Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2021,
16.40

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

119

Natisni članek

mediji SD

Petek, 26. 2. 2021, 16.40

3 leta, 2 meseca

V SD onemogočili delo televizijskemu snemalcu. Fajonova: Prišlo je do nesporazuma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

119

Tanja Fajon | Foto STA

Foto: STA

Na novinarski konferenci Socialnih demokratov, na kateri je danes sodelovala tudi predsednica stranke Tanja Fajon, so snemalcu Nove24TV prepovedali vstop.

"Ob prihodu na sedež stranke je varnostnik oziroma nekdo, ki je preverjal prihode, našemu snemalcu fizično prepovedal vstop in dejal, da na dogodek naša medijska hiša ni vabljena in tam ni zaželena," je pojasnil urednik informativnega programa Nove24TV Aleksander Rant, ki je dogodek opisal tudi na družbenem omrežju Twitter.

Po informaciji, ki jo je prejel od snemalca, se je Rant želel prepričati, ali navedeno drži oziroma kakšni so razlogi za to dejanje. Odgovor, ki ga je prejel, je po njegovih besedah takšen: "Dokler boste širili sovraštvo, boste nezaželeni na takšnih dogodkih."

Dogodek je bil javno napovedan

Novinarska konferenca oziroma izjava za medije stranke SD je bila sklicana že včeraj, dogodek je bil v napovedniku objavljen tudi na Slovenski tiskovni agenciji. Rant poudarja, da nikjer ni bilo zapisano, da je dogodek ekskluziven oziroma da je potrebna akreditacija ali celo vabilo. Do zdaj namreč na omenjenem mediju niso imeli težav s pokrivanjem dogodkov stranke, po Rantovih navedbah so jih tudi redno spremljali. 

Hkrati še dodaja, da ga čudi, da se je za takšno potezo odločila stranka, ki se zavzema za medijsko svobodo in svobodo novinarjev. V stranki pa so se odločili za potezo, ki deluje ravno nasprotno vsemu, za kar se zavzemajo. "Predstavljajte si, da bi katera od vladnih strank storila kaj podobnega, kakšen bi bil odziv," se še sprašuje Rant.

Fajonova: Prišlo je do nesporazuma

Na Twitterju se je odzvala predsednica stranke Tanja Fajon, ki je zapisala, da se Novi24TV opravičuje, da je očitno prišlo do nesporazuma, na katerega ni imela ne časa in ne priložnosti vplivati. Zatrdila je še, da z njene strani ni bilo podano nobeno navodilo o prepovedi in da so vsi novinarji in snemalci na njihovih novinarskih dogodkih dobrodošli. 

 

ZNP: Gre za diskriminacijo, dogodku ostro nasprotujemo

"V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) ostro protestiramo proti dogodku, ki se je zgodil danes," so zapisali in dodali, da je Nova24TV uradno zabeležena v razvidu medijev in ima enake pravice sodelovanja na novinarskih dogodkih kot vsi drugi mediji.

"Tovrstno omejevanje dela medijev ni sprejemljivo ne za opozicijsko ne za vladno ali katerokoli drugo stranko in grobo posega v svobodo dela medijev. Posebej je nerazumljivo s stranki stranke, ki dnevno opozarja na domnevne pritiske na delo medijev v Sloveniji in katere evropski poslanci v Evropskem parlamentu sprožajo razprave o domnevnem kršenju medijske svobode v Sloveniji. Očitno v SD pritiske na medije opazijo le takrat, ko naj bi jih izvajali drugi," še navajajo.

Prepričani so, da gre za diskriminacijo, ki je v nasprotju z vrednotami medijske svobode, pa tudi same demokracije.

V ZNP pričakujejo, da bodo v stranki SD preklicali objavo na Twitterju, namenjeno Novi24TV, da njeni novinarji na dogodkih SD niso dobrodošli in da z njenimi novinarji in snemalci ne sodelujejo. "V kolikor do preklica ne bo prišlo, bomo pozvali vse preostale medije v Sloveniji, da v znak protesta bojkotirajo vse dogodke, ki jih prireja stranka SD," so še dodali.

O dogodkih bodo obvestili Evropski parlament, pristojno evropsko komisarko in mednarodna novinarska združenja.

Odzvali so se tudi v Društvu novinarjev Slovenije

"Kakršnokoli omejevanje dostopa do javnih izjav in novinarskih konferenc, sklicanih za medije, ocenjujemo za nesprejemljivo. V DNS pričakujemo, da stranka spremljanje izjave, namenjene javnosti, omogoči vsem predstavnikom javnosti. Težavo pa vidimo v zakonski definiciji medijev in nespoštovanju poklicnih in etičnih standardov," so zapisali v DNS.

 

Janez Janša in Ursula von der Leyen
Novice Janša predlaga nadzor Evropske komisije, kdo pri nas ogroža vrednote EU
Ne spreglejte