SiolNET. Novice Slovenija
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Supervizor ne deluje več, zamenjal ga je Erar

0,98

termometer

 | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Od danes Supervizor ne deluje več. Nadomestila ga je nova spletna aplikacija Erar, ki jo je predstavila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Aplikacija omogoča tudi vpogled v poslovanje z e-računi, v podatke, vezane na omejitve poslovanja, ter prejeta darila in prikaz tujih bančnih računov poslovnih subjektov.

Spletne aplikacije Supervizor, ki je delovala od avgusta 2011, niso mogli funkcionalno razvijati, saj so imeli le dovoljenje za njeno uporabo in posodabljanje podatkov, ne pa za njen nadaljnji razvoj, so pojasnili na komisiji (KPK).

Nova aplikacija Erar bo uporabnikom nudila vse podatke, ki jih je vseboval Supervizor, obenem pa bo ponudila podatke iz novih podatkovnih virov. Od danes je že dostopna na spletnih straneh komisije.

Aplikacija Erar je dostopna na spletnih straneh http://erar.kpk-rs.si ali http://erar.si.

Dodatno aplikacija omogoča vpogled v poslovanje z e-računi, v podatke, vezane na omejitve poslovanja, in prejeta darila ter prikaz tujih bančnih računov poslovnih subjektov. Hkrati komisiji nudi možnost nadaljnjega razvoja aplikacije v želji po spodbujanju odgovorne porabe javnih sredstev in krepitvi pravne države, integritete ter transparentnosti. Komisija je najavila tudi prenovo celostne grafične podobe.

[video: 59094 / ]

Supervizor je bil uspešen

Nadgradnja Supervizorja se je po besedah predsednika Borisa Štefaneca začela že s prenosom programa z vsemi podatki na strežnik ministrstva za javno upravo julija lani, ko je dotedanji upravljavec Supervizorja Primož Bratanič aplikacijo začasno ugasnil. Z novim programom KPK kaže dovzetnost za neodvisno ravnanje, kar je po besedah Štefaneca zahtevek, ki ga vedno postavljajo pred slovensko družbo.

Omogočila je vpogled v tok denarja med javnim in zasebnim sektorjem na področju blaga in storitev. Njegovo delovanje je bilo v preteklosti večkrat ovirano, zaradi objavljenih podatkov pa je povzročila celo odstop z ministrskega položaja. Marca lani je KPK namreč objavila podatke, po katerih so fizične osebe v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb iz javnega sektorja dobile več kot milijardo evrov. Druga na lestvici prejemnikov je bila ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar, ki je dan po objavi odstopila.

Konec septembra so Supervizor nagradili z informacijsko jagodo, kot uspešen primer, kako lahko s primerno informacijsko storitvijo izboljšamo transparentnost in poslovanje z državnimi ter javnimi sredstvi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin