Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 5. 2018,
20.11

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

plinski terminal Trst

Ponedeljek, 28. 5. 2018, 20.11

5 let, 10 mesecev

Plinskega terminala v Trstu ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Tržaški zaliv | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Štirinajstletne zgodbe o načrtovanem plinskem terminalu v Trstu je po pisanju spletnega Primorskega dnevnika po številnih zapletih konec. Družba Gas Natural je namreč danes z uradnim pismom sporočila, da se odpoveduje vsem postopkom, povezanim z gradnjo plinskega terminala pri Žavljah.

Novico je po pisanju časnika na družbenem omrežju Facebook prva sporočila tržaška občinska odbornica za urbanistiko Luisa Polli. Za časnik je tudi pojasnila, da so pri španski družbi očitno ugotovili, da ni pogojev za nadaljnje vztrajanje pri tej lokaciji, saj so v bistvu vse krajevne institucije - od dežele Furlanije-Julijske Krajine (FJK) do občinskih uprav - izrazile nasprotovanje načrtu. Plinskemu terminalu v Žavljah je nasprotovala tudi tržaška pristaniška oblast in Siot, ki upravlja naftni terminal v Trstu.

Projektom, povezanim z gradnjo terminala v Žavljah, že ves čas med drugim nasprotujejo tudi Slovenija, občina Ankaran in slovenski nevladniki. V začetku januarja so na ministrstvu za okolje in prostor povedali, da se je država pridružila vsem petim upravnim tožbam pred rimskim sodiščem za izpodbijanje že izdanega okoljevarstvenega soglasja za plinovod Trst-Gradež-Vileš.

"Kaplja čez rob" za vlagatelja je bila po pisanju Primorskega dnevnika verjetno zadnja pritožba na deželno upravno sodišče, piše časnik. "Za Trst je to velik dan," je komentirala Pollijeva, ki je zatrdila, da s tem propade tudi načrt omenjenega plinovoda družbe Snam.

Pismo družbe Gas Natural je podpisal predsednik upravnega sveta Javier Hernandez Sinde. Svojo namero so sporočili italijanskim ministrstvom za okolje, za notranje zadeve, za kulturo, gospodarstvo, gospodarski razvoj in obrambo, pa tudi deželi FJK, Občini Trst, tržaški pristaniški oblasti in drugim institucijam ter tudi družbam Snam Rete Gas, Enel Distribuzione in Terna, navaja Primorski dnevnik.

Novice Splezal na stolpnico, rešil otroka in dobil državljanstvo #video
Ne spreglejte