Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 5. 2018,
16.26

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

plinski terminal

Torek, 29. 5. 2018, 16.26

5 let, 11 mesecev

Zadovoljni, da pri Žavljah ne bo plinskega terminala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Tržaški zaliv | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Okoljsko ministrstvo in predstavniki okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green so izrazili zadovoljstvo ob novici, da se je investitor Gas Natural odpovedal vsem postopkom, povezanim z gradnjo plinskega terminala pri Žavljah. Ministrstvo z umikom vloge sicer uradno še ni seznanjeno, zato bodo podrobno spremljali nadaljnje postopke.

Kot so zapisali na ministrstvu za okolje in prostor, so zadovoljni, "da je investitor spoznal, da umestitev konkretne infrastrukture v Tržaški zaliv ni primerna". To po njihovih navedbah potrjuje dolgoletna prizadevanja Slovenije in jasno odklonilno stališče tako do projekta terminala za utekočinjen plin Žavlje kot tudi z njim povezanega plinovoda Trst-Gradež-Vileš. "Slovenija je takšno stališče redno izpostavljala v dialogu z italijanskimi oblastmi v Rimu ter v dialogu s Furlanijo-Julijsko krajino," so dodali.

"Slovenija ni storila dovolj za zavarovanje interesov v tem primeru"

Zadovoljen je tudi predsednik okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green Vojko Bernard, ki je poudaril, da so se dolgo časa borili proti gradnji terminala, in sicer kar 14 let. "V tem času smo se obračali tako na Bruselj kot tudi italijanske oblasti, vendar večino časa brez uspeha," je navedel Bernard.

Tržaški zaliv
Novice Plinskega terminala v Trstu ne bo

Po njegovem mnenju si je investitor najverjetneje premislili glede same postavitve plinskega terminala, saj so se v zadnjem času številne občine pritožile na upravno sodišče v Rimu, prav tako Slovenija.

"Najbrž so ocenili, da iz tega položaja ni več izhoda," je dodal Bernard, ki meni, da Slovenija ni storila dovolj za zavarovanje interesov v tem primeru.

Po poročanju Primorskega dnevnika so pri španski družbi očitno ugotovili, da ni pogojev za nadaljnje vztrajanje pri tej lokaciji, saj so vse krajevne institucije - od dežele Furlanije-Julijske krajine do občinskih uprav - izrazile nasprotovanje načrtu. Plinskemu terminalu v Žavljah sta nasprotovala tudi tržaška pristaniška oblast in Siot, ki upravlja naftni terminal v Trstu.

"Po 14 letih se obzorje bistri"

Tržaški odvetnik Peter Močnik, ki je zastopal Občino Ankaran v tožbi zaradi terminala pred upravnim sodiščem v Rimu, je novico, da se je Gas Natural odpovedal načrtu za izgradnjo plinskega terminala, ocenil kot razveseljivo: "Po 14 letih se obzorje Severnega Jadrana jasni."

Ne spreglejte