SiolNET. Novice Slovenija
1,73

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Strasbourg: Najboljši kandidat za evropskega sodnika je Marko Bošnjak

1,73

termometer

Pristojni odbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) je včeraj zaslišal kandidate za novega slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP), ki jih je predlagala Slovenija - vrhovno sodnico Nino Betetto, Marka Bošnjaka iz odvetniške družbe Čeferin in Nino Peršak z univerze v Gentu.

22-članski odbor je na seji za zaprtimi vrati opravil pogovore z vsemi kandidati in preučil njihove življenjepise. Kot najprimernejšega kandidata za položaj evropskega sodnika je odbor izbral Marka Bošnjaka.

Seje odbora sta se udeležila tudi slovenska poslanca Matjaž Hanžek (ZL) in Andrej Šircelj (SDS), ki sta člana odbora.

Zapisnik s seje odbora lahko preberete tukaj.

Glasovanje parlamentarne skupščine bo v torek

Parlamentarna skupščina SE, ki šteje 324 parlamentarcev iz držav članic Sveta Evrope, bo v torek na tajnem glasovanju na plenarnem zasedanju na podlagi mnenja odbora glasovala o sodniku. Če v prvem krogu nobeden od kandidatov ne bo dobil absolutne večine oddanih glasov, bodo o kandidatih znova glasovali v sredo.

Sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice do izvolitve novega slovenskega sodnika ostaja Boštjan M. Zupančič, čeprav mu je mandat potekel 31. oktobra lani. Na položaju je že od leta 1998.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stanly / 18.04.2016. ob 14:48 +1 0

  Jaklič je bil v tej konkurenci, zaradi svoje profesionalne odličnosti, politične neopredeljenosti in glasne strokovnosti, izločen in lustriran s strani tistih vladnih strank, ki ne bi mogle preko njega izvajati svoje pritlehne interese...

  +1 0
 • svojeglavc / 18.04.2016. ob 13:45 0 0

  Najboljša izbira med najslabšimi. Jaklič je car za predlagano trojico.

  0 0
delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin