Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
23. 7. 2013,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

plinski terminal

Torek, 23. 7. 2013, 13.11

8 let

Terminala v Žavljah ni več na seznamu Evropske komisije

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Plinski terminal v Žavljah po mnenju Evropske komisije ni skladen z okoljskimi standardi Unije, zato so ga umaknili s seznama prioritet skupnega pomena, so neuradno potrdili v Bruslju.

Kar je v ponedeljek dejal zunanji minister Karl Erjavec, so nam danes neuradno potrdili tudi v Bruslju: Evropska komisija ne podpira plinskega terminala v Žavljah, zato ga je umaknila s seznama prioritet skupnega pomena (PCI). Takšno odločitev je komisija sprejela, ker meni, da žaveljski terminal ne bi bil v skladu z okoljskimi standardi unije. Da terminala Žavlje ni na seznamu, je sicer danes potrdil tudi tiskovni predstavnik komisije Joe Hennon.

Terminal v severnem Jadranu ni terminal Žavlje Evropska komisija želi, da v sredo vse članice EU podprejo seznam 130 prednostnih energetskih projektov, ki se bodo v letih 2014-2020 lahko po pospešenem in lažjem postopku potegovali za del od petih milijard evrov evropskih sredstev v okviru instrumenta za povezovanje Evrope. Na seznamu je tudi plinski terminal v Severnem Jadranu.

Joe Hennon, tiskovni predstavnik komisije, je dejal, da je trenutno nemogoče, da bi se lahko pod projektom terminala v Severnem Jadranu skrival terminal v Žavljah, saj Žavlje nimajo presoje vpliva na okolje in ne izpolnjujejo evropskih okoljskih meril, zato ne morejo biti na seznamu.

Vsak projekt na seznamu bo moral biti okoljsko vzdržen Za zdaj le ohlapno opredeljen terminal v Severnem Jadranu je po Hennonovih besedah na seznamu prednostnih projektov zato, ker je za evropsko energetsko infrastrukturo strateško pomembno, da je en plinski terminal tudi v Severnem Jadranu.

"A kar koli bo na seznamu, bo moralo spoštovati okoljsko zakonodajo EU," je zatrdil. "Vsakdo je lahko prepričan, da komisija ne bo podprla projekta, ki ne bo v skladu z okoljsko in drugo zakonodajo EU," je večkrat izrecno poudaril Hennon.

Komisija si prizadeva za konsenz med državami članicami Komisija poskuša s temi besedami pomiriti Slovenijo, saj želi, da v sredo prav vse članice unije podprejo seznam prednostnih energetskih projektov. Soglasje s pravnega vidika ni potrebno, a komisija vseeno stremi k političnemu konsenzu.

"Želimo, da članice seznam podprejo s konsenzom. Slovenija in Italija pa lahko, če bo treba, pogovore nadaljujeta do septembra," je povedal Hennon. Če se državi ne bosta dogovorili do srede, sta namreč dobili dodaten čas - do 20. septembra. V vsakem primeru bodo morali vsi projekti na seznamu izpolnjevati vsa okoljska in druga merila EU, zatrjujejo v Bruslju.

Stališč do posameznih projektov komisija še nima Komisija sicer po Hennonovih besedah razen splošnega stališča, da bodo morali vsi energetski projekti v celoti spoštovati zakonodajo EU, na tej točki nima stališča do posameznih projektov, temveč ga bo zavzela šele jeseni, ko bo sprejela dokončni seznam.

Italijanski projekt terminala v Severnem Jadranu je po navedbah komisije edini sporni projekt na seznamu. V Bruslju niso želeli napovedovati, kako se bo v sredo razvila zgodba, češ da je pač treba počakati na konec sestanka.

Članice se bodo v sredo v Bruslju sestale v okviru posebnega telesa regionalnih skupin, ki so pripravile regionalne sezname prednostnih projektov. Evropska komisija pa bo predvidoma 2. oktobra potrdila dokončen evropski seznam.

Vlada sprva za seznam, nato za vzdržanost, nazadnje proti terminalu Minister za infrastrukturo Samo Omerzel je v ponedeljek zagotovil, da bo Slovenija v Bruslju dala svoj glas proti gradnji terminala. To je bilo razumeti kot zaostritev vladnih stališč v zvezi s projektom, ki naj bi bil po mnenju mnogih okoljsko sporen.

Pred tem je vlada napovedala, da seznamu projektov unije, na katerem je bil tudi žaveljski, ne bo nasprotovala. Pozneje se je vlada odločila, da se bo glasovanja vzdržala in podala izjavo o tem, da uvrstitvi terminala na seznam PCI nasprotuje.

Opozorila o škodljivosti V zadnjih letih so mnogi opozarjali na potencialne škodljive okoljske vplive v primeru postavitve plinskega terminala Žavlje, temu sta ugovarjala tudi vlada in državni zbor.

Glas proti sta zahtevali tudi javnost in nekateri strokovnjaki. Pravnik Marko Pavliha, ki je v zvezi s terminalom pred dnevi pisal premierki Alenki Bratušek, opozarja, da bi Italija z njegovo postavitvijo vsebinsko in procesno kršila domače, slovenske in evropske predpise, pa tudi mednarodne sporazume. Zaradi tega je Pavliha prepričan, da ima Slovenija v rokavu dovolj pravnih argumentov, da bi gradnjo terminala lahko preprečila.

Italijansko sodišče je odločilo, da terminal ni okoljsko primeren Sodišče v Italiji je v ponedeljek z zavrnitvijo pritožbe investitorju terminala pritrdilo tamkajšnjemu ministrstvu za okolje, ki je za odobritev gradnje terminala zahtevalo, da se bodisi določi njegova nova lokacija ali da se spremeni prostorski načrt tržaškega pristanišča. Takšna odločitev sodišča naj bi sicer pomenila, da projekt ni v skladu z evropskimi predpisi.

Na spisku, ki ga bodo v sredo v Bruslju na mizo dobili člani delovne skupine, žaveljskega terminala tako ne bo več. Na seznamu prioritet skupnega pomena pa še naprej ostaja vseh sedem slovenskih projektov, katerih skupna vrednost je 1,2 milijarde evrov.

Ne spreglejte