Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 6. 2014,
21.26

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

počitniško delo študentje dijaki

Petek, 20. 6. 2014, 21.26

5 let, 7 mesecev

Študentje in dijaki, prihaja poletno delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za vse, ki bi radi med počitnicami zaslužili kakšen evro, je čas za iskanje počitniškega dela. Največ ponudbe je za anketiranje, prodajo, fizična dela, promocije, poučevanje in gostinska dela.

Na študentskih servisih svetujejo, da delo začnete iskati konec junija.

Natančno se dogovorite o pogojih dela Ob tem na e-Študentskem servisu svetujejo, da se že pred začetkom dela dijaki in študenti z delodajalcem zelo natančno dogovorijo o vseh pogojih dela:

- o urni postavki (plačilo za uvajanje, plačilo za delo, način obračunavanja stimulativnega dela, rokovanje z denarjem, inventurni manko ...), - o trajanju dela, - o zahtevah, dodatnih pogojih, internih pravilih v podjetju, - o roku, v katerem lahko pričakujejo plačilo.

Jasen in natančen dogovor pred začetkom dela je nujno potreben, da med samim delom ali po njegovem koncu ne nastanejo nesoglasja in nesporazumi, poudarja predstavnica e-Študentskega servisa Katarina Bremec Slanič.

Je vaš delodajalec neplačnik? Priporočljivo je tudi, da se pred začetkom dela na študentskem servisu pozanimate, kako redno plačuje morebitni delodajalec. "Mladi naj pred začetkom dela na spletni strani neplačnikov preverijo, ali je to podjetje že na seznamu neplačnikov študentskega dela," opozarja Bremec Slaničeva.

Če nastanejo kakršnikoli nesporazumi z delodajalcem, se prav tako obrnite na študentski servis.

Povprečna urna postavka študentskih del je 4,5 evra na uro Najbolje so plačana strokovna dela, ki zahtevajo teoretično znanje in izkušnje, opravljajo pa jih predvsem študenti višjih letnikov pred koncem študija. Najmanj so plačana preprosta dela, kjer predhodno znanje in izkušnje niso potrebni. Povprečna urna postavka znaša 4,5 evra na uro. Najvišje so postavke v osrednjeslovenski regiji, najnižje pa v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji, so navedli na e-Študentskem servisu.

Nekatera dela oziroma 20 odstotkov vseh del je plačanih glede na učinek, na primer delo v prodaji, na projektu, anketiranje. Pri teh delih je značilno, da lahko uspešen študent zasluži občutno več kot pet evrov na uro, je pojasnila Bremec Slaničeva.

Dekleta želijo delati kot hostese, fantje želijo pomagati pri selitvah Trenutno je največ ponudbe za trženje in anketiranje, prodajo in delo s strankami, fizična dela, promocije, poučevanje in prevajanje in gostinska dela.

Medtem dekleta najbolj zanimajo administrativna dela, promocije, prodaja, delo hostese, pa tudi lažja dela, kot so pakiranje, deklariranje, lepljenje. Fantje največ povprašujejo po dobro plačanih kratkotrajnih delih, na primer selitvah, po delu na računalniku in delu v proizvodnji.

Od študentskega dela do redne zaposlitve Predvsem študente višjih letnikov bolj zanimajo dela, ki so povezana s smerjo študija oziroma s področjem dela, na katerem se želijo zaposliti. "Mladi se namreč vse bolj zavedajo, da je treba za povečanje njihove zaposljivosti po koncu študija teoretično znanje nadgraditi s prakso," pravi predstavnica e-Študentskega servisa.

Ob tem dodaja, da ima to lahko pozneje tudi zelo pozitivne posledice. Kot je namreč pokazala raziskava Ninamedie iz leta 2010, več kot 60 odstotkov mladih po koncu študija dobi prvo zaposlitev v podjetju, kjer so opravljali študentsko delo.

Ne spreglejte