Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2012,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2012, 9.27

8 let

Sveženj davčne zakonodaje pod streho

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
DZ je sprejel sveženj davčne zakonodaje, ki prinaša pavšalno obdavčitev, poenostavitev davčnih postopkov, javno objavo davčnih dolžnikov ob nekaterih omejitvah in obdavčitev finančnih storitev.

Zaradi sprejetja svežnja naj bi v proračun priteklo skoraj 60 milijonov evrov prihodkov na leto, vlada pa napoveduje tudi zvišanje trošarin. Tako naj bi nadomestili izpad zaradi nameravanega zvišanja DDV-ja za nekatere izdelke in storitve z osem na 20 odstotkov, ki ga je DZ umaknil iz parlamentarnega postopka.

Dohodninska novela: 75 poslancev za, osem proti Novela dohodninskega zakona, za katero je glasovalo 75, nasprotovalo pa ji je osem poslancev, uvaja nekaj pomembnih sprememb za gospodarstvo, na primer pavšalno obdavčitev, je dejal finančni minister Janez Šušteršič. Samostojni podjetniki in davčni zavezanci, ki opravljajo dejavnost, ki imajo do 50 tisoč evrov prihodkov, se bodo lahko za pavšalno obdavčitev odločili prostovoljno.

Manjše davčno breme … Šušteršič je dejal, da tako zmanjšujejo davčno breme večini davčnih zavezancev, saj se v sedanji ureditvi dohodek obdavči s progresivno stopnjo dohodnine.

… in poenostavitve Morda še pomembnejša pa je administrativna poenostavitev, je dejal finančni minister. "Voditi bo treba veliko manj evidenc. Gre tudi za povečanje gotovosti davčne obveznosti. Davek je cedularen, se pravi dokončen. Ko je enkrat poravnan, ni več možnosti, da se ugotovi še kakšno dodatno obveznost." Tako država ustvarja enostavnejše, predvidljivejše in tudi davčno spodbudnejše okolje za male davčne zavezance.

Študentska olajšava ne več 3200, ampak 2400 evrov Minister je omenil še zmanjšanje dohodninske olajšave za študentsko delo. Matični parlamentarni odbor je sprejel dopolnilo, da se olajšavo zmanjša za četrtino, kar pomeni, da bi znašala 2421 evrov in ne več 3228 evrov (podatek je za davčno leto 2012).

Ukinitev olajšave za delovne migrante umaknjena Šušteršič je še dejal, da so umaknili predlog za odpravo olajšave za čezmejne delovne migrante, predvsem zaradi tega, ker je ta olajšava v ustavni presoji. "Počakali bomo na odločitev ustavnega sodišča in na preučitev drugih možnosti. Če bo potrebno, bomo prihodnje leto predlagali kakšne spremembe na tem področju."

Nov način obdavčitve dohodkov od najemnin Kot zadnjo pomembno spremembo je Šušteršič omenil uvedbo cedularne obdavčitve dohodkov od oddajanja premoženja v najem v višini 25 odstotkov, saj so tudi drugi dohodki od kapitala v sedanjem sistemu dohodnine obdavčeni na ta način. Od dohodkov od najemnin bodo lahko zavezanci uveljavljali normirane stroške v višini deset odstotkov (končna obdavčitev v tem primeru je torej 22,5 odstotka) ali pa dejanske stroške.

Ker na predlog zakona ni bilo sprejetih amandmajev, je bila druga obravnava končana, jutri pa bodo poslanci o zakonu glasovali in ga predvidoma tudi dokončno sprejeli.

Pavšalna obdavčitev tudi za pravne osebe: 75 za, osem proti Šušteršič je odprl tudi razpravo o noveli zakona o davku na dohodek pravnih oseb, ki prav tako uvaja pavšalno obdavčitev. Tudi za pravne osebe je meja letnih prihodkov 50 tisoč evrov, normirani stroški pa znašajo 70 odstotkov. Za je glasovalo 75 poslancev, proti pa osem.

Davek bo drsel z 18 na 15 odstotkov Razlika pa je pri višini obdavčitve po odštetih normiranih stroških, saj je enaka kot pri davku od dohodka pravnih oseb. Letos ta znaša 18 odstotkov, prihodnje leto 17, v letih 2014 in 2015 pa bo znašal 16 oziroma 15 odstotkov.

Zakon zmanjšuje možnost koriščenja olajšave oziroma prenašanje izgub iz preteklih let v prihodnja leta, in sicer zmanjšuje to pravico do polovice dobička ugotovljenega v tekočem letu, je dejal Šušteršič.

Ko so poslanci složni V vseh poslanskih skupinah so predlog podprli, v nekaterih pa menijo, da bi lahko zvišali mejo za pavšalno obdavčitev. A so se zadovoljili s Šušteršičevo obljubo, da bo vlada po uveljavitvi pavšalne obdavčitve analizirala njene učinke in po potrebi predlagala popravke zakonov.

Pazite na 5000 evrov dolga, ki "traja" 90 dni! Poslanci so opravili tudi drugo obravnavo zakona o davčnem postopku, s katerim bodo dali zakonsko podlaga za javno objavo seznama največjih davčnih dolžnikov. Na seznamu, ki bo objavljen vsak mesec, bodo zavezanci z več kot 5000 evri dolga, a le tisti, ki s poravnavo obveznosti zamujajo vsaj 90 dni. Tako bodo zavezance spodbujali k rednemu plačevanju obveznosti, je dejal minister Šušteršič.

V nobeni poslanski skupini predlogu niso nasprotovali, v tretji obravnavi pa je 82 poslancev glasovalo za zakon, nihče ni bil proti. Opozicija je sicer imela nekaj pomislekov, saj bi bilo bolj učinkovito, če bi izboljšali izterjavo davčnega dolga, je dejal Mirko Brulc (SD).

Gostinci ne bodo več goljufali Zakonska novela sicer še določa, da računalniški programi v blagajnah ne smejo omogočati brisanja izvornih podatkov. S tem naj bi zmanjšali utaje in izogibanja plačevanju davkov pri blagajniškem poslovanju, česar so se posluževali predvsem gostinci.

Davek na finančne storitve: 51 za, 30 proti Skozi drugo obravnavo so poslanci pospremili še predlog zakona o davku na finančne storitve, ki uvaja 6,5-odstotni prometni davek na plačilo storitev finančnega posredovanja. Vlada si obeta, da bo z davkom proračun "težji" za 30 milijonov evrov, je napovedal Šušteršič. V tretji obravnavi je zakon podprlo 51 koalicijskih poslancev, poslanci opozicijskih PS in SD pa so bili proti.

Iz procedure pa je parlament dokončno umaknil selektivno zvišanje DDV-ja, ki je v javnosti dvignilo veliko prahu.

Ne spreglejte