SiolNET. Novice Slovenija
2,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je nova slovenska mestna občina

2,85

termometer

Krško | Krško | Foto: STA
Krško Foto: STA

Državni zbor je s 65 glasovi za in 11 proti po skrajšanem postopku sprejel novelo zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki občini Krško prinaša status mestne občine. Enajstim mestnim občinam se je tako pridružila še 12., na katero lahko država prenese opravljanje določenih nalog iz svoje pristojnosti, ki se nanašajo na razvoj mesta.

Predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, s katerim bi status mestne občine dobila občina Krško, je septembra v obravnavo v DZ po skrajšanem postopku vložil poslanec SNS Dušan Šiško.

Kasneje sta bili vloženi dopolnili poslanca Igorja Zorčiča (NeP), da bi enak status dobila tudi občina Brežice, in poslanske skupine SAB, da bi status mestne občine dobila tudi občina Jesenice. A predloga že na seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo nista dobila zadostne podpore.

Šiško je danes poudaril, da je Krško geografsko, prometno, gospodarsko, upravno in kulturno središče Posavja ter ima vrsto razvojnih in upravnih služb. S kar tremi velikimi elektrarnami pa je tudi energetsko središče Slovenije.

V Sloveniji lokalno samoupravo predstavlja 212 občin. Od tega ima po novem 12 občin status mestne občine, na katero lahko država prenese opravljanje določenih nalog iz svoje pristojnosti, ki se nanašajo na razvoj mesta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin