili so še, da ne morejo odpreti "čez noč, po tem, ko to izvemo zvečer v novicah".

    Vlada je v torek že odločila tudi o težko pričakovani odpravi omejitev v gostinstvu, s ponedeljkom bo namreč mogoča strežba na terasah in vrtovih lokalov. Prav tako bodo mogoče storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev. Na današnji seji pa bo obravnavala načrt sproščanja tudi drugih ukrepov. (STA)

UKC Maribor infekcijska koronavirus covid-19 Hristijan Angeleski Nina Erjavc zdravnik
Novice Odpravljena omejitev gibanja med občinami #video

Od ponedeljka bodo znova lahko odprte terase lokalov. Svoja vrata so morali zapreti 16. marca, pred tem pa je bil začetek leta s poslovnega vidika dober. Februarja je bil obseg prodaje za 2,5 odstotka večji kot januarja, v prvih dveh mesecih letos pa je bila rast 6,3-odstotna.

Kot so izračunali na statističnem uradu, je bil obseg prodaje v storitvenih dejavnostih in trgovini februarja za 0,6 odstotka višji kot januarja. V storitvenih dejavnostih se je povečal za 1,3 odstotka, medtem ko se je v trgovini zmanjšal za 0,6 odstotka.

K povečanju obsega prodaje v storitvenih dejavnostih so prispevale strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (za 3,8 odstotka), gostinstvo (za 2,5 odstotka) ter informacijske in komunikacijske dejavnosti (za 1,5 odstotka).

Upad prodaje pa je bilo že februarja zaznati v poslovanju z nepremičninami, kjer je bil obseg prodaje za 5,9 odstotka manjši kot januarja. Zmanjšal se je tudi v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 1,1 odstotka) ter v prometu in skladiščenju (za 0,3 odstotka).

Ne spreglejte