Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 3. 2022,
13.06

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

98

Natisni članek

vojska Rusija Ukrajina Janez Janša Janez Janša Matej Tonin

Sreda, 23. 3. 2022, 13.06

2 leti, 1 mesec

Neuradno: na diplomatsko misijo v Ukrajino odhaja Bojan Pograjc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

98

Bojan Pograjc |  Slovenija bo predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo.  | Foto STA

Slovenija bo predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo.

Foto: STA

Po neuradnih informacijah, ki so jih objavili v Delu, na vojno območje v Ukrajino odhaja Bojan Pograjc, brigadir Slovenske vojske in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Premier te informacije danes ni niti potrdil niti zanikal, dejal pa je, da so na poziv dobili več prijav prostovoljcev.

Začasni odpravnik poslov v Ukrajini naj bi postal Bojan Pograjc, ki je sicer prejšnji teden Janeza Janšo spremljal na obisku v Ukrajini. Trenutno je Pograjc v kabinetu predsednika vlade odgovoren za vojsko in Nato. 

Janša: Diplomatska misija v Kijevu bo na ravni odpravnika poslov in s polnimi pooblastili

Na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, ki je bila sicer namenjena predstavitvi projektov v občinah, je Janša še povedal, da ima Slovenija tudi kandidate za vodenje misije EU v Kijevu, če se bo unija odločila za ta korak. Pogovori o tem na ravni EU sicer še potekajo, je dodal. | Foto: Vlada RS Na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, ki je bila sicer namenjena predstavitvi projektov v občinah, je Janša še povedal, da ima Slovenija tudi kandidate za vodenje misije EU v Kijevu, če se bo unija odločila za ta korak. Pogovori o tem na ravni EU sicer še potekajo, je dodal. Foto: Vlada RS
Diplomatska misija, ki jo bo Slovenija napotila v Ukrajino, bo delovala na ravni odpravnika poslov in bo imela polna pooblastila za čas urgentnih razmer, ki so tam, je danes dejal premier Janez Janša. Ali bo odpravnik poslov res Bojan Pograjc, kot je danes neuradno poročalo več medijev, ni povedal, dejal je le, da so na poziv dobili več prijav prostovoljcev.

"Vesel sem, da smo takoj, ko smo objavili poziv, dobili prijave prostovoljcev iz različnih resorjev, ki imajo izkušnje, ker so že delovali tam," je Janša odgovoril na vprašanje glede misije v Ukrajini.

Tonin: Vesel sem, da imamo na Morsu pogumne ljudi

Obrambni minister Matej Tonin je ob robu predvolilnega dogodka NSi danes komentiral poročanje nekaterih medijev, da naj bi Slovenija na diplomatsko misijo v Ukrajino poslala predstavnika obrambnega ministrstva. Kot je dejal, je vesel, da imajo na Morsu "pogumne ljudi, ki so pripravljeni tvegati, da bi pomagali ukrajinskemu ljudstvu in celotni Evropi, da pride do miru". 

"Gre za diplomatsko misijo, kjer ima vodilno vlogo ministrstvo za zunanje zadeve, ki mora pripraviti ustrezne postopke, te pa na koncu potrdi vlada," je še pojasnil Tonin.

Da bo Slovenija predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je prek Twitterja v nedeljo napovedal premier Janez Janša. Zunanji minister Anže Logar je v ponedeljek to potrdil in napovedal, da bo Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov. Več naj bi bilo po njegovih besedah znanega šele, ko bo ta že prevzel svoje dolžnosti.

Janša v Kijevu
Novice Po Poljski, Turčiji in Vatikanu tudi Slovenija v Kijev vrača diplomatskega predstavnika
Ne spreglejte