Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2021,
18.31

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

17

Natisni članek

parlamentarne volitve Naša dežela Mateja Udovč Aleksandra Pivec

Sreda, 15. 12. 2021, 18.31

2 leti, 4 mesece

Stranka Naša dežela gre na volitve samostojno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

17

Predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec poudarja, da je stranka pripravljena na državnozborske volitve in se bo nanje podala samostojno. Ob tem ne zavračajo morebitnega pred- ali povolilnega sodelovanja, je pojasnila Pivčeva. Zgolj predvolilno povezovanje, ki bi strankam omogočilo prestop parlamentarnega praga, pa ocenjuje kot nesmiselno. O morebitnih nadaljnjih prestopih katerega izmed zdajšnjih poslancev se konkretno še niso pogovarjali. Dejala je le, da so nekateri poslanci izkazali zanimanje za morebitno sodelovanje.

Po besedah Aleksandre Pivec, sicer nekdanje kmetijske ministrice in nekdanje predsednice DeSUS, so tudi že izbrali kandidate, ki se bodo za sedež v parlamentu potegovali v posameznih volilnih okrajih. Ob tem poudarja, da se bo stranka na volitve podala samostojno, a da so se o sodelovanju po volitvah pripravljeni pogovarjati z vsemi, ki bodo za to izkazali zanimanje. Prepričana je namreč, da v Sloveniji primanjkuje "volje po pogovoru in sodelovanju, spoštovanju različnih mnenj, tudi različnih ideoloških pripadnosti".

Mateja Udovč | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Zato kot nekorektno ocenjuje, da bi stranka zavrnila pogovore s tistimi, ki jo k temu povabijo, tudi z Zavezništvom za politično sredino. Pivčeva tako pozdravlja povezovanje sredinskih strank in oblikovanje močnega sredinskega zavezništva, ki bi po njenih besedah pomenilo alternativo tako levemu kot desnemu ideološkemu političnemu polu. "Nikakor pa ne pozdravljam pragmatičnega preračunavanja, pri čemer bi se povezali zgolj zato, da prestopimo parlamentarni prag," je zatrdila.

Zadnji rezultati javnomnenjskih raziskav so sicer nakazali možnost, da stranki uspe prestopiti parlamentarni prag. Pivčeva ob tem zatrjuje, da jih takšni rezultati ne presenečajo, saj že eno leto aktivno delujejo na terenu. Hkrati poudarja, da se ne obremenjujejo z volilnim rezultatom, a da bi bilo za politično stranko "zelo neresno, da vstopa v politični prostor brez visokega in ambicioznega cilja".

Mateja Udovč | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Stranka po njenih besedah trenutno šteje nekaj več kot dva tisoč članov, za zdaj so ustanovili 80 lokalnih odborov, kar po mnenju Pivčeve kaže na to, da mora stranka ostati stabilna za daljše obdobje, ne zgolj za obdobje enkratnih volitev.

Interes nekaterih poslancev za sodelovanje

Prestop v stranko je v torek naznanila tudi poslanka SMC Mateja Udovč, na novinarsko vprašanje, ali se o prestopu pogovarjajo tudi s poslancem DeSUS Ivanom Hršakom, pa je Pivčeva odgovorila, da se o morebitnih nadaljnjih prestopih katerega izmed zdajšnjih poslancev konkretno še niso pogovarjali, a da so nekateri poslanci izkazali zanimanje za morebitno sodelovanje.

Mateja Udovč | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač
Mateja Udovč
Novice Poslanka Mateja Udovč prestopa v Našo deželo
Ne spreglejte